България завърши с чест: Надви драматично борещия се за квота тим на Белгия


България завърши с чест: Надви драматично борещия се за квота тим на Белгия
Снимка: Hristo Rusev / LAP.bg

6138 0

Българският национален отбор по волейбол (мъже) завърши участието си в олимпийската квалификация в Китай. Тимът на Пламен Константинов се наложи с 3:2 над Белгия в последния си мач от група С на турнира, в който загуби шансове за едно от двете места, даващи квота за Париж 2024.

Това е четвърта победа за България в Сина, като с 3 загуби и 11 събрани точки станахме четвърти в класирането. важно е да се отбележи, че тимът на Белгия се бореше за второто място в групата и класиране на следващата олимпиада. Това обаче може би няма да се случи след днешната им загуба.

Първият гейм започна много равностойно, равенствата се редуваха до 10:10. Тогава дойде и много спорен момент. Пламен Константинов и Цветан Соколов влязоха в спор с главния съдия, като наставникът ни получи червен картон и още една точка за Белгия. В този момент „червените дяволи" взеха и предимство от 16:12. Константинов взе таймаут и нашият тим направи три поредни точки. В последвалите минути обаче отново Белгия започна да доминира и протегна ръка към спечелването на гейма – 19:16.

Блокадата ни продължи да действа добре и с атака на Соколов намалихме изоставането до една точка. Поредният български блок направи 20:20. Поведохме с 22:20 след тройна блокада. В този момент 16-годишният Симеон Николов изпълняваше страхотни начални удари. Ас на Мартин Атанасов направи резултата 24:21, а грешка още при първия геймбол ни донесе успеха в първата част.

Във втората част Белгия взе крехък аванс в началото. Капитанът Соколов беше на отлично ниво и го показа няколко пъти в гейма. Неведнъж Белгия повеждаше с по три точки, а нашите намаляваха пасива. Драматично се разви краят на гейма - Белгия поведе с 23:20, но България доведе разликата до една точка. В крайна сметка Белгия спечели с 25;23 и изравни.

Третият гейм вече не беше така равностоен. България направи доста грешки от начален удар, а блокадата не беше толкова успешна. Съперникът поведе с 12:8 и после с 16:10. При резултат 24:18 спасихме три геймбола, но при четвъртия „червените дяволи" взеха своето.

Четвъртата част обаче беше под диктовката на България. Добрата блокада и атака се завърнаха, преднината ни непрекъснато растеше. Много добри минути имаше Аспарух Аспарухов. "Лъвовете" поведоха убедително и стигнаха до 23:18. Белгия успя да напрегне гейма и стигна до 24:22. България обаче вкара мача в тайбрек с 25:22.

Последната част започна с размяна на точки. Напрежението беше в съперника, който се нуждаеше от победа за класиране на олимпийските игри. Страхотен Соколов помогна да поведем с 6:2 – включително и с ас. Притиснати до стената, белгийците скочиха за обрат и стигнаха до равенство при 8:8.

След прекъсването на Константинов взехме нови две точки. Соколов отново блестеше, атакуваше прекрасно и резултатът стана 12:9. Две поредни точки направиха драмата пълна. С ас Белгия изравни – 13:13. Първият мачбол дойде за България – 14:13. Николай Пенчев направи страхотна блокада и ни донесе победата. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички