Мексико ни измъчи на старта, но България взе нова чиста победа в Китай


Мексико ни измъчи на старта, но България взе нова чиста победа в Китай
Снимка: Hristo Rusev / LAP.bg

7945 0

Българският национален отбор по волейбол постигна трета победа на олимпийската квалификация в Китай. "Лъвовете" надвиха Мексико с 3:0 (25:23, 25:19, 25:22), за съжаление, след като загубиха шансове да се борят за олимпийска квота тук.

Най-труден за България беше първият гейм, който спечелихме с воля, а във втори и трети не дадохме особени шансове на съперника, макар интрига да имаше до последно и в третата част. Най-резултатен за "лъвовете" днес беше Аспарух Аспарухов. 

Нашите си върнаха на Мексико за загубата преди малко повече от година на Световното първенство в Полша. Треньорът Пламен Константинов започна с изключително млад състав. Титуляр бе 16-годишният разпределител Симеон Николов за сметка на Георги Сеганов. Капитанът Цветан Соколов също стартира на пейката, както и Мартин Атанасов.

Мачът вървеше точка за точка в първи гейм до 8:8, когато топка в аут изведе България напред, а единична блокада на Пенчев ни даде 2 точки преднина - 10:8. След няколко спечелени точки и контра обаче Мексико успя да поведе с 12:11, но Николов върна равенството.

Мексико успя да получи 2 точки преднина след блокаут (15:13), но нашият тим отново успя да ги настигне и с успешна блокада стигна до 17:17. Последва обаче грешка от сервис и съперникът отново поведе, а Фуентес направи резултата 19:17 в полза на мексиканците. След още една точка за съперника последва втори таймаут за България.

С диагонален удар на Пенчев при 22:19 за Мексико намалихме изоставането си до 20:22, а после нова точка ни доближи на 1 пункт от съперника. Последва точка на Аспарухов, а при тройна блокада България изравни - 23:23. Тук дойде моментът отборът ни да покаже воля и класа и той го направи - 24:23, а след атака на Алекс Николов България спечели с 25:23.

Вторият гейм беше може би най-убедителният за българския тим, който поведе в началото с 2:0, а след успешен сервис на Николов преднината ни стана 5:1. Мексико ни доближи с 3 точки след грешка на Петков от начален удар (3:6), но с добра атака на Аспарухов отново поведохме с 4 точки - 7:3.

Авансът на "лъвовете" набъбна до 5 пункта, след като спечелихме оспорвана точка заради докосване на антената - 8:3, а след сервис в аут на Фуентес резултатът стана 10:5 за нас. Мексико направи няколко точки и след спорно отсъждане доближиха на 3 пункта - 8:11, но това не наруши ритъма ни и отново се откъснахме с 13:9.

България продължи да държи съперника на 4 точки зад себе си, а след комбинация между Николов и Николов дръпнахме с 16:11. След страхотно изпълнение на по-опитния от братя Николови резултатът стана 18:13 в наша полза.

Мексико обаче отново ни доближи след грешка - 18:22, но Колев отново даде 5-точков аванс на България, а с успешна атака Аспарухов направи 24:18. Последва точка за съперника, но след реализирана от Пенчев такава България спечели гейма с 25:19.

В трети гейм интрига имаше до самия край, но отново бългрският тим беше по-добрият и водеше почти през цялото време. Николай Пенчев, който завърши с победна за гейма точка втората част, вкара и първата в третия. След грешка на Николов обаче Мексико ни настигна - 3:3, а младата звезда се реваншира с 11-ата си точка в мача и даде аванс на България - 4:3.

Ас на Аспарухов ни даде глътка въздух и преднина от 2 точки при 7:5, а Симеон Николов заби две поредни точки и направи резултата 12:9 в полза на "лъвовете". България се върна към аванса си от 4 точки в средата на гейма, когато след комбинация между Николов и Петков поведохме с 16:11. Мексико ни доближи отново - 19:21 за нашия тим, но Алекс Николов реализира за 22:20. В крайна сметка отборът ни не допусна отпускане и спечели гейма с 25:22 след точка на Николов, а мача с 3:0.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички