България надви драматично Румъния и е на 1/8-финал на ЕвроВолей 2023


България надви драматично Румъния  и е на 1/8-финал на ЕвроВолей 2023
Снимка: Българска федерация по волейбол

2730 0

Страхотното представяне на националния отбор на България по волейбол за жени на Европейското първенство продължава! „Лъвиците“ на Лоренцо Мичели победиха драматично Румъния в балканския сблъсък с 3:2 (26:24, 18:25, 25:17, 22:25, 15:12) в Торино и заслужиха второто място в група В. Така българките се класират за 1/8-финалите и на теория ще имат по-лек жребий за тях.

Нашите момичета започнаха мача с огромен хъс. Равенството се запази само до 2:2. Тогава българките дръпнаха с две точки – 4:2. А после увеличиха убедително аванса до комфортното 8:4. В атаката ни отново над всички беше Радостина Маринова, помагаше и също Мирослава Паскова. Започна кратка размяна на точки, от която ние определено бяхме доволни. Първият гейм се разви драматично, но Тодорова сложи точката в драмата – 26:24.

Вторият гейм не започна добре за България. Румънките рано дръпнаха с 6:1. Йорданова спря серията, но това не доведе до начало на наша. Все пак преднината спадна до 7:4. Българките продължиха бавно да „настъпват" в резултата. Стигнахме до 10:12. Двата тима започнаха да разменят успешни атаки при нищожна преднина за Румъния. Най-накрая изравнихме резултата, след като Петя Баракова направи хитро пускане – 15:15. Съперникът пак взе три точки преднина. Нашите отвърнаха с две – 17:18. За съжаление Румъния отново направи серия, поведе с 24:18. Изравняването в сетовете дойде при 25:18.

В третата част момичетата ни заиграха като в първата – уверено и смело. Поведохме с 6:2 - и блокадата, и атаката работеха на висота. Румъния влезе в своята макар и кратка серия – 6:4 за България. Но за разлика от миналия гейм не се притеснихме, а ударихме яростно – 10:4. Това обаче сториха и румънките, намалявайки преднината ни до 12:10. Нашите отново направиха важна крачка напред и поведоха с 15:11, а след това и с 20:12. В крайна сметка затворихме частта при 25:17.

В четвъртия гейм България започна с много дух и ясно съзнание, че той може да означава второ място в крайното класиране в група В. Равенствата се точеха до 3:3, когато нашите дръпнаха сериозно с 9:3. Отново ключова роля изиграха Кривошийска и Бечева. Румънките се хвърлиха здраво да останат в мача и намалиха пасива си до минимум 10:9. Нашите се събудиха от временната криза с два отлични начални удара на Маринова – 12:9. Но радостта беше за кратко – грешка на Йорданова доведе до само 12:11 за нас. Отлична двойна блокада на Маринова и Тодорова добави нова точка. За втори път в мача Баракова излъга с пускане румънките за 14:12. Грешен начален удар на Тодорова обаче пак намали аванса ни. А след това резултатът бе изравнен – 14:14. Нашите намериха сили пак да вземат скъпоценна преднина от три точки след начални удари на Баракова.

Румъния поведе с 19:17. Развоят беше кошмарен предвид началото на гейма, когато се виждахме рано крайни победители. Румънките изглеждаха уверени, че няма да изпуснат големия обрат. Те поведоха с 21:18. Но нашите също имаха какво още да кажат. Намалихме изоставането до 20:21. Тодорова направи страхотна единична блокада за 21:21. Лошото обаче стана и Румъния поведе с 24:22. Трябваха ни две успешни разигравания. Още при първото обаче Маринова бе хваната на блокада, а резултатът стана 2:2.

Тайбрекът започна добре, след като поведохме  5:2. Нашите момичета стигнаха до 13:11. След това Бечева направи блокаут и доведе до три мачбола. Първият – неуспешен! Блокадата ни изкара топката в аут и победата беше за „лъвиците ни“!

България е с три успеха и само едно поражение. В сряда воденият от Лоренцо Мичели състав ще се изправи срещу Швейцария.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Без шансове! Италия свали България от първото място в групата на ЕвроВолей 2023

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички