В исторически финал за родния волейбол България нямаше шанс срещу Полша


В исторически финал за родния волейбол България нямаше шанс срещу Полша
Снимка: volleyballworld.com

18220 0

Юношите на България по волейбол до 19 години завършиха приказния си път на Световното първенство по волейбол в Техеран, след като възпитаниците на Мартин Стоев нямаше как да се противопоставят на супер фаворита Полша и загубиха с 0:3, оставайки с исторически сребърни медали в своя полза.

В едва третия финал на България за последните 31 години на Олимпийски игри или Световни първенства за всички възрастови групи, "лъвовете" категорично отстъпиха на своя класен опонент, след като умората в лагера на родните младежи беше очевидна. До този момент те бяха изиграли 3 гейма повече в сравнение с поляците, а също така Полша превъзхождаше и по ръст България. 

Първите два гейма започнаха много изравнено, но в последствие класата на Полша си каза думата. Докато българското нападение беше сравнително предвидимо, разпределителят на поляците разигра всичките си нападатели, а атаките през центъра бяха неуловими за родната блокада, която в този мач не функционираше така, както го правеше срещу Италия и Русия. 

В третата част пък България рано-рано изостана с 1:7, но в средата на гейма се приближи максимално до съперника при 17:19, най-вече заради силна игра на Антов на позицията "диагонал". За съжаление обаче, блокадата на Полша заработи отново на пълни обороти, улови на няколко пъти основния ни реализатор Алекс Николов и затвори частта с 19:25 - категоричен триумф и титла за Полша. 

ПЪРВИ ГЕЙМ

В момента са провеждат последните минути на загрявката! Заради забавянето на Иран - Русия, мачът на България ще започне 15 минути по-късно (17:45). 

Началото на мача беше дадено с два сгрешени сервиса и на двата отбора, а първата точка от атака дойде през зона 4 и Николов, който с блок-аут даде втората точка на България - 2:1. В убийствено разиграване, в което двете защити "извадиха" дузна забивки, Полша успя да спечели точката с много мощна игра през диагонала - 2:2. 

България първа дръпна в резултата, след като Алекс Николов прати истинска бомба от сервис за първи ас в мача - 4:2. Последваха обаче две контраточки за Полша и бързо изравняване на резултата. При 5:4 родните национали имаха златен шанс за нов брейк, но липсата на комуникация попречи на реализиране на атаката - 5:5. Полша пък поведе с 8:6, след аут от атаката на Гърков през зона 4. 

При 10:11 България реализира брутална брейк точка, когато тройният блок спря диагонала на Полша, а точката влезе в актива на Бодуров - 11:11, а при 12:12 Гърков с отлична атака в третия метър даде отново аванс за България - 13:12. За съжаление при 14:15 Гърков направи слабо посрещане и Полша отново дръпна с малко в резултата - 14:16. 

При 15:17 България направи две слаби нападения, което доведе до рисково отиграване на Гърков от зона 6 и за съжаление топката излезе в аут - 15:18. 

Въпреки таймаута на Мартин Стоев, мачът продължи да се развива точка за точка, а Полша се разигра с атаки през центъра, които се оказаха неразгадаеми за родния отбор - 19:24. Алекс Николов предотврати първия геймбол за "дружина полска", но още в следващата точка поляците завършиха класно - 20:25. 

ВТОРИ ГЕЙМ 

Втората част започна с ключова ротация в състава на България - той сложи Антов като диагонал и премести Татаров на поста посрещач заедно с Алекс Николов, а самият гейм започна по идентичен начин - точка за точка и 4. Ротацията на Стоев пък даде резултат, като посрещането се стабилизира, а това даде прак резултат - 7:5 за България и първи таймаут изобщо в мача за фаворита за титлата. 

Таймаутът обаче даде резултат за поляците - с две прекрасни блокади срещу Антов и Татаров Полша дръпна с 2 точки в резултата и Стоев също взе прекъсване при 7:9. По време на паузата треньорът отправи сериозни думи към разпределителя Палев, който не успяваше добре да дирижира нападението. Още в следващата атака той даде перфектна топка за Антов в зона 2 - 8:9. Защитата на Полша обаче отново спря Антов, за да се стигне до атака на Сливка за 8:11, а 9:12 стана след грешка при мрежата на България. 

За съжаление, блокът на Полша продължи да работи страхотно и дори Алекс Николов беше уловен за 11:15 - категоричен аванс за световната супер сила. Поляците се поотпуснаха и допуснаха две грешки, с което България намали резултата до 15:18, но след таймаут Новик направи светкавична забивка през зона 2, за да спре временното пропадане на "дружина полска" - 15:19. 

Резултатът можеше да бъде намален до 17:19, но играч при мрежата от страната на България отново докосна мрежата - поредна подобна грешка и геймът вече беше в ръцете на Полша (16:21). Отчаянието като че ли трайно се настани в лагера на "лъвчетата", след като при сервис на един от центровете ни топката попадна в главата на негов съотборник - 18:24. Николов забоде поредната си точка за 19:24, но Новик отново през зона 2 затвори гейма в полза на поляците - 19:25. 

ТРЕТИ ГЕЙМ 

Полша започна ударно третата част, като тотално разбиха посрещането на България, докато в същото време успяваха да извадят всевъзможни топки в защита - 4:1, а след това и 5:1 след блокада на Сливка при атака от зона 2 на "лъвчетата". При 1:7 чак България записа втората си точка след забивка на Антов - 2:7, но поляците бързо атакуваха през центъра за 2:8. 

След шеметното начало за поляците постепенно България намали изоставането си, най-вече заради силните изяви в атака на Антов и Гърков - 7:9. Отличен шанс за 8:9 пропиляха българите, след като разпределителят избра атака през центъра, където блокът на Полша имаше огромно предимство - блок и 7:10. 

Това обаче беше и най-близката дистанция, до която стигна България. Изключително умело Полша поддържаше разлика от 3-4 точки, като Николов и Антов поддържаха жива надеждата за "лъвовете" - 13:16. 

Прекрасната игра на Антов направи гейма много по-интересен, като България се доближи на 2 точки от поляците при 17:19, а Алекс Николов можеше да направи 18:19, но беше уловен на блок - 17:20. Последва и грешка при атака през центъра без блок - Начев заби в аут и разликата отново набъбна до 4 пункта - 17:21. 

При 18:23 Николов отново беше хванат на блокада, като Сливка след това заби мощно, но все пак заради грешка в подреждането топката беше дадена за България - 19:23. Сливка реализира следващото полско нападение за 19:24, а след тройна блокада на Полша фаворитът реализира 25-ата си точка, взе гейма и спечели златото на Световното първенство по волейбол. 

Гледайте мача

 

ПРЕДИ МАЧА

В хода на целия турнир до момента младите надежди на българския волейбол записаха 6 победи и само 1 загуба от Русия, която дойде в груповата фаза:

24.08. - Тайланд 0:3 България

25.08. - България 1:3 Русия

26.08. - Белгия 0:3 България

28.08. - Камерун 0:3 България

30.08. - България 3:0 Египет (1/8-финал)

31.08. - Италия 2:3 България (1/4-финал)

1.09. - България 3:2 Русия (1/2-финал)

Нещо повече - тимът на Мартин Стоев се класира за финала, отстранявайки действащия шампион (Италия) и вицешампиона Русия и ще има шанс да се бори за големия трофей за първи път от 1991 година насам!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички