България тръгна ударно на Евроволей 2021, третият гейм вдигна кръвното на феновете


България тръгна ударно на Евроволей 2021, третият гейм вдигна кръвното на феновете
Снимка: volleyballworld.com

19849 0

Националният отбор на България по волейбол започна участието си на Европейското първенство с чиста победа с 3:0 срещу Черна гора - в отделните части 25:22, 25:17 и 27:25. Срещата продължи точно един час и 30 минути!

"Лъвовете" на Силвано Пранди показаха чудесна и разнообразна игра в първите два гейма, а блокадата ни бе на висота. Националите ни поведоха с 2:0 след само 53 минути на полето, но в третия гейм се отпуснаха и бяха на косъм да си усложнят задачата. 

Цветан Соколов не бе на най-високото си ниво, но отново загатна, че е най-добрият играч на България и в ключовия момент в третата част успя да обърне негативния развой. Мартин Атанасов и Тодор Скримов пък изиграха много добър мач и имаха основна заслуга за чистата победа срещу Черна гора. 

Следващият мач на България на Евроволей 2021 е в неделя (5.09.) от 17:00 ч. наше време срещу домакините от Чехия. Ето и как се разви днешната среща:

ПЪРВИ ГЕЙМ

България започна срещата в състав - Светослав Гоцев, Мартин Атанасов, Тодор Скримов, Георги Сеганов, Алекс Грозданов и Цветан Соколов!!!

Мачът започна с дълго разиграване, при което българската блокада заработи - 1:0. След това със силен сервис България набързо изкова преднина от три точки за 4:1. Черна гора взе прекъсване, след което записа точка, но Тодор Скримов заби чудесно за 5:2. По два сбъркани сервиса доведоха резултата до 6:3. Последваха лоши минути, а Цецо Соколов бе хванат на единичен блок по правата и разликата бе стопена - 7:7.

Българската блокада набързо изкова нова преднина за 10:7. Последва докосване на мрежата от наша страна и ас за Черна гора - 10:9. При 11:9 Алекс Грозданов по чудесен начин спря атака от зона 4 за 12:9. Цецо Соколов обаче още не бе влязъл в мача и отново бе хванат на блокада. Последва атака от втора линия без блокада на Скримов и топка в аут - 14:11. 

Малко след това и двата отбора си размениха по една атака "пайп", а мощни нападения на Цецо Соколов направиха резултата 18:13. В следващите минути България позагуби концентрация и позволи 3 безответни точки. Тошко Скримов атакува добре и спечели 19-ата точка за нашия отбор, а Скримов сбърка сервис, но бързо се поправи с атака от втора линия - 20:17. 

Последваха дълги разигравания, при които Черна гора показа по-здрави нерви и намали на 22:21. Грешка в техния състав и бомбен сервис на Алекс Грозданов възстановиха трите точки разлика за 24:21. България успя да затвори първия гейм в своя полза след силна атака от зона 4 на Скримов - 1:0!

ВТОРИ ГЕЙМ

Блокаут и атака в аут донесоха първите две точки на "лъвовете" във втората част. Чудесна контра на Алекс Грозданов на мрежата направи 3:0. Хитра пусната топка от Тодор Скримов запази трите точки разлика при 5:2, а ас на Грозданов доведе до 6:2. 

Последва ас на Цецо Соколов и още един сервис, при който мрежата помогна на България - 10:3. Бърза атака през центъра на Гоцев донесе 12-ата точка на "лъвовете", а с две хубави блокади резултатът стана 14:5. 

Два мощни начални удара на Чачич намалиха на 14:8. Мартин Атанасов много хитро пусна една топка по пръстите на блокадата за 17:9. Черногорците започнаха да рискуват максимално сервиса си и се наложи Силвано Пранди да вземе прекъсване при 17:11. 

Безкомпромисен Соколов заби със сила по диагонала за 18:11. Сбъркана контраатака и нападение в аут донесоха нови две точки в актива на Черна гора. Тошко Скримов обаче намери пространство между блокадата за 19:13. 

При 20:16 черногорците сбъркаха сервис и спряха мини-кризата в нашите редици. С доза късмет България успя да поведе с 22:16. Страхотна блокада на Алекс Грозданов приближи "лъвовете" до края на втория гейм - 23:16. Краят на тази част дойде при резултат 25:17 - 2:0 за България!

ТРЕТИ ГЕЙМ

Блокада като по учебник на Мартин Атанасов донесе първата точка за нашия отбор. Отново той направи 3:1 пробивайки противниковата защита, а Алекс Грозданов блокира следващата атака. Мигове на невнимание доведоха резултата до 5:5. 

Силен сервис позволи на Черна гора за първи път да поведе в мача, но Мартин Атанасов отговори с бясна атака от втора линия. Две добри нападения позволиха на черногорците да поведат с 2 точки за 9:7. За наша радост развоя на третия гейм бързо бе обърнат - 10:9 за България!

След това Цецо Соколов от зона 2 направи 11:9. Атака през блока и силен сервис на Вукашинович изравниха точките. Скримов престъпи втората линия, но Грозданов хитро пусна късата топка на третия метър - 12:12. 

Грешни решения от страна на България позволиха на Черна гора да поведе с 14:13. Благодарение на блокадата ни и мрежата успяхме да поведем с 15:14. Хубава атака на Соколов изведе "лъвовете" напред - 17:16. След негова грешка от сервис и блокаут черногорците отново поведоха с една точка. 

Тодор Скримов също сбърка началния си удар, а след елементарна позиционна грешка противникът дръпна с 20:18. В този момент "лъвовете" се стегнаха и с три поредни точки обърнаха развоя. При 21:21 Пранди взе прекъсване, за да даде указания за края на гейма. 

Чудесен "пайп" на Скримов доведе резултата до 23:22. Черна гора изравни отново чрез блокаут на най-добрия си играч Чачич. В най-неподходящия момент Цветан Соколов бе спрян с блокада, но Грозданов успя да изравни за 24:24. При 25:25 Цецо Соколов се реваншира и с добре пласиран сервис изведе България с точка напред. След инфарктно разиграване Светослав Гоцев намери пръстите на блокадата и спечели мача - 3:0!

ПРЕДИ МАЧА

В група B освен България и Черна гора са отборите на Чехия, Италия, Словения и Беларус, като срещите се играят в Острава. От състава на "трикольорите" отпадна централният блокировач Николай Николов, който получи болки в рамото.

Освен това извън състава останаха Жани Желязков, Георги Петров и Петър Каракашев. За сметка на това на Евроволей ще играе Велизар Чернокожев, който не беше в състава за Лигата на нациите. Тогава втори диагонал беше Радослав Парапунов.

След първия мач с Черна гора националите ще играят с Чехия на 5 септември от 17 ч., а на 6 септември е срещата с Италия с начален час 16:45 ч. На 7 септември момчетата на Силвано Пранди се изправят срещу Словения, а последният мач от групите е срещу Беларус на 9 септември.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Нов в Левски започна кариерата си в баскетбола, но футболът го спечели

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички