Олимпийски кошмар за България - Бразилия спаси мачбол и обърна "лъвовете" от 0:2


Олимпийски кошмар за България - Бразилия спаси мачбол и обърна "лъвовете" от 0:2
Снимка: FIVB

14984 0

Националният отбор на България по волейбол изпусна златен шанс да се класира на Олимпийските игри в Токио през лятото на 2020 година. "Лъвовете" изиграха страхотни първи три гейма срещу Бразилия, но не издържаха в най-важните моменти и загубиха от олимпийския шампион с 2:3 (25:23, 25:19, 30:32, 16:25, 11:15), а с това пропуснаха може би най-добрият шанс да се доберат до Олимпийските игри след година.

България изигра изумителен първи гейм, в който водеше през цялото време, а Мартин Атанасов, Йосифов и Гоцев показаха страхотно разибрателство със Сеганов. В края Бразилия можеше да обърне развоя, но две ключови точки на Гоцев решиха гейма в полза на родния състав.

В началото на втория гейм Тодор Скримов получи много тежка травма, след като изкълчи сериозно глезена си и трябваше да бъде изваден от игра. Розалин Пенчев се включ на негово място и записа много силен гейм, а България нямаше никакви проблеми и спечели и втория гейм, доближавайки се на един от крайната цел - 2:0.

Разковничето в мача се окаа загубеният трети гейм. България водеше на първата техническа пауза с 8:4, но постепенно изпусна аванса си, а двата тима почнаха да играят точка за точка. "Лъвовете" спасиха куп сет точки за Бразилия, но и изпуснаха мач бол. Пенчев пропусна няколко много важни атаки на тима, а в крайна сметка Бразилия възкръсна и спечели с 30:32.

Последва лесен гейм за олимпийския първенец, а в тайбрека опитът на Бразилия си каза думата. Атаките на Сеганов и Гоцев бяха разгадани в самото начало от бразилския блок, като "селесао" поведе с 2-3 точки и до края не изпусна аванса си - 2:3 за Бразилия и сълзите останаха за момчетата на Силвано Пранди.

България записа повече точки в атака (61:60) и повече блокади (11:8), но грешките наклониха везните в полза на Бразилия (29:36). Идалго Леал беше най-резултатен за победителите с 22 точки, докато за България Цветан Соколов записа 19. Мартин Атанасов записа 18 точки и страхотен процент в атака (15 точки от 22 опита), докато Пенчев добави 15 пункта, но при 13 точки от 27 опита в атака.

ПЪРВИ ГЕЙМ

Срещата започна равностойно, като първи шанс да дръпне в резултата получи Бразилия. Гоцев обаче хвана на блокада атака през ценъра, а с лед това България поведе с 6:5 след грешка на Боржаш. След поредица от грешки от сервис "лъвовете" поведоха с 8:7 при първата техническа пауза.

Първият ас беше дело на Скримов, с който България поведе с 9:7. Грешка в нападение от заона 6 на "селесао" даде 3 точки аванс на "лъвовете", а гостите взеха принундителен таймаут - 11:8. След отлична игра на Скирмов в защита, родните национали получиха шанс за атака и срещу троен блок Атанасов успя да се разпише - 12:8. Йосифов също се отчете с отлично спасена топка в защита, а Атанасов записа втора поредна успешна атака по блока - 13:8. Изненадващ ас на Сеганов доведе резултата до 15:9 в полза на България, а паузата дойде при 16:10 след атака на Атанасов.

След техническата пауза Бразилия успя да намали пасива си с добри сервиси и отлична защита, а водеща фигура в състава на гостите в тези минути бе Уолъс - 19:16 и таймаут за Силвано Пранди. След паузата Соколов беше уловен на блокада от Леал - 19:17, но серията беше прекратена след сервис в аут на Уолъс - 20:17. На единичен блок Гоцев улови Уолъс и даде ключов аванс на българите - 21:17. До края на първия гейм България срещна сериозна съпротива, като "селесао" записа 3 безответни точки, за да стигне до 23:21, а Соколов сбърка 3 пъти в атака - 23:22. Гоцев успя да спре серията на Бразилия с атака през центъра. Мартин Атанасов прати сервиса си в мрежата - 24:23, но отново Гоцев с успешна атака завтори гейма - 25:23.

ВТОРИ ГЕЙМ

Вторият гейм беше открит с отлична блокада на Йосифов, но Тодор Скирмов при презимяването стъпи накриво, а освен това Леал го настъпи - ужасяваща контузия и посрещачът трябваше да бъде изваден от игра. С два поредни отлични флот сервиса на Гоцев резултатът набъбна до 3:0. Бразилия набързо навакса, но отлични изяви на Розалин Пенчев и Сеганов България отново поведе с 6:4. Благодарение на системата "ястребово око", точка на Соколов беше зачетена за 7:4, но за съжаление авансът почти се изпари след отлична игра на Леал и в защита, и в нападение. Блок на Гоцев обаче прекрати серията на Бразилия - 8:6 за "лъвовете".

След паузата домакините записаха бързи две точки чрез Розалин Пенчев и аут на Леал - 10:6. Методично България запази аванса с уверени нападения на Йосифов и Соколов и блокада на Пенчев - 13:9. С пайп на Атанасов и блокада на Йосифов България поведе с 15:10, но до техническата пауза авансът бе намален до 16:12.

В решаващата част геймът вървеше точка за точка, докато Розалин Пенчев не отигра изключително технично атака срещу тройна блокада - 20:15. Бразилия взе таймаут, след който Бруно избра атака през Лукарели, но с една ръка Соколов направи брилянтен блок - 21:15. Соколов с отлична атака направи резултата 23:17, а след аут на Лукарели от сервис България стигна до 24:18. Първият гейм бол беше отразен, но вторият беше реализиран след пусната топка от Сеганов - 25:19.

ТРЕТИ ГЕЙМ

Частта беше открита с атака по правата на Соколов - 1:0. Мартин Атанасов пъ с две отлични атаки успя да донесе аванс от 4:2. Грешка на Бруно увеличи аванса на 6:3, а щабът на Бразилия поиска таймаут. Въпреки паузата още при следващата точка силен сервис на Атанасов позволи на България да си осигури нападение, а Пенчев беше безпогрешен - 7:3. Трудна атака на Соколов доведе резултата до 8:4 при първото техническо прекъсване.

Българите подцениха две поредни ситуации и разликата беше намалена до 8:6, а атака по блока на Уолъс доведе до 8:7 - таймаут за Пранди. Решението имаше ефект, като серията беше прекъсната - 9:7. България имаше шанс да поведе с 11:8, но Соколов прати топката в мрежата при атака - 10:9. Грешка на Сеганов пък доведе до изравняване - 10:10. Ас на Йосифов наруши равенството и България отново дръпна - 12:10. Слабо посрещане на Пенчев обаче отново възстанови паритета - 12:12. Леал успя да обърне развоя на резултата в полза на Бразилия, но Атанасов с перфектен сервис позволи на Пенчев да контраатакува при мрежата - 15:14. Блокада на Пенчев доведе втората техническа пауза до 16:14.

С две добри прояви в защита Бразилия бързо изравни за 16:16, а атака в аут на Пенчев даде аванса на гостите - 16:17. Намеса на "ястребовото око" обаче показа, че топката е попаднала в очертанията - 17:16 за България. "Лъвовете" имаха шанс да дрпнат с две точки, но опитът за технична игра на Пенчев след слаб пас на Сеганов не сполучи - 18:18. Двата отбора играеха точка за точка, докато атака на Пенчев не беше отразена от Лукарели, а Уолъс съумя да преодолее 3-оен блок, за да даде аванс на Бразилия - 20:21.

Буквално от публиката Атанасов успя да спаси топката, а след две поредни защити в крайна сметка Соколов успя да забие - впечатляващо разиграване и 21:21. След "ястребово око" при атака на Уолъс се оказа, че топката е закачила едва едва линията - 21:23. Въпреки това след атака на Грозданов и след това ас на Атанасов резултатът отново беше изравнен - 23:23. Пенчев получи шанс да атакува при 23:23, но срещна троен блок срещу себе си - сет пойнт за олимпийския шампион. Той беше отразен, но след това атака на Сааткамп доведе до 24:25 за гостите. И този беше отразен, а след това Соколов заби изключителен ас - 26:25 и мач пойнт за България.

Сервисът на диагонала изневери за 26:26, а Сеганов отново даде слабо подаване за Пенчев - 26:27 за Бразилия. Троен блок срещу Уолъс неутрализира и тази точка за спечелване на гейма - ново равенство при 27:27, а след нова размяна на точки - 28:28. Атака през центъра на Фабио даде нов сет пойнт на гостите, но Атанасов заби по диагонала и отново изравни - 29:29. Златен шанс се откри пред Соколов, който атакува срещу нисък блок след геройство на Атанасов в защита, но диагоналът прати топката в аут. Атака "пайп" чрез Пенчев отново изравни резултата за 30:30. Бразилия контрира със същата атака, но този път България не успя да отрази сет пойнта. Пенчев заби в аут и олимпийският шампион спечели гейма - 30:32.

ЧЕТВЪРТИ ГЕЙМ

Бразилия започна по-добре четвъртата част и поведе с 2:4 с отлични атаки. С ас на Уолъс пък Бразилия дръпна с 5:8 при първата техническа пауза. "Селесао" продължи да задържа аванса си, играейки стабилно в атака. Блокадата на родните национали не играеше на ниво в тези минути, но "сушата" беше нарушена от Йосифов, който блокира Сааткамп - 8:9. Две бързи точки на гостите обаче принудиха Пранди да взима нов таймаут - 8:11. Това не донесе ефект, като на два пъти Соколов беше уловен от блокадата - 9:13. До втората техническа пауза обаче България намери начин да намали изоставането си с отлични прояви в защита и стабилен сервис - 14:16 за Бразилия.

След паузата обаче "селесао" отново записа бързи две точки, възползвайки се от почивката, дадена на Соколов - 14:18. До края на гейма двата отбора доиграваха, подготвяйки се за тайбрека - 16:25 за Бразилия.

ПЕТИ ГЕЙМ

Силвано Пранди върна титулярите за старта на тайбрека, а на сервис стартира Лукарели. Първата точка беше за Розалин Пенчев, който уверено атакува срещу тройния блок на съперника - 1:0. Отново той извади "лъвовете" от тежка ситуация при 2:2 и заби след атака през зона "6" - 3:2. Мартин Атанасов игра по блокадата за първи сериозен аванс в тайбрека - 4:2. С две добри блокади обаче Бразилия изравни - 4:4. Гоцев беше спрян при атака през центъра и "селесао" поведе за първи път в решаващия гейм - 5:6. Сеганов отново избра атака с Гоцев и гостите се възползваха - отразиха атаката, а след това Лукарели заби по диагонала за 5:7.

След грешка на Салпаров и Пенчев се стигна до 6:9 за олимпийския шампион. След бомбен сервис на Соколов Бразилия успя да атакува през Лукарели, но блокадата го спря - 9:10. Диагоналът ни отново прати хубав сервис, но този път триото в предно поле не успя да се справи с Леал - 9:11, а след слабо посрещане и 9:12. До края бразилците лесно задържаха аванса си и спечелиха с 11:15, с което се класираха и за Олимпийските игри в Токио.

Преди мача

Волейболните "лъвове" на България продължават да мечтаят за класирането си на Олимпийските игри в Токио през 2020 година. За тази цел обаче те днес трябва да се преборят с един от най-силните отбори в света Бразилия.

Срещата в зала "Конгресна" в Двореца на Културата и Спорта във Варна със сигурност ще донесе много емоции на "трикольорите", като те отново ще разчитат за невероятната публика в морската ни столица. По-рано този уикенд България победи Египет и Пуерто Рико, като "селесао" стори същото, за да може срещата днес да бъде директен сблъсък за първото място в групата, което дава и място на летните Олимпийски игри догодина.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички