България разплака европейския шампион Сърбия!


България разплака европейския шампион Сърбия!
Снимка: Cev.lu

22290 0

Европейският шампион Сърбия се очертава да гледа Олимпийските игри в Токио по телевизията, след като националния отбор по волейбол на България изпълни мисията си и, въпреки че беше в ролята на аутсайдер, взе така необходимите два гейма срещу първенците на Стария континент и се класира за полуфиналите на квалификационния турнир в Германия. Нещо повече - България спечели битката със западната съседка с 3:2 и остава непобедана в квалификацията до момента. 

Възпитаниците на Силвано Пранди поведоха с 2:1 в геймовете, а след това италианският селекционер извади всичките си титуляри в опит да ги съхрани за полуфиналите. Дори това не помогна на Сърбия да спечели мача, след като "плавите" взеха следващия гейм, но след това водени от братята Пенчеви "лъвовете" спечелиха с 15:13 и взеха мача с 3:2 (25:21, 24:26, 25:22, 20:25, 15:13)

Стартът на мача се движеше точка за точка, докато в средата на началната част Соколов и Грозданов не осигуриха крехък аванс от 2-3 точки, които "лъвовете" задържаха във важните моменти от гейма. В края на гейма с с отлични сервиси най-вече на Йосифов и с прекрасна отборна игра в защита България си осигури победата с 25:21.

В истински жестока битка се превърна гейм №2, в който Сърбия на няколко пъти взе аванс от две точки, но отново в средата на частта България успя да обърне до 18:16. В края на гейма обаче грешките в нашата игра зачестиха, а сбърканите сервиси струваха скъпо в края, когато Сърбия спечели с 26:24 след поредната хитра акция на Ковачевич покрай блокадата на България - 1:1 в сетовете. 

Още на старта на третата част изглеждаше, че Сърбия ще вземе и него, след като европейският шампион взе аванс от 7:2. В следващите минути обаче Тодор Скримов се нагърби с най-голямата отговорност и беше абсолютно безгрешен в атака, извеждайки България с крехък аванс при 14:13. 

Решаващите точки дойдоха при 19:19, когато Сърбия взе таймаут, за да спре силния сервис на България. Това обаче имаше обратен ефект, след като Соколов и Атанасов записаха поредни точки и дадоха важен аванс от 2 точки на "лъвовете". Отново Соколов с отличен сервис, а след това бомбастична забивка даде 3 точки аванс за 23:20. 24-ата точка също бе за диагонала, който нямаше грешка в последните минути на частта, а последната точка, подпечатала класирането, дойде след отлична атака през центъра на Грозданов - 25:22. 

След спечелването на гейма Силвано Пранди извади всички титуляри, за да им даде почивка за решаващата фаза на надпреварата. докато трима от титулярите на Сърбия останаха на терена. Това доведе до загуба с гейм №4 след 20:25 и изиграването на тайбрек, в който българите направиха пълен обрат в самия край, водени от Розалин Пенчев и Николай Пенчев. Първият заби два аса и няколко успешни атаки, докато вторият реализира мач-бол №2 за България. 

По-късно в сряда вечер ще стане ясен съперникът на България в следващия кръг, когато се изиграят и останалите мачове от турнира. Словения в момента е на 2-о място в другата група и, ако иска да играе срещу България, трябва да загуби от Чехия. Иначе "лъвовете" са недостижими на върха след 3 победи от 3 мача. При победа на словенците над Чехия, България ще се изправи срещу Германия. 

ПЪРВИ ГЕЙМ

Първата точка в мача беше за България, след като Атанасиевич пробва атака по правата, но Скримов отлично го затвори на блокада - 1:0. Цветан Соколов пък записа първа точка за родния ни тим от атака за 2:1. Двата тима се захапаха и заиграха точка за точка, въпреки че изпъляваха изключителен начален удар за старт на гейма - 4:4. Първата брейк точка беше за европейския шампион, след като атака на Атанасов беше спасена, а след това Петрич заби успешно - 5:6. Продължиха добрита атаки на Атанасиевич, Петкович, Соколов и Атанасов, което остави непроменен резултата - 9:9. За 18-ата точка шампионите имаха претенции за "бъркане" на Скримов, но "ястребовото око" доказа чистотата в атаката на посрещача ни. 

България се върна напред в резултата след атака в аут на Атанасиевич - 10:9. Последва нова технична атака на Ковачевич, но този път Сеганов беше подготвен и го хвана на блок - 11:9. Ковачевич отново ни затрудни с пусната топка и това доведе до пайп на Ковачевич - 11:11. Сърбия имаше шанс да се озове с 2 точки преднина, но с прекрасна блокада Грозданов запази равенството - 12:12. Скримов пък регистрира първия ас за България - 13:12. Грозданов след това се отчете с втори прекрасен блок - 14:12. Грозданов показа, че може да играе отлично и в атака и след отличен пас на Сеганов заби до крайната линия - 16:13. 

Сърбите извадиха страхотна атака на Соколов, но последва мощна забивка на Йосифов, а Сеганов реализира ас от флот с едва 60 км/ч - 18:14. Сърбите взеха таймаут, но след него Атанасиевич беше хванат на блок от Йосифов - 19:14. При следващата точка оператор с камера попречи на Салпаров да върне топката в игра, за което Силвано Пранди се ядоса сериозно и дори получи жълт картон, но точката на беше преиграна - 19:15, а след това и 19:16, след като Атанасов срещна тройна блокада от зона 2. Последва обаче грешка от сервис на Атанасиевич - 20:16. 

При забивка на Соколов за 21:17 сърбите отново поискаха "ястребово око" заради грешка на диагонала, но се оказа, че с мрежата играе Ковачевич - точката остана за България. Сервисът на Йосифов беше отсъден в аут, но капитанът веднага поиска "ястребово око" и то показа, че топката е добра - 22:17. Последва забивка на Соколов за 23:18, а веднага след това пропусна да реализира точка №24. Тя бе вкарана от пайп на Атанасов - 24:19. Блок в аут на Ковачевич неутрализира първия сет-пойнт, а при втория опит Соколов прати топката в аут - 24:21. Лубурич прати истински снаряд от сервис, но Скримов спаси, Сеганов успя да вдигне в зона №1 и Соколов заби със 115 км/ч - 25:21. 

ВТОРИ ГЕЙМ 

Откриващата точка в гейма отново бе за България, и то след много трудна акция на Соколов след мощен сервис на Атанасиевич. Това бе последвано от ас №4, този път дело на Виктор Йосифов - 2:0. Бързо две точки бяха върнати от стра на на европейски шампион за 2:2 и резултатът отново започна да върви точка за точка. С впечатляваща точка България се защити от сериозен пробив - първо Грозданов спаси невъзможна топка, летяща към рекламните пана, а след това Скримов я върна в полето на Сърбия. Шампионите организираха атака, но Грозданов успя да се справи на единичен блок - 4:5 за Сърбия. Блокадата обаче така и не се справяше с китковия удар на Ковачевич - 5:7, а след нова размяна на точки - 6:8. 

България можеше да върне равенството за 8:8, но Йосифов не сполучи с атака през центъра след малко лош пас на Сеганов - 7:9. Отново капитанът беше с ключова роля, след като Сърбия трудно организира атака след негов сервис и се стигна до атака на Соколов - 9:9. За съжаление, брейк точката беше бързо върната от Ковачевич, който отново хитро надделя над Соколов при мрежата - 9:11. 

Благодарение на мрежата, Соколов наниза ас, след като либерото на еврошампионите не успя да реагира - 11:11, но диагоналът ни сбърка при следващото си изпълнение - 11:12. Последва и една от редките атаки през центъра на Сърбия за 11:13. Предимството на "плавите" остана непроменено след поредна изумителна изява на Ковачевич срещу троен блок - 12:14. Последваха обаче атака на Соколов и грешка на сърбите за 14:14, а Мартин Атанасов даде аванс на България за 15:14, дошла след отлична защита при по-силна забивка на Ковачевич. Заради слабо подреждане в защита в две поредни точки обаче Сърбия отново поведе - 15:16. 

Българите обаче избухнаха с ключови 3 поредни точки. Първо Соколов заби през тройна блокада, а след това флотът на Сеганов много сериозно затрудни сърбите, които първо сбъркаха атака през центъра, а след това допуснаха плеймейкърът на България да запише ас - 18:16. Европейският шампион взе таймаут, който даде резултат - две поредни точки и много тежка серия от сервиси на Лисинац. Соколов обаче спря серията на сърбите с отлична акция през зона №4 - 19:18. Атанасиевич изпълни мощен сервис при 19:19 и акцията на България беше слаба, а Соколов не успя да преодолее троен блок при неудобния пас от Салпаров - 19:20. И след таймаут атаката на Соколов беше уловена, а Петрич заби през зона №4 и даде ключов пробив на Сърбия - 19:21. Йосифов ни измъкна от тежката ситуация с идеален сервис в зона №5 - 21:21. Последва и фантастичен блок на Скримов срещу Атанасиевич - 22:21. Подрашчанин успя да забие през центъра с бърза акция за 22:22, а Петрич осигури възможност за втора поредна атака през тази зона след отличния си сервис - атака на Подрашчанин и 22:23. 

Петрич отново ни затрудни максимално от сервис, но Скримов с много умна атака от зона №4 изравни - 23:23. Соколов за съжаление прати сервиса си в мрежата - 23:24. Диагоналът обаче се поправи за 24:24. Атанасиевич заби мощно през Грозданов за 24:25 и нова точка за гейма. Атанасов и Соколов, а Ковачевич с нова доза хитрост надигра двама от българите край мрежата за 24:26. 

ТРЕТИ ГЕЙМ

Сърбите поведоха с 0:2, след като Атанасов стреля в мрежата, а след това показаха и добра игра на мрежата. След успешна блоката на Йосифов и забивка на Скримов успяхме да изравним точките. След това обаче последва серия от 4 поредни точки за Сърбия преди Пранди да поиска таймаут, като голям проблем се оказа сервисът ни - 2:6. И след прекъсването първата точка бе за съперника ни, като темпото от националите ни бе драстично свалено и това бе видимо. Благодарение на страхотните атаки на Скримов успяхме да намалим разлика - 5:7, като три от точките бяха отбелязани именно от него. Ковач поиска прекъсване при 6:7 в полза на Сърбия.

Добрата серия на България върна отбора в гейма и двата отбора се захапаха точка за точка - така, както го правеха в предишните части, а Скримов продължи да няма спирка в нападение - 12:12. България дори успя да поведе при 14:13, след като Соколов закова първия си ас, но Скримов не успя да вкара сервис - 15:15. За съжаление, Мартин Атанасов прати атаката си в аут и шампионите отново дръпнаха в резултата. "Ястребовото око" обаче се намеси след оспорване на Пранди и се видя, че сърбите са докоснали мрежата - 16:15. "Лъвовете" имаха и точка за пробив, но Соколов прати топката в аут - 16:16. 

Атанасов прати истинска бомба в полето на Сърбия при 17:16, което даде шанс за атака на България, но Сеганов заложи на Скримов, а блокадата омекоти удара и след това Петрич заби уверено - 17:17. При 18:18 отново Петрич заби успешно след слаба атака преди това на Соколов - 18:19. Атанасиевич пък върна равенството след аут от сервис - 19:19. 

Сърбите взеха таймаут, но това доведе до две точки за България след отлична игра на блокадата, която осигури няколко добри защити и атаки на Атанасов и Соколов - 21:19. След нов таймаут Петрич отново заби успешно, но след това сбърка сервис. Последва бомба от сервис на Соколов и контраакция, завършена от него - 23:20. Ковачевич някак заби през тройния блок на България за 23:21, но Соколов също се справи с високия блок на сърбите - 24:21. Атанасиевич отби първата точка за сета с атака в зона №6, но след това Грозданов с мощна атака през центъра прати България на полуфиналите - 25:22. 

ЧЕТВЪРТИ ГЕЙМ 

Силвано Пранди направи пълно завъртане на състава, като смени всички изпълнители, за да ги съхрани за следващата фаза на турнира. Треньорът на Сърбия направи нещо подобно, като остави само Петрич и Лисинац на паркета. Промените се отразиха на качеството на играта, но въпреки това след ранно изоставане България обърна резултата след отлични изяви на братята Пенчеви - 9:7.  

Чернокожев с образцова акция по диагонала даде 3 точки аванс за 10:7, но Сърбия бързо навакса чрез Красманович. Обратът беше пълен след няколко несполуки на българската атака и Сърбия поведе с три точки - аванс, който се задържа и в края на гейма при 17:20 в полза на "плавите". До края Сърбия увеличи аванса си и спечели гейма - 20:25. 

ТАЙБРЕК 

В началото на тайбрека Сърбия успя да вземе крехък аванс, като България не можеше да навакса след грешки от сервис - 3:4. С прекрасни начални удари пък Йовович даде аванс от 3:6 на европейския шампион. Пропуските от сервис на България продължиха, което остави "лъвовете" на дистанция от 2 точки - 7:9, но все пак с вдъхновяваща игра в защита България някак не позволяваше на Сърбия да се откъсне категорично - 9:10. За съжаление обаче, блокадата срещу Петрич не сполучи - 9:11. Розалин Пенчев обаче със забивка и ас доведе резултата до равенство - 12:12. 

Николай Пенчев пък се отчете с прекрасен блок за 12:11 и шанс за България да се пробери за тайбрека. Розалин пък се отчете с още един ас - 13:11. След таймаут Пенчев сбърка началния удар, но брат му направи отлична атака по блока за 14:12. Първият мачбол беше спасен с атака от зона №2. При втория мачбол Пенчев реализира контраатака и България спечели 15:13. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ 

България: Мартин Атанасов, Тодор Скримов, Георги Сеганов, Виктор Йосифов, Алекс Грозданов, Цветан Соколов, Теодор Салпаров - либеро

Сърбия: Урош Ковачевич, Неманя Петрич, Никола Йовович, Александър Атанасиевич, Марко Подрашчанин, Сречко Лисинац, Невен Майстерович

ПРЕДИ ДВУБОЯ 

Вдъхновяващо бе началото на турнира за представителния тим на страната ни, след като в изключителен сблъсък България срази Франция с 3:2 и взе ключови две точки в битката за едно от двете места за класиране към следващата фаза. След победата над Нидерландия с 3:0 на "лъвовете" им необходима 1 точка (2 гейма) срещу "плавите" в последния мач, за да продължат със сигурност към следващия етап. Победа пък ще прати България на първото място в група B. 

Задачата на Цветан Соколов и компания обаче е много трудна. Само преди няколко месеца Сърбия стана европейски шампион и е безспорният фаворит в днешната среща, особено като се има предвид, че западната ни съседка отнесе тежка загуба от Франция на старта на квалификацията с 0:3. Последва лесен успех над Нидерландия и мачът за шампиона на Стария континент е на живот и смърт. 

В последните 6 официални двубоя между двата отбора Сърбия има категорично предимство и 5 победи срещу само 1 загуба. Последната среща бе за Лигата на нациите по волейбол през лятото на 2019 година, когато "плавите" разбиха селекцията на Силвано Пранди с 3:0 у дома. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички