Несломимата защита на Франция капитулира пред мощта на българските "лъвове"


Несломимата защита на Франция капитулира пред мощта на българските "лъвове"
Снимка: Cev.lu

19484 0

Българският национален отбор по волейбол стартира ударно олимпийската квалификация в Берлин. Родните представители поднесоха първата по-сериозна изненада в турнира, след като още в първия си мач в Германия биха с 3:2 (25:23, 17:25, 25:22, 19:25, 15:8) основния фаворит за квота за Токио 2020 Франция. По този начин възпитаниците на Силвано Пранди направиха ключова крачка към класирането си към полуфиналите в надпреварата. 

В първия сет България не започна добре и изостана рано-рано в резултата, но с прекрасни изяви на Виктор Йосифов и Розалин Пенчев в средата на сета резултатът беше обърнат. Ключовият момент дойде при 13:16, след което България реализира 5 поредни точки, от които две бяха директни от сервис, дело на капитана на България. До края на сета "лъвовете" задържаха аванса си и спечелиха на 23. 

Във втория сет Франция не изпусна първоначалния си аванс и спечели много лесно гейма на 17. Последваха 3 промени в състава на Пранди, който върна в игра Скримов, а в същото време пусна Мартин Атанасов и Алекс Грозданов. Именно двамата бяха най-дейни в сет №3, с който България отново поведе в резултата след гейм на 22. 

"Петлите" показаха класа в следващата част и поведоха от самото начало и имаха уверен аванс през голяма част от сета. Все пак "лъвовете" опитаха финален щурм и дори стигнаха до 19:21, но след това нападението на България се срина и Франция записа 4 поредни точки - 2:2 и тайбрек. 

В него ключова се оказа точка №4. Съдиите първоначално отсъдиха грешка при атака на Мартин Атанасов, но видео повторението показа, че атаката му е добра, а топката отскача от блокадата и докосва антената - 3:1 за България, след което последваха много силни минути за "лъвовете". Соколов беше невъзможен за спиране в атака, а освен това той и Теди Салпаров показаха прекрасна защита и бяха в основата на неутрализирането на Патри и Нгапет. Така след 15:8 България спечели първия си мач в олимпийската квалификация за Токио 2020. 

След успеха България зае третотомясто в класирането с актив от 2 точки и изостава с 2 от Франция, но е и с мач по-малко. "Петлите" вчера спечелиха срещу Сърбия с 3:0 и днешният 5-сетов двубой ги прави фаворит за излизане от групата, но България може да завърши под №1, ако си вземе мачовете срещу Сърбия и Нидерландия. Срещата е във вторник от 15:00 часа българско време. Сърбите по-рано днес спечелиха срещу Нидерландия с 3:0 и заемат 2-о място с 3 точки. 

ПЪРВИ ГЕЙМ 

България започна отлично с две акции през центъра на Виктор Йосифов и блокада на Георги Сеганов, с които "лъвовете" дръпнаха с точка в резултата, но бяха обърнати след отлични изяви в защита на Франция - 4:6 и таймаут за Силвано Пранди. И това не даде ефект, след като акция на Пенчев не сполучи, а при ответната атака Нгапет заби мощно през зона 2. С ас на Патри разликата набъбна до 4:8, а серията бе прекратена с мощна атака по правата от зона 4 на Розалин Пенчев - 5:8. 

Отново младият посрещач се изяви с отлична акция от зона 4, след което пък Виктор Йосифов записа ас през Ървин Нгапет, но разликата отново се покачи на 3 точки след серия от грешки на Сеганов - 7:10. Атака през Розалин Печев и аут от дясната ръка на Нгапет не позволиха на бившия европейски шампион да се откъсне категорично напред - 9:10, а след това 10:12. Защитата на Франция се справи със сервисите на Пенчев и Соколов, което не позволи на България да намали разликата в следващите минути - 13:16. 

Йосифов пръв успя да спре вървящия точка за точка резултат с ас - 15:16. С помощта на мрежата при втория му пореден начален удар топката кацна в предно поле и резултатът бе изравнен - таймаут за Франция. Серията на Йосифов продължи, а след брилянтно спасяване на капитана в защита се стигна до успешна атака по блокадата на Цветан Соколов - 18:16. 

Централният блокировач сбърка сервис, но България не предаде аванса си, а дори го увеличи. С отличен сервис Пенчев затрудни сериозно посрещането на Франция, а Гоцев успя да улови на блок Патри - 21:18. Дори след таймаута Пенчев не трепна и с нова бомба в зона 1 записа директна точка от сервис - 22:18. За съжаление, грешка на Розалин при посрещането даде две поредни точки за Франция и Пранди взе таймаут при резултат 22:20. Розалин отново сбърка при посрещането за 22:21 и Мартин Атанасов се появи на негово място, за да бъде спряна серията. Резервата се справи, а Соколов заби мощно по блока за 23:21. Пранди изненада "петлите" с включването на Чернокожев на сервис и диагоналът закова ас - 24:21. Сервис №2 от неговата дясна ръка срещна мрежата при първия сетбол, а Соколов направи ужасна грешка и подари топката на французите за атака - 24:23. След атака по блокадата от трудна позиция обаче Соколов се реабилитира и реализира точката за спечелване на сета след 31 минути - 25:23. 

ВТОРИ ГЕЙМ 

"Петлите" тръгнаха страховито във втория сет, като записаха атака чрез Патри, а след това се стигна до грешка на Соколов и блокада срещу Пенчев- 0:3. Соколов заби първата точка за България за 1:3. Резултатът можеше да бъде изравнен след нова атака на Нгапет в аут, но Розалин Пенчев докосна мрежата - 4:6. Подобно на първия гейм обаче, Патри затрудни сериозно посрещането на България и набързо разликата набъбна до 5:9 - таймаут за Пранди. 

Това обаче не помогна, като след ново посрещане, попаднало в половината на Франция, нисичкият Тонюти заби за 5:10. Серията бе прекратена от Соколов, който заби по блока. Съдиите отсъдиха точка за Франция, но след оспорване се видя ясно докосването от страна на центъра на символичните гости - 7:11. Съдиите обаче объркаха резултата и бяха написали, че "петлите" имат 10, което доведе до сериозно забавяне на мача (6-7 минути, докато на съдийската маса се поправят). 

Играта беше подновена с блок аут на Шинениазе - 7:12, а след това 8:12 след изненадваща акция на Йосифов с лява ръка. Сервисът на Ники Пенчев обаче отново не намери очертанията - 8:13. С отличен сервис на Тонюти резултатът набъбна до 9:15, а след това и Сеганов сбърка при опит за пусната топка - 9:16. Отново Соколов спря серията на французите за 10:16. За обрат обаче беше твърде късно, а разликата набъбна до 11:18. Със сервиси Чернокожев намали до 15:20, но с бързи две точки Франция потуши какъвто и да е опит за обрат от страна на България - 15:22, а скоро след това 17:25. 

ТРЕТИ ГЕЙМ 

Третата част започна с две промени на Пранди, който смени изцяло двойката посрещачи, а на терена се появиха Атанасов и Скримов, а Алекс Грозданов смени Гоцев като титулярен централен блокировач. Това свари "петлите" неподготвени, докато защитата на България отбеляза сериозен прогрес. Въпреки че Франция поведе с 2:4, последваха 4 безответни точка за "лъвовете", а с основен принос бе Соколов, който с няколко прекрасни спасявания и забивки беше в основата на искрата в родния тим - 6:4. Разликата бе увеличена и до 3 точки след ново фамозно отиграване в защита, този път на Салпаров, а Тонюти сбърка при подаването за 8:5. Нгапет съумя да пробие тройна блокада за 8:6. Родната блокада обаче се реабилитира с два поредни "чадъра" срещу френската звезда - 10:6. Мартин Атанасов пък с аткрактивен ас принуди селекционера на Франция да вземе таймаут - 11:6. 

И това не спря серията му, като той наниза още един ас за 12:6, но след това Франция успя да реализира атака през зона №2. За съжаление, последва и атака в аут на Скримов - 12:8. Бризар прати сервиса си в аут и върна аванса на "лъвовете" - 13:8. Нгапет прати истински снаряд в полето на България за 13:10, но след това Атанасов посрещна отлично и Грозданов записа отлична атака през центъра - 14:11, а след това и 15:11 след нова негова акция. "Петлите" обаче намалиха след добри изяви на Патри и Тили - 15:13. С третата си атака Грозданов заби на 4-ия метър и спря серията на опонента. Соколов с мощна акция в зона 5 направи резултата 17:14, а Нгапет сбърка сериозно при сервис на Сеганов. Последва и фантастичен блок на Атанасов срещу Патри - 19:14. Последва и атака по блока от страна на посрещача - 20:14. Сеганов записа и ас на своя сметка - 21:14. 

Лявата ръка на Линеел затрудни посрещането ни и Нгапет с мощна атака от зона 4 по диагонала върна надеждите на "петлите" и принуди Пранди да вземе първия си таймаут в сета - 21:16. Атанасов прати нова бомба в полето на Франция, но 'петлите" спасиха топката, а след това направиха още една добра защита, довела до рискована акция на Нгапет - 22:17. Соколов обаче не позволи разликата да продължи да пада и реализира за 23:17. Сервис в аут на Йосифов и ас на Нгапет обаче намалиха до 23:19. След това и Соколов беше уловен от блокадата на бившия европейски шампион и Пранди взе още един таймаут. 

Нгапет наниза нов ас, но след това прати топката в мрежата за 24:21. Изпълнението му бе "повторено" от Соколов, който пропусна да реализира първата точка за спечелване на гейма, но 25-ата точка дойде с атака на Грозданов - 25:22. 

ЧЕТВЪРТИ ГЕЙМ

Стартът, подобно на предишния гейм, беше изравнен с отлични атаки и от двете страни - 3:3. В тези минути атаката на България бе поддържана от Скримов, който се отчете с две отлични акции "пайп", докато Нгапет продължаваше да трупа точки в актива си - 5:6 за Франция. Интересно хрумване на Атанасов да атакува от първо подаване не сполучи и Франция остана напред в резултата, а в следващото разиграване Нгапет направи същото, но далеч по-успешно, забивайки със 104 км/ч - 6:8. Първи до 10 точки стигнаха "петлите" при 8:10, а Бризар изненадващо атакува при първи пас при мрежата - 9:12. 

Резултатът продължи точка за точка, но в полза на Франция, докато Атанасов не избухна с ас за 12:13. За съжаление на българите обаче, Бризар реализира два поредни аса за 12:16 и Пранди взе таймаут. 

Защитата на бившия европейски първенец действаше много силно в тези минути и въпреки мощните сервиси на българите, разликата бе свалена минимално - 15:17, а след това и 15:19 след аут на Соколов от атака през зона 2 по правата. РАзликата набъбна до 5 точки, след като Тили хвана на блок Йосифов, разгадавайки идеята на Сеганов - 15:20. Разликата беше свалена до 3 точки при 18:21 с отлични действия в атака на Грозданов, а при сервис на Йосифов, мрежата му помогна и топката кацна още в 1-ия метър - 19:21. След таймаут на Лоран Тили, последваха 4 поредни точки на Франция след ужасни подавания на Сеганов - 19:25. 

ТАЙБРЕК 

Цветан Соколов откри петия гейм с ас със скорост 115 км/ч, но сбърка при второто изпълнение - 1:1. След изумително разиграване Атанасов реализира точка след игра по блока, но съдиите отсъдиха, че топката първо е ударила антената. След оспорване на Пранди, видео повторението показа, че антената е ударена след играта по блокадата - 3:1. Последва бомба на Скримов от сервис и забивка на Йосифов при мрежата - 4:1. 

Поредната фамозна защита на Франция успя да отрази 3 поредни атаки на българските нападатели, но с помощта на мрежата Соколов заби там, където нямаше играч с бяла фланелка - 5:2. При 5:3 Соколов спаси почти невъзможна топка, а Атанасов заби от зона 3 за 6:3. С третия сбъркан сервис от страна на България пък Франция завоюва 4-ата си точка - 6:4. 

При 7:4 Атанасов прати нов снаряд от сервис, но Скримов скочи да блокира Патри и сбърка - 7:5, но Бризар сбърка изпълнение на начален удар - 8:5. С отличнен сервис на Грозданов се стигна до добра акция на България и Цветан Соколов завърши уверено за 9:5. Грешка на Нгапет пък доведе до 10:6. Блокада на Йосифов пък увеличи аванса на България - 11:6. 

С ас от 122 км/ч Соколов направи резултата 12:6. Патри и Тили намалиха резултата до 13:8, а Соколов с мощна забивка в зона №6 даде 6 мачбола за България - 14:8. Аут при атака през центъра на Франция донесе победата на България - 15:8 и 3:2. 

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Играчите на Силвано Пранди изпуснаха страхотна възможност вече да са спечелили виза за Токио 2020, след като миналото лято бяха буквално на две точки от страхотна победа над олимпийския шампион Бразилия на квалификацията във Варна, но в крайна сметка загубиха с 2:3. Преди квалификациите бе върнат в състава Георги Братоев, който обаче имаше нещастието да се контузи. 

Волейболистите ни отбелязаха две победи над Египет в столичната зала „Христо Ботев“, като част от подготовката си за олимпийската квалификация. В първата проверка на 31 декември националите надигаха съперника с 3:1 гейма. Във втория двубой, на 1 януари „лъвовете“ се наложиха категорично с 3:0 гейма.

От друга страна Франция също не успя да спечели виза за Игрите на междуконтиненталните квалификационни турнири през август миналата година, след като бяха в една група със световния шампион Полша и Словения. След това, "петлите" останаха едва 4-и на Евроволей 2019, на което бяха домакините.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички