България си го върна на Иран с бой в "Арена Армеец"


България си го върна на Иран с бой в "Арена Армеец"
Снимка: http://italy-bulgaria2018.fivb.com/en/

9786 0

Националният отбор на България стартира с победа втората групова фаза от Световното първенство по волейбол. Момчетата на Пламен Константинов надиграха Иран с 3:0 (25:19, 28:26, 26:24) в зала "Арена Армеец".

Двата тима се срещат за втори път по време на Мондиала в Бъглария и Италия. В група "D", която се игра във Варна, "персите" победиха с 1:3, но днес "лъвовете" взеха сладък реванш.

Това е първа победа за България в група "G", където са още тимовете на САЩ и Канада. По-рано днес Америка спечели с 3:1 срещу "кленовите листа" и почти сигурно  ще играе на финалната шестица в Италия. 

България изигра страхотен първи гейм и буквално прегази съперника. През втората част тимът ни имаше проблем в хода на целия гейм, като изоставаше в резултата. В крайна сметка обаеч направихме страхотен обрат за успех в частта с 28:26. Третата част бе също оспорвана, като вървеше точка за точка. В края "лъвовете" дръпнаха с 24:20, но допуснаха изравняване. Все пак две успешни атаки на Валентин Братоев, който изигра пореден силен мач, донесоха победата на България.

Тодор Скримов изигра страхотен мач за тима ни, като заби 18 точки (7! аса), а Валентин Братоев добави още 17 (1 блок, 1 ас) за успеха.

ПЪРВИ ГЕЙМ

Мачът в София започна със сервис в аут на Иран и ас на капитана в днешната среща за България Тодор Скримов - 2:0. Нов бомбен сервис на посрещача помогна на "лъвовете" да организират добре играта си на блок и Николай Николов също записа първа точка в мача. След третата мощна "бомба" на Скримов, гостите не успяха да организират атака, но ние успяхме, като Георги Сеганов вдигна на Николов, който мощно направи 4:0 и Игор Колакович взе първа почивка. Успешната серия на Тошко Скримов продължи, като този път Валентин Братоев заби мощно в полето на "персите" за 5:0. Добрата серия на домакините продължи и първата техническа пауза дойде при 8:2.

От началото на срещата се виждаше, че Иран има проблем с организирането на атаката си, от което се възползваха нашите състезатели и авансът ни стана 9 точки при 11:2. След няколко опита Николай Учиков също записа първа точка за 13:5, което доведе до втора пауза за гостите. За първи път в мача играчите на Игор Колакович направиха серия от три точки и Пламен Константинов също взе прекъсване при 14:8. Авансът на България драстично намаля, но все пак спокойно стигнахме до второто техническо прекъсване - 16:10. След втората техническа пауза Георги Сеганов продължи да дирижира добре атаката на тима и се стигна до шест геймбола при 24:19, ас на Николай Пенчев сложи точка на спора в гейма.

ВТОРИ ГЕЙМ

Противно на очакванията, "лъвовете" започнаха тежко втората част и бързо Иран направи разлика при 1:4, за което Пламен Константинов взе почивка. Тимът от Азия продължи със силната си игра и запази аванса си до първата техническа пауза, както и след това при 7:10. Блокада на българския тим и веднага след това ас, намалиха изоставането до 9:10 и Игор Колакович взе почивка.

След отлична игра край мрежата на Братоев, успяхме да изравним при 11:11. Гостите направиха брейк точка след добра игра в защита и атака през центъра за 11:13. При 14:15 обаче Николай Николов отново върна равенството с блокада, а секунди по-късно направихме брейк точка и след мощна атака на Скримов поведохме в гейма 16:15. След техническото прекъване България направи нова брейк точка за 17:15, като авансът ни се запази до 20:18, когато Братоев направи много нескопосан опит за пускане и топката се озова в негов съотборник, а секунди по-късно Мирослав Градинаров бе спрян на единична блокада за 20:21. Николай Учиков се върна на игрището, но това не помогна на тима ни, който трябваше да се справя с два геймбола при 22:24, когато Пламен Константинов взе почивка. Виктор Йосифов, който замени Светослав Гоцев, намали изоставането ни с успешна атака в центъра. Теодор Тодоров замени Сеганов за по-висока блокада, но не се стигна до успешна атака на Иран и топката излезе в аут - 24:24. Ас на капитана Виктор Йосифов донесе водачеството на тима ни при 25:24, но съперникът изравни с атака през центъра. В крайна сметка "мъките на Иран" приключиха след успешна атака на Скримов и ас - 28:26.

ТРЕТИ ГЕЙМ

Третата част започна равностойно и при първата техническа пауза гостите бяха напред в резултата с една точка - 7:8. Гостите дръпнаха с брейкбол при 10:12, но след технично отиграване на Братоев и мощна атака на Учиков изравниха резултата. Грешка край мрежата на гостите доведе до обрат в резултата и 15:14 за България, а втората техническа пауза дойде при 16:15.

След техническата пауза продължи равенството в "Арена Армеец". При 20:20 обаче Тодор Скримов направи три поредни точки при начален удар, а грешка от атака на Иран донесе четири мачбола за България - 24:20. Иран спаси първите три мачбола, а при четвъртия блокадата на гостите спря Братоев - 24:24. Все пак Братоев донесе нов мачбол при 25:24 с добра атака по блока на съперника, а веднага след това отново посрещачът сложи край на мача с нова успешна атака - 26:24.

Състав на България: Георги Сеганов, Николай Учиков, Валентин Братоев, Тодор Скримов, Светослав Гоцев, Николай Николов, Теодор Салпаров - либеро.

Преди мача

Националният отбор на България по волейбол се мести в столичната зала "Арена Армеец" за втората групова фаза на Световното първенство. Тимът на Пламен Константинов е в Групa "G" заедно с днешния ни съперник, САЩ и Канада. За да продължат към финалната шестица в Италия, България ще трябва да нареди три поредни успеха в столицата.

Първият съперник за нас е добре познатият тим на Иран. Двата тима бяха в група "D" във Варна в първата групова фаза, като там "персите" се наложиха с 1:3. След изиграната среща в Морската ни столица, тимът от Азия вече има три победи в официални мачове над България срещу нито една за "лъвовете".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички