Зверска драма в Мелбърн: Григор Димитров мина през ада, но е на 1/2-финал!


Зверска драма в Мелбърн: Григор Димитров мина през ада, но е на 1/2-финал!
Снимка: Getty Images

16800 0

Григор Димитров изигра невероятно драматичен 1/4-финал в Мелбърн, но все пак се класира за полуфиналите в надпреварата, побеждавайки нидерландеца Ботик Ван де Зандшлуп с 2:1 сета за 2 часа и 47 минути игра - 6:7 (5), 6:0, 7:5!

Двубоят ще се запомни с десетките обрати в резултата, атрактивните отигравания, разгрома във втория сет и най-вече - със сърцата игра на българина, който не само се върна в мача от 2:5 в третия сет, но и успя да спаси два мачбола.

На полуфиналите Гришо ще се изправи срещу №112 в света - американецът Максим Креси, който по-рано отстрани Жауме Мунар от Испания с 2:0 сета. В другия 1/2-финал пък е легендарният испанец Рафаел Надал, който ще спори с Емил Руусувори от Финландия за място на големия финал в неделя (9 януари).

*Днес Григор Димитров направи 5 аса, 4 двойни грешки, играеше със 72% от първия си сервис и спечели 78% от точките на него. Хасковлията спаси 3 от общо 5 точки за пробив, докато Ботик се отчете с 11 от общо 17 възможни по този показател!

Ето как се разви мачът в Мелбърн:

ПЪРВИ СЕТ:

1:0 - Гришо стартира мача със спечелен сервис гейм на 0.

1:1 - Зандшулп не даде шансове на Григор за ранен пробив и спечели подаването си на 15.

2:1 - Геймът започна с ас по диагонала, последван от ретур в аут за 30:0. След това нидерландецът прати нови две топки извън очертанията.

2:2 - Ботик също стартира втория си сервис гейм с ас, но по правата, а след това пресили един форхенд за 15:15. Последваха три грешки на Димитров.

2:3 - Първите колебания в играта на Гришо доведоха до изоставане с 15:30. Последва много дълго разиграване, при което Зандшулп навъртя доста метри, но дочака форхенда на Димитров в мрежата и пред него се откриха две точки за пробив. Нашето момче неутрализира първата с ас, но след това допусна двойна грешка...

3:3 - Желанието на Ботик да затвърди бързо пробива го накара да направи две непредизвикани грешки за 30:30. Григор усети своя момент и със страхотен уинър по диагонал стигна до точка за пробив. При следващото разиграване нидерландецът не издържа и прати топката в мрежата.

4:3 - Седмият гем тръгна по огледален на шестия начин - 30:30. Последва ретур в аут от Ботик, но след това Димитров допусна лека грешка за 40 равни. Гришо все пак натисна със сервис и спечели две бързи точки.

*На трибуните на "Rod Laver Arena" присъстваха десетки българи, които скандираха в подкрепа на Григор Димитров!

4:4 - Ботик набързо поведе с 40:0, но неочаквано загуби следващите 3 точки. С много дисциплина на корта Гришо стигна до нова точка за пробив, но след това не успя да върне една къса топка в очертанията на полето. Зандшулп на свой ред прати един наглед лесен удар в мрежата и предостави нова възможност за нашия тенисист, от която той не се възползва. Маратонският гейм продължаваше и се стигна до пето равенство. Силен сервис по диагонал даде шанс на нидерландеца да затвори гейма и този път той не сгреши.

5:4 - Григор Димитров не изпита особени затруднения и спечели подаването си на 15.

5:5 - №57 в света също нямаше проблеми на свой сервис и веднага изравни геймовете.

6:5 - Българинът отново излезе с едни гърди напред, печелейки за втори пореден път на 15. 

6:6 - Ботик поведе с 30:0, но допусна изравняване чрез свои грешки. Впоследствие прати първия сет в тайбрек с две поредни точки. 

ТАЙБРЕК - Гришо стартира уверено и поведе с 1:0, но съперникът му отговори подобаващо и благодарение на сервиса си дръпна с 2:1. Димитров не показа колебание и обърна до 3:2, предизвиквайки грешките на Ботик. Топка в мрежата на Григор доведе точките до 3:3, макар че той владееше инициативата в разиграването. Последва мощен уинър от форхенд на нидерландеца за 4:3 в негова полза. За съжаление българинът се пропука след това и допусна изоставане от 4:5, а предстояха два сервиса на Зандшулп. Последва 6:5 за него и първи сетбол - Гришо не сервира добре, а след дълго разиграване прати топката в аут и загуби първия сет.  

ВТОРИ СЕТ:

1:0 - Григор очевидно бе ядосан от развоя на тайбрека и стартира по най-добрия начин втория сет - с пробив на 15.

2:0 - С много атрактивни отигравания пробивът бе затвърден, макар и трудно, на 30. 

3:0 - Като че ли Ботик още бе под емоциите на първия сет и при втория си сервис гейм отново предостави точка за пробив. За съжаление, точно тогава Григор нацели топката с рамката на ракетата и я прати в аут. Противникът му обаче също сгреши и му предостави нов шанс, но след това сам го неутрализира с ас по правата. Отвори се и трета точка за пробив след страхотен уинър от бекхенд, но и тя бе спасена от силния начален удар на нидерландеца. Четвъртата възможност се оказа и последна - пробив за Григор!

4:0 - Очевидно Зандшулп се бе примирил с развоя на втория сет и започна да рискува голяма част от своите удари, а това не сработи. Гейм на 15.

5:0 - Постепенно всичко в играта на Гришо започна да се получава и той реализира трети пореден пробив, този път на 30.

6:0 - Григор Димитров буквално ЗАНУЛИ съперника си, печелейки и шестия гем в сета. 

ТРЕТИ СЕТ:

0:1 - След като определено си почина във втория сет, нидерландецът тръгна мощно в третия и поведе с 40:0, а впоследствие и спечели подаването си на 30.

1:1 - Григор загуби първото разиграване в гейма, но след това натисна със сервис и записа четири поредни точки, при последната от които спринтира до мрежата, за да върне къса топка и завърши ефектно. 

1:2 - Ботик усети леко напрежение при 30:15 в своя полза, но някак си успя да спечели точката с много труден за изпълнение уинър по правата, а след това взе и самия гейм.

2:2 - Бърз сервис гейм за Григор Димитров, спечелен на 0.

2:3 - За съжаление, същото стори и Зандшулп, само че на 15.

2:4 - Гришо допусна втората си двойна грешка в мача и изостана с 15:30 в шестия гейм. Последва дълго разиграване и топка в мрежата от Ботик за 30 равни. След това обаче той получи точка за пробив, след като усети колебания в играта на българина и се възползва от нея.

2:5 - Точно 2 часа след началото на мача започна този седми гейм на третия сет, а Ботик Ван де Зандшулп успя да затвърди пробива си и да се откъсне в резултата. 

3:5 - Личеше си яда в погледа на Григор Димитров, но той вече бе освободен психически и започна да рискува ударите си - успешно, имайки предвид факта, че спечели подаването си на 0.

4:5 - Ботик сервираше за мача и бе леко нервен, но поведе с 30:15. Лош ретур на българина му осигури два мачбола, но последваха три поредни точки за Гришо и съответно шанс за пробив пред него, който бе използван по най-добрия начин.

5:5 - Григор сервираше за оставане в мача... И двамата тенисисти пресилиха по един форхенд за 15 равни. Последва ретур в мрежата и хубав сервис по диагонал за 40:15 за Димитров. Нов сгрешен ретур изравни геймовете в третия сет.

6:5 - При 0:15 Гришо пусна много хубава къса топка, за да изравни точките, а след това успя и да поведе с 30:15. С много силен сервис Ботик се измъкна от трудната ситуация и обърна до 40:30 в своя полза, но уинър от бекхенд на Григор отново възстанови равенството. Впоследствие се стигна до ДЕВЕТ РАВЕНСТВА в този гейм - Димитров бе изпуснал четири точки за пробив, а Заншулп пет за спечелването на подаването си... Все пак, при ПЕТАТА си възможност за пробив, Гришо издържа психически и дочака грешка на съперника си!

7:5 - В този мач логика вече не можеше да се търси и Ботик поведе с 30:15. Григор го разигра хубаво по корта за 30 равни, но след това допусна третата си двойна грешка в срещата. Точката за пробив бе спасена, но бекхенд в мрежата откри втора такава. №57 в света прибърза и не успя да изравни геймовете и от втория си шанс. След това Димитров на свой ред стигна до мачбол и го реализира - ПОБЕДА!!!

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ 1/4-ФИНАЛА ГРИГОР ДИМИТРОВ - БОТИК ВАН ДЕ ЗАНДШУЛП В МЕЛБЪРН?

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Този път Григор Димитров ще играе на Rod Laver Arena. Срещата на българина ще е след тази на водещия тенисист в схемата на състезанието Рафаел Надал. Испанецът се изправя срещу Талон Грикспур, а мачът между двамата ще започне не преди 06:30 часа българско време.

След това Гришо ще излезе на корта срещу Ботик Ван де Зандсхулп. Двубоят им, който ще им е първи един срещу друг в историята, ще започне не преди 10:00 часа българско време. Програмата на Rod Laver Arena пък ще завърши със сблъсъка между Наоми Осака и Андреа Петкович.

Нидерландският опонент на Димитров си гарантира четвъртфиналния мач, след като отстрани по-високо от себе си ранкиран тенисист - американецът Макензи Макдоналд (номер 55 в света). Представителят на САЩ загуби с 0:2 сета - 2:6, 5:7 в отделните части.

Григор Димитров безспорно ще трябва да има едно на ум срещу Ботик Ван де Зандшулп, тъй като нидерландецът също завърши по впечатляващ начин миналия сезон. Така за последните си 11 мача има само 2 загуби (в това число влизат и двете победи през тази година, дошли в Мелбърн).

След като му се наложи да изиграе две срещи в един ден (четвъртък - 6 януари), Гришо отпадна на двойки, където играеше в тандем с белгиеца Давид Гофен (там срещата също продължи три сета), като така ще се съсредоточи изцяло върху турнира на сингъл.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички