Зрелищен и ефективен! Григор Димитров полетя във Виена, за да си осигури среща с Медведев (ако спечели)


Зрелищен и ефективен! Григор Димитров полетя във Виена, за да си осигури среща с Медведев (ако спечели)
Снимка: GettyImages

12362 0

Григор Димитров започна ударно участието си на турнира АТР 500 във Виена. Българинът демонстрира фантастичен тенис, с който лесно обезвреди и надигра №22 в световната ранглиста Лоренцо Мусети - 6:3, 6:4! 

В нито един момент от двубоя българинът не позволи на своя опонент да разгърне потенциала си. Григор беше изградил отлична стратегия срещу вариативния форхенд на италианеца, както и срещу техничените сервиси на опонента. На свой ред Димитров бе убедителен по всеки показател - на сервис, от основната линия и при мрежата. 

Ранен пробив му осигури удобен аванс в сет №1, но за малко не изпусна спечелената първа част. От 5:3 и 40:15 се стигна до точка за пробив на Музети, но мощен сервис спаси Григор, а след това сетът беше затворен. 

Във втората част Димитров изпусна няколко възможности да пробие, но при 4:4 нанесе смъртоносния си удар - пробив и след това лесен сервис гейм за 6:4 и край на битката. 

Гришо записа 8 аса в мача (допусна и 3 двойни грешки) и 69% успеваемост при първи сервис. Интересен факт е, че той направи по-малко уинъри (20 срещу 22), допусна повече грешки (9 срещу 2) и реализира по-малко точки при мрежата (12 срещу 13), но в ключовите моменти беше безспорно по-добрият тенисист. 

Развой на откриващия двубой на Григор Димитров във Виена

1:0 - Битката започна с фантастичен уинър по правата от бекхенд за Музети. До края на гейма обаче Гришо беше безапелационен, включително печелейки последната точка, правейки 3 спринта, за да върне ударите на своя опонент. 

1:1 - Съвършен сервис гейм за италианеца, който откри своята сметка с подаване на 0. 

2:1 - Истинска канонада от Димитров, който отново спечели на 15, включително отчитайки се с брилянтно драйв воле. Единствената точка, завоювана от 22-рия в света, беше след грешка от форхенд на българина. 

3:1 (пробив) - След паузата Димитров успя да влезе в добри разигравания при сервисите на съперника и достигна до 30:30. Музети обаче реагира с мощен начален удар по правата за 40:30. Италианецът се виждаше победител и в следващото разиграване, когато от "торбата с трикове" Гришо извади феноменален форхенд при наглед недостижима топка - равенство. 

Грешка от форхенд на италианеца даде първа точка за пробив на българина в мача. Димитров обаче "върна услугата" - равенство №2. Последва обаче категоричен отговор - фантастично стоп воле за ново предимство, а след това отлична защита, завършила с аут от ракетата на Музети - пробив!

4:1 - Веднага след пробива и Димитров имаше проблем в своето подаване. Той изостана с 15:30, но в този момент заработи началният удар на българина - 3 сервиса без отговор от италианеца и пробивът беше затвърден. 

4:2 - Сривът в играта на италианеца беше очевиден в тези минути, след като той позволи ново сериозно изоставане - 15:40 и два шанса за втори пробив. Първата беше отразена с атака при мрежата. Последва и грешка на българина за равенство - две пропилени възможности от ракета №1 в историята на България. Мощни две атаки на Музети сложиха край на гейма. 

5:3 - Успешна защита на подаванията от страна на двамата тенисисти. 

6:3 - Димитров поведе с 40:15 и изглеждаше, че лесно ще спечели сета, но Музети не спря да се съпротивлява. Две грешки на Гришо и атака при мрежата на Музети донесоха точка за пробив на италианеца, отразена с отличен сервис на българина - равенство. Временният срив беше забравен от Димитров, който взе лесно следващите две точки и спечели сета. 

ВТОРИ СЕТ 

1:1 - Посрещащият взе само една точка в откриващите два гейма на втория сет. 

1:2 - Две грешки на Музети, втората от които недообмислено излизане към мрежата, доведоха гейма до 30:30. Форхенд в аут на №22 в света даде и първа точка за пробив на родния представител. Фантастична акция от мощен сервис и също толкова силен форхенд предотвратиха нов ранен пробив в полза на Димитров - равенство. Нов силен сервис даде аванс на Музети, но българинът игра офанзивно в следващата точка и спечели надиграването от бекхенд между двамата. 

Музети подари още един шанс за пробив на Димитров след двойна грешка, но на свой ред Гришо допусна две поредни неточности в играта си. Така, след най-дългия гейм в мача, Музети затвори своето подаване с неспасяем форхенд. 

2:2 - Пропуснатите възможности не разколебаха Димитров, който уверено спечели подаването си на 0. 

2:3 - Димитров отново стигна до точка за пробив. При нея обаче, ито от водеща позиция, сбърка лесен бекхенд за равенство 40:40. Това вдъхна увереност на Музети, чийто форхенд заработи в следващите две точки - силни атаки и 3:2 за италианеца. 

3:3 - Отново никакви проблеми за Димитров, който със добри сервиси и зрелищни атаки спечели на 15. 

3:4 - След два поредни много тежки гейма на собствен сервис, Музети най-накрая показа увереност и постоянство, печелейки на 15. 

4:4 - Гейм на 15 за Димитров, който загуби първата точка, но след това беше безапелационен. 

5:4 (пробив) - Със зрелищен смач и отлична защита Димитров дръпна с 15:30 в резултата. Последва абсолютно феноменално отиграване от негова страна, след като спаси много трудна къса, успя след това със смач да отрази лоб и с втори пореден смач да спечели точката - 15:40. Подхлъзване в следващата точка му попречи да реализира по-добър минаващ форхенд - 30:40. При втората възможност прошка нямаше - точка за Димитров и решаващ пробив! 

6:4 - С гейм на 15 Димитров затвори сета и мача! 

ПРЕДИ МАЧА

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ ГРИГОР ДИМИТРОВ- ЛОРЕНЦО МУЗЕТИ ВЪВ ВИЕНА?

Съперникът на Димитров е номер 22 в света и напоследък не показва най-силния си тенис. Двамата са се срещали само веднъж досега - в Акапулко през 2021 година. Тогава Музети спечели мача в 1/4-финалите с 6-4, 7-6(3).

Двубоят във Виена е четвърти в програмата за деня на Централния корт. Непосредствено преди него играят Стефанос Циципас и Доминик Тийм, като двубоят между тях започва около 18:30 часа.

Очаква се Григор и Музети да излязат на корта не преди 21:00 часа българско време (около 20:15 ч.). При успех днес, във втория си мач Димитров ще се изправи срещу третата ракета в света при мъжете Данийл Медведев.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички