Вавринка мина и през Нишикори, при това с убедителен резултат


Вавринка мина и през Нишикори, при това с убедителен резултат
Снимка: Getty Images/Guliver

1298 0

Доста убедително, но и с немалко драма, миналогодишният шампион на Australian Open Станислас Вавринка се справи с номер пет в света Кеи Нишикори с 3:0 сета – 6:3, 6:4, 7:6 (8). Така швейцарецът очаква на полуфинал победителя от мача между Новак Джокович и Милош Раонич.

Още от самото начало Вавринка тръгна устремно и с много агресивна игра, типично в негов стил, когато се чувства във форма, успя да вземе аванс с пробив на 15 в третия гейм на сета, а до края на частта спокойно можеше да направи и още един пробив, но Нишикори някак удържа. Постепенно обаче Вавринка се разгръщаше от бекхенд и ставаше все по-страшно за японеца, който се задържаше в разиграванията до момента, в който втората ракета на Швейцария не избухнеше с някой удар като с чук точно от любимия бекхенд. Това му донесе пробив в петия гейм на сета, а в седмия Вавринка имаше общо три точки за пробив, включително 15:40, но японецът успя да вкара първи сервис точно в тези моменти и разнообрази играта си с излизане на мрежата, с което се спаси.

И точно този страдалчески гейм позволи на Нишикори да се добере до първите си точки за пробив при 5:4 и сервис за сета от страна на Вавринка. Японецът се добра до 15:40 след маркови отигравания, два пъти на линията. Вавринка спаси и двата шанса с брутални сервиси, вторият от които 220 км/ч, после се изправи пред още един шанс за пробив, но швейцарецът отговори с ас и нова бомба от начален удар, която Нишикори просто подпря в мрежата, а за финал, след по-дълго разиграване, бекхендът на японеца даде дефект и вторият сет отиде в сметката на Вавринка – 6:4.

Колко важен беше финалът на втория сет си пролича още в началото на третата част, когато Нишикори показа, че вече върви по възходяща и проби на нула след стабилна игра, повеждайки с 2:0 гейма. Така се затвърди тенденцията на Australian Open Вавринка да допуска спад, когато си осигури комфортен аванс в резултата. Само че този път спадът не беше особено дълъг – Вавринка веднага върна пробива, също на нула, след нова порция невероятни бекхенди. Разменените пробиви показаха изравняването на силите в този сет и логично се стигна до тайбрек, след като и двамата стабилизираха подаванията си, а Нишикори направи 11 поредни точки на сервис. Точно в тайбрека обаче японецът сбърка воле за минипробив в полза на Вавринка, а той дръпна с 3:0 точки, правейки два аса. Швейцарецът наниза и нов минипробив след брутален форхенд по диагонала за 4:0. За 5:1 точки Вавринка, който е известен и с прякора си Станимал, направи отново ас. Швейцарецът взе и следващата точка на свой сервис, след размяна на мрежата, в която Нишикори нямаше шанс и получи пет мачбола.

Пет мачбола – и Вавринка не можа да направи нито един, като първият му сервис изчезна в неговите две възможности, а Нишикори го натисна много точно. При 6:6 японецът отново беше с предимство, опита къса топка и за малко я пропусна – шести мачбол. Този път швейцарецът успя да вкара първия сервис и той веднага му спечели мача – 8:6 точки в тайбрека.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички