Томаш Бердих измете корта в Мелбърн с Рафаел Надал


Томаш Бердих измете корта в Мелбърн с Рафаел Надал
Снимка: Getty Images/Guliver

2277 0

2:6, 0:6, 6:7 (5) – световният номер три Рафаел Надал дълго ще помни това унижение, нанесено му от един от най-големите му „абонати” – номер седем в света и в схемата на Australian Open Томаш Бердих.

За първи път от 2011 година насам световният номер три Рафаел Надал загуби сет на нула в състезателен мач! И при това го стори срещу тенисист, когото е побеждавал 18 пъти в 21 случая и срещу когото имаше 17 поредни победи. Преди вече над три години, Надал отстъпи с 3:6, 0:6 на Роджър Федерер на Финалния Мастърс в Лондон.

Мачът на Рафа срещу Томаш Бердих протече по доста абсурден сценарий за всички фенове на испанеца. В първите два сета чехът даде едва два гейма на Надал и то в първата част. Всичко в играта на Бердих вървеше като по ноти – 87% спечелени точки на първи сервис срещу 64% за Надал – при това при 69% вкаран първи начален удар за Бердих и 81% за Надал, 38% спечелени точки на втори сервис срещу само 8% за Надал – при това тези 8% се появиха чак в третия сет! Печелившите удари до средата на третия сет бяха 35:19 в полза на Бердих. Дори в непредизвиканите грешки чехът имаше предимство – 16:21. А като реализирани точки за пробив нещата бяха още по-категорично – 5 от 7 за Бердих срещу 0 от 2 за Надал. Двата шанса пред Рафа се откриха при 3:1 за Бердих в първия сет.

Едва в третия сет испанецът показа, че е топ тенисист и заигра както може. До 4:3 гейма в полза на Бердих шансове за пробив нямаше и тогава чехът стигна до т.нар. скрит мачбол, след поредица от мощни удари и печеливш форхенд по правата. Надал обаче отговори с ас и се измъкна в послендия момент. И веднага пред него се отвори шанс, в следващия гейм – две точки за пробив, макар и не поредни. Точно в тези моменти Бердих показа железни нерви и се спаси със сервис – много труден втори, който Надал изкара далеч в аут, а после два поредни аса плюс разиграване, което завърши с нов брутален форхенд.

При 6:5 за Бердих и сервис за Надал чехът стигна до два поредни мачбола! Това стана след двойна грешка на испанеца, много хубав ретур и нова грешка на Рафа от основна линия. Изправен пред стената, Надал спаси и двата мачбола със сервис – Бердих и в двата случая не можа да вкара ретура в игра. Логично се стигна до тайбрек, където Бердих направи минипробив за 2:0 след добър ретур и отчавайщо слаб форхенд на Надал. Бердих направи и минипробив за 5:1 след чудовищен форхенд по правата. И когато всичко сякаш изглеждаше решено, Надал върна и двата минипробива, като във втория случай топката на Бердих се скъси от мрежата и стана много лесна за испанеца – 4:5. Отговорът на Бердих – печеливш форхенд ретур на чеха и нови два поредни мачбола. Надал спаси първия след смела атака на собствен сервис, но следваше втори, този път на сервис на Бердих. И това се оказа краят, след като Надал не можа да върне втория сервис на Томаш – 7:5.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички