Тъжно: Григор Димитров лиши България от участие на ATP Cup


Тъжно: Григор Димитров лиши България от участие на ATP Cup
Снимка: Getty Images

5319 0

Националният отбор на България по тенис ще пропусне участието си на ATP Cup, който ще се проведе в Австралия между 1-и и 9-и януари през 2022-а година. Това стана ясно, след като най-добрият български тенисист Григор Димитров е отказал да размества програмата си и е отказал участие на турнира, който нашите направиха страхотни мачове през 2019-а година.

Именно след отказа на Доминик Тийм, който е първа ракета на Австрия, се стигна до отказа на тяхната страна и по този начин българите получиха шанс да заемат овакантеното място. Втората ракета на Австрия Денис Новак пък също е в първата 250-ца, което дава право на участие по новия регламент, но и Новак отказа.

След това България влезе в турнира, но след разговори с Димитров той е отхвърлил предложението от ATP Cup и по този начин няма да имаме отбор на набиращия популярност турнир.

Мениджърът на Григор – Георги Стоименов, коментира, че екипът на хасковлията е взел решение всички решения да бъдат взети до 25-и декември, след което няма време да се издават нужните визови документи. Казусът обаче не е такъв, след като Димитров има виза, както и втората ни ракета Димитър Кузманов, тъй като и двамата ще участват на различни турнири в Австралия преди първата надпревара от Големия шлем за новата година.

За коментар пък бе потърсен вицепрезидентът на БФТенис - Рангел Марков, който се изказа критично към Григор Димитров за взетото от негово решение:

"Първо - трябва да е ясно, че федерацията не е страна в този процес с поканата към тенисистите. ATP държи връзка със съответните първи ракети на държавите, защото именно по техния рейтинг се прави и разпределението - заяви Марков. - Но трябва много да съжаляваме за ситуацията. Защото се оказва, че виза има и Адриан Андреев и плоското обяснение, че играчите нямат визи, не е вярно. Жалкото е, че за пореден път Григор обръща гръб - и на България и най-вече на тези момчета, които имат огромна нужда от този турнир. За Мико Кузманов и Адриан само това, че ще играят с топтенисистите директно ги праща в друга орбита. Включително и финансова, което за тях е изключително важно." 

"Изпуска се една възможност да се представи България, особено след отличния дебют в турнира през 2019 г. Да, сега групата е много трудна (б.р. - с Русия, Австралия и Италия), и ако са направили тази преценка, че няма да може да се повтори 2019-а, не е добре. Но си заслужава да играеш за България - допълни Марков. - Много жалко за останалите момчета. Те имат огромна необходимост да играят такива срещи и няма да имат тази възможност. А и вече имаме в България няколко поколения млади тенисисти - деца, израснали с мечтата да са Григор, които не могат да се докоснат нито един път до него - той един път не е дошъл да удари няколко топки с младите. Да, това, което е постигнал в тениса, е много голямо. Но ако поне малко не го предаде на тези след него, какъв е смисълът. Джокович, например, непрекъснато помага и подкрепя младите сръбски тенисисти. Затова те са толкова напред в ранглистите, а нито са по-добри, нито са по-талантливи от нашите. Явно е въпрос на отношение - и към държавата, и към останалите играчи тук, и към следващите поколения тенисисти", коментира Марков пред Сега.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички