Брилянтно! Изящен Григор Димитров доминира и изхвърли фаворита Карлос Алкарас, на полуфинал в Маями е! (ВИДЕО)


Брилянтно! Изящен Григор Димитров доминира и изхвърли фаворита Карлос Алкарас, на полуфинал в Маями е! (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

13481 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров продължава с изумителното си представяне, което не спира да радва всички негови фенове! Първата ни ракета срази световния номер 2 Карлос Алкарас с 6:2, 6:4 за час и 34 минути и се класира на полуфиналите на Мастърса в Маями.  Гришо ще се изправи срещу Александър Зверев, който по-рано победи Фабиан Марожан.

След като за първи път Григор игра 1/4-финал в този турнир, сега ще се бори и за първи път за място на финала. Първата ни ракета изигра невероятен сблъсък срещу испанеца. Така, вече има 2 победи срещу и 3 загуби срещу него.  Другата му победа бе в предходния мач в Шанхай през октомври миналата година.

Българинът направи всичко възможно, за да накара Карлитос да се чувства некомфортно на корта и успя. Още във втория гейм стигна до пробив, като изненада съперника си с ретурите и притискаше максимално испанеца.

Последваха трудни и дълги геймове, като още в третия отрази 3 точки за връщане на брейка. И все пак това бе най-драматичният момент в гейма, който бе завършен с нов пробив за 6:2.  Гришо постигна всичко това без дори да разчита на познатия си добър първи сервис. Вкараният процент бе едва 58%, докато за Алакарас бе 63%.

И във втория сет Гришо стигна до ранен пробив - още в четвъртия гейм, но този път испанецът успя да го върне. Алкарас се радваше на подем в играта си в средата на сета, но точно в решаващия момент се пропука. В последния гейм на частта концентрацията му липсваше, а напрежението надделя. Не успя да вкара нито един първи сервис, а Григор го проби с 40:15 за 6:4 във втория сет. Във втория сет хасковлията вдигна успеваемостта при първи сервис на 70% срещу 52% за опонента му.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор спечели жребия преди двубоя и избра да сервира. Още при първата точка двамата влязоха в разиграване, но Гришо пресили форхенд и изкара в аут. Последва отличен начален удар за равни 15. Дойде ред на нова размяна на удари на втори сервис на българина, който отиде в сметката на испанеца.

Още в първия гейм Алкарас имаше шанс за пробив, след като Димитров не можеше да разчита на силен първи сервис. За радост на българина, след добър ретур Алкарас сгреши от бекхенд за ново равенство - 40:40. След това Григор стигна до два добри сервиса, като завърши на мрежата за първия си гейм.

2:0 (пробив) - Със суперретур Гришо взе първата точка. И в следващото разиграване българинът изцяло доминираше и дори топка, пласирана точно на линията не го притесни. Натисна Алкарас и взе втората точка за 30:0. Григор успя да стигне до две точки за пробив, но испанецът отрази първата с ас - 40:30. Григор изненада съперника си с отличен ретур и принуди Карлитос да сбърка.

3:0 - Гришо се забърка сам в неприятна ситуация, като допусна и първите си непредизвикани грешки. При 15:40 в полза на световния номер 2 Григор усети за пореден път кога трябва да излезе на мрежата и от там завърши точката си. Последва трудна ситуация и ниска топка, на която българинът трябваше да отговори.

Бекхендът му проработи и спаси втория брейкпойнт. Стигна се и до трети след страхотен ретур на Алкарас, на който хасковлията нямаше отговор. Гришо обаче отвърна с рискован форхенд, койт бе оправдан. Нов отличен форхенд осигури 5-и уинър за българина. След 8 минути играч първата ни ракета успя да затвърди пробива си с втория геймбол.

3:1 - Това изглеждаше, че ще е първото по-лесно подаване за Алкарас, който "блесна" и с красиви отигравания. Едно, от които си заслужи и аплодисменти от Григор. Геймът изглеждаше подсигурен с 40:0, но Алкарас допусна двойна грешка, а след това атлетизма и постоянното движение на Григор по корта му помогнаха да грабне точка.

Пореден миг магия и страхотно отиграване на къса топка от българина изравни точките. Последваха два добри сервиса за испанеца, но с блок-ретур Григор отново го изненада.

Българинът стигна до втори шанс за пробив, но "привикването" на Григор на мрежата бе успешно за испанеца. След това Алкарас се събра и взе следващите две точки, за да стигне до първия си гейм в двубоя!

4:1 - И този гейм не се размина без драма. Григор поведе с 40:15, но отличен бекхенд помогна на Алкарас да изравни. Двамата отново решиха да покажат богатия си арсенал от удари, но Григор спечели тази битка. Първо впечатли с драйв-воле от форхенд, а с подсечен бекхенд с гръб завърши подаването. Силен сервис и гейм за Григор, в който испанецът не стигна до шанс за връщане на пробива.

4:2 - Най-бързият гейм досега, спечелен на 0 от испанеца.

5:2 - Първата точка бе за Алкарас, но последва уникално изпълнение от Григор, който трудно повярва, че успя. С ниска топка на мрежата успя в последния момент да стигне до нея и да остави без отговор съперника си. Нова точка за българина след добър сервис, а Григор до момента е спечелил вече 8 от 9 точки на мрежата. Ас за българина, а опонентът му ще сервира за оставане в сета.

6:2 (пробив) - Григор направи всичко възможно, за да не се чувства комфортно на корта Карлитос. С отличен ретур и форхенди взе първата точка, а след това последва двойна грешка от испанеца. Алкарас действаше прекалено приприяно и това му изигра лоша шега. С неуспешно драйв-воле даде точка за пробив на Григор. Димитров направи нов изумителен удар от бекхенд и затвори първия сет.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Григор отново започна пръв и взе гейма си на 0 в двубоя. Това подпечата страхотна серия за него - спечели  12 от последните 14 точки!

1:1 - Бърз гейм и за испанеца, който получи малко спокойствие след напрегнатите геймове в предходния сет.

2:1 - Гришо взе първата си точка, но след това испанецът спаси много трудна топка и успя да размине българина с невероятен удар по правата. Това обаче бе единственият успех за Алкарас в този гейм, тъй като Григор показа добър сервис и завърши с форхенд уинър.

3:1 (пробив) - При равни 15 Алкарас направи третата си двойна грешка. Последва и странна грешка при къса топка, което само затвърди колебанието, което изпитва на корта. Ретур-уинър донесе пробив на българина рано и в този сет!

4:1 - Възхитителното представяне на Гришо продължи, като успя да затвърди пробива си на 0. Записа ас, игра сервис мрежа, като с него стигна до спечелване на поредния важен гейм!

4:2 - Поредният ретур уинър за Григор му донесе първа точка и в това подаване на испанеца. Следващите 2 точки бяха за испанеца, но след ново дълго разиграване Григор бе по-категоричният - 30:30. Изумителното представяне на българина продължи, размина Алкарас на мрежата и стигна до нова възможност за пробив. Този път сервисът помогна на испанеца и го измъкна. Не се стигна до нов брейкпойнт за българина, а Карлитос се измъкна и на това свое подаване.

4:3 (пробив) - Лошо начало за Гришо, който изостана с 0:40. Алкарас показа брилянтна реакция и рязко вдигна оборотите след страхотни и прецизни отигравания. Грешка от форхенд на българина подсигури връщането на пробива още при първата точка!

4:4 - Увереността на Алкарас определено нарасна, като успя да вземе бързо този гейм и даде само точка на българина.

5:4 - Световният номер 2 сбърка с форхенда при първото разиграване, но след това успя с ретура си за 15:15. При 40:15 в полза на Григор, испанецът пласира добре форхенд по диагонала, но ас на Димитров сложи край на добрата серия на противника. 

6:4 (пробив) -Григор отново разчиташе от отличния си ретур, който го съпътства в двубоя. Григор използва бекхенд по правата, който много му помогна е разиграването, а след това завърши с форхенд за 30:0. Алкарас тотално бе извън концентрация и с грешка от форхенд и недобри сервиси се раздели с турнира в Маями.

ПРЕДИ ДВУБОЯ.

*В часовете преди двубоя на Григор ще проследим останалите мачове - тяхното развитие и дали ще има забавяне на сблъсъка с Алкарас.

*Около 19:00 започна срещата между Александър Зверев и Фабиан Марожан, като германецът бързо-бързо спечели първия сет с 6:3. В крайна сметка, Зверев не допусна изненада и затвори втория сет със 7:5, печелейки мача.

*В 21:10 стартира двубоят преди този на Гришо, а именно при дамите Елена Рибакина vs Виктория Азаренка. Рибакина взе първия сет с 6:4, но във втория просто рухна и Азаренка спечели с 6:0.

В третия сет Рибакина проби и поведе с 3:2, но Азаренка върна жеста и направи 5:5! Последва тайбрек, в който Рибакина бе безкомпромисна - 7:2 и място на полуфинала!

*В 01:00 часа най-сетне дойде време и за откриване на вечерната сесия.

Григор имаше някои затруднения по пътя до 1/4-финалите, но и стигна до най-бързата си победа от много години насам.  Трябваха му два часа и половина на старта срещу Алехандро Табило, като мина през два тайбрека. В третия кръг стигна до експресна победа срещу 50-ия в света Яник Ханфман за 47 минути, давайки му само един гейм. Последва голямата битка с Хуберт Хуркач, където победи след обрат и драматичен тайбрек за финал на мач, продължил 2 часа и 43 минути.

Алкарас  се намира в серия от девет поредни победи, като в първия кръг в Маями почива, тъй като е сред поставените. Във втория победи безкомпромисно сънародника си Карбайес Баена. Последва победа и срещу  Гаел Монфис с 6:2, 6:4. А най-дългият му мач до момента продължи едва час и 27 минути - на 1/8-финалите, където победи Лоренцо Муазети с 6:3, 6:3.

Срещата между двамата е под №3 в програмата на "Stadium Court" и ще започне не преди 1:00 ч. (българско време) на 29-и март. Двата мача преди Димитров - Алкарас са: Александър Зверев - Фабиан Марожан (19:00) и Елена Рибакина - Виктория Азаренка (не преди 21:00).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички