ВЕЛИКО! Григор Димитров е на ФИНАЛ в Маями: Би петия в света в гладиаторска битка (ВИДЕО)


ВЕЛИКО! Григор Димитров е на ФИНАЛ в Маями: Би петия в света в гладиаторска битка (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

22587 0

ВЕЛИКО! Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за финала на турнира в Маями, част от сериите "Мастърс 1000". 12-ият в света победи световния номер 5 Александър Зверев в гладиаторска трисетова битка, продължила два часа и 40 минути! 32-годишният хасковлия надделя след 6:4, 6:7(4), 6:4.

В спор за трофея в Маями, където предишното му най-добро постижение бе едва четвърти кръг, той ще се изправи срещу световния номер 3 Яник Синер. Италианецът стана първият финалист, след като в мача преди Димитров сломи Даниил Медведев с 2:0 сета.

Гришо и Зверев спретнаха изключително качествен мач, изпълнен с магични изпълнения - най-вече от българина (вижте всяко едно от тях във видеата при описанието на мача). Григор завърши с 18 аса срещу 14 за съперника, като допусна и две двойни грешки (срещу една за опонента).

Германецът имаше по-добър процент вкаран първи сервис - 75 срещу 68% за Григор (и двамата спечелиха точно 78% от точките, разиграни при първите им сервиси). Разликата дойде при вторите сервиси, където Димитров взе 65% от точките там, а съперникът - по-малко от половината (43%_.

Освен това първата ни ракета показа перфектна успеваемост при точките за пробив - две от две. В същото време опонентът му стигна до два шанса за пробив, но не се възползва от нито един от тях. Уинърите бяха почти двойно повече за Григор - 45 срещу 24. Непредизвиканите грешки - 10 на 8 за него.

В първия сет Гришо успя да измъкне успеа с пробив в десетия гейм, въпреки че изостана с 30:0 в него. Във втората част нямаше нито една точка за пробив, но за сметка на това паднаха цели седем минипробива в тайбрека, който бе за Зверев. В третия сет Гришо спаси точка за пробив в четвъртия гейм, а в същото време се възползва от своя шанс в седмия, когато поведе с 15:40 и грабна още първата точка за пробив след атлетичен смач от легнало положение.

Вижте цялото развитие на двубоя и най-красивите моменти:

Как се разви тенис мачът Григор Димитров срещу Александър Зверев?

Първи сет

1:0 - Григор бе първият сервиращ. Той поведе с 30:0 след агресивни удари, принудили опонента да сбърка. Последваха ас и ретур в аут и подаването бе спечелено на 0.

1:1 - първото разиграване в гейма приключи с рисков бекхенд по правата от Димитров, излязъл в аут. При следващото разиграване българинът прати сечен бекхенд в аут за 30:0. Мощен форхенд по правата пречупи Зверев, но след това германецът взе голямо преимущество със сервис и завърши с контра-пие за 40:15. Геймът свърши след рисков форхенд ретур по правата на втори сервис, излязъл с малко в аут.

2:1 - стигна се до разиграване на втори сервис на Григор, но той го спечели след прекрасен бекхенд по правата, принудил опонента да сбърка. Последва реур в аут на втори сервис, а след това и чудесен сервис, излизане на мрежата и смач от нетолкова лесна позиция - 40:0. И това подаване бе спечелено на 0 след агресивна игра и форхенд, принудил Зверев да сбърка.

2:2 - Гришо поведе с 0:15 след сечен бекхенд, който след контакт с филето на мрежата падна неспасяемо в половината на Зверев. Последва обаче ас, а след това и непредизвикана грешка в мрежата от Димитров за 30:15. Излизане на мрежата от германеца и зрелищен сечен минаващ удар по правата от Гришо, който излезе с малко в аут - 40:15. Геймът приключи след ретур в аут.

3:2 - по-продължително разиграване приключи с бекхенд в аут от Григор. Ретур в аут, а след това и ас - 30:15. Най-зрелищното разиграване до момента - и двамата показаха страхотна игра, но накрая точката бе за Зверев след стоп-воле в близост до мрежата - 30:30. Последва ас, но след това и ново излизане на мрежата от Зверев, което му донесе успех - дюс. Зверев показа впечатляваща защита и принуди Григор да изпълнява смач от основната линия - завършил в мрежата. Първа точка за пробив, но тя бе неутрализирана след ретур в аут. Оспорвано разиграване приключи с форхенд в аут от германеца, но следващата точка бе за него след остър форхенд по диагонала, принудил българина да сбърка - нов дюс. Все пак Грищо се измъкна от трудната ситуация, след като при втория си геймпойнт вкара ас.

3:3 - Григор рискува с ретур на втори сервис, но го прати в аут. След форхенд в аут от Зверев резултатът бе изравнен, но при следващото разиграване германецът вкара силни форхенд удари и накрая пречупи Димитров със смач за 30:15. Последва ас, а след това и плитък ретур, който Зверев стигна и записа лесен уинър.

4:3 - Димитров продължи да сервира добре и записа още един ас за 30:0. Прекрасен бекхенд по диагонала пречупи добрата защита на Зверев и го принуди да сбърка, но след това Григор допусна непредизвикана грешка със сечен бекхенд по правата, излязъл в аут - 40:15. Неуспешен опит за къса от германеца и подаването бе спечелено.

4:4 - ретур в мрежата, а след това и ретур в аут - 30:0. Последва и ас, а след това и нов неуспешен ретур - подаване, което набързо бе спечелено на 0.

5:4 - отличен сервис и два много агресивни форхенда, които спечелиха точката за Димитров след излизане на мрежата. Последва ас, а след това и ретур в аут. Още един ас и Григор отговори подобаващо на категоричния сервис-гейм от Зверев преди минути.

6:4 (пробив) - Зверев пласира силни удари по двете страни на корта и принуди Димитров да сбърка, а след това дойде и ретур в мрежата за 30:0. Григор излезе на мрежата и след много труден за изпълнение дроп-шот си заслужи точката. Последва и грешка в аут от германеца за 30:30. След това Зверев сбърка в мрежата и се откри първа точка за пробив пред Григор - сетпойнт. Игра на втори сервис, удар с рамката на ракетата от германеца и сетът бе взет.

Втори сет

1:0 - с чудесен сервис, за който опонентът нямаше отговор, Григор поведе с 15:0. Последва ретур в аут, а след нов бомбен сервис и плитък ретур Григор излезе напред и записа уинър от бекхенд по правата - 40:0. Дълбок ретур затрудни Димитров и доведе до сечен бекхенд в мрежата, но след това подаването бе спечелено след нов перфектен сервис, който не бе върнат.

1:1 - отлична игра от Григор, но излизания на мрежата от Зверев му донесоха преднина от 30:0 след стоп-волета от трудни позиции при мощни минаващи удари от българина. Последваха и две бързи точки след сервиси, с които Димитров не се справи.

2:1 - Димитров потегли с ас, но след това сбърка непредизвикано с бекхенд в мрежата - 15:15. Надстрелване от основната линия приключи с форхенд в мрежата от българина (15:30). Красиво разиграване, добра игра от двамата и накрая брилянтна къса от българина, за да спечели точката - 30:30. Важен ас за 40:30, но след това непредизвикана грешка от форхенд от добра позиция навътре в корта - дюс. Ретур в мрежата, а след това нов мощен сервис, излизане на мрежата и класно отиграване от бекхенд (дроп-шот).

2:2 - Зверев потегли с ас, но следващата точка бе за Димитров след по-повдигната топка, която моментално атакува с агресивен форхенд по диагонала и превърна в уинър - 15:15. Григор вдигна на крака публиката с феноменална защита, а накрая сантиметри го разделиха от точката на турнира след форхенд от много трудна позиция, пратен в аут (30:15). Зверев методично пречупи добрата бекхенд защита от Гришо за 40:15, а геймът приключи след неуспешен минаващ удар в мрежата.

3:2 - излизане на мрежата и превъзходно стоп-воле от Димитров за 15:0. Ново излизане на мрежата, този път Зверев стигна дроп-волето, но последва котешки рефлекс на мрежата от българина за 30:0. Германецът атакува агресивно по-повдигната топка и принуди Григор да сбърка в аут. Още едно излизане на мрежата след страхотен сервис и лесна точка за 40:15. Много силна игра от Зверев пречупи отличната защита на Димитров за 40:30, но подаването бе спечелено след ретур в аут.

3:3 - успешно излизане на мрежата за Зверев за 15:0, но следващото разиграване бе за Григор след вълшебна къса. Филето на мрежата повдигна топка от германеца и позволи на българина да атакува с агресивен форхенд, което доведе и до грешка от Зверев за 15:30. Последва грешка от сечен бекхенд на Димитров, а след това и ретур в мрежата за 40:30. След ас подаващият се измъкна от сложната ситуация.

4:3 - Зверев показа добра защита и се върна от трудна позиция, но накрая прати бекхенда си в аут. Плитък ретур и много агресивен форхенд в близост до мрежата, при който Димитров качи топката на линията - 30:0. Последва ас, но след това и първа двойна грешка - 40:15. След грешка от форхенд в аут геймът стана по-сложен от очакваното, а след това дойде и излизане на мрежата от Димитров след чудесен сервис, но и неуспешно воле за дюс. Прекрасен форхенд уинър от основната линия за бърза точка за Гришо, а след това и ретур в аут и подаването бе спечелено.

4:4 - два аса за старт на гейма, а след това Зверев методично пречупи добрата защита на Григор с агресивни форхенд изпълнения - 40:0. В крайна сметка подаването бе спечелено на 0.

5:4 - грешка в аут от Григор след разиграване от основната линия, но след това добро излизане на мрежата и лесен смач - 15:15. Ново излизане на мрежата, изумително дроп-воле, но и страхотна скорост от Зверев, който отигра - Димитров пак показа добър рефлекс на мрежата, но този път прати топката в аут - 15:30. Важен ас за 30:30, а след това и превъзходно изпълнено контра-пие за 40:30. Ретур в аут на втори сервис и подаването бе спечелено.

5:5 - филето на мрежата повдигна топка от Зверев и я прати в аут. След това Григор бе агресивен на втори сервис и вкара чудесен дълбок форхенд ретур, взе инициативата в разиграването и накрая принуди опонента да сбърка - 0:30. Непредизвикана грешка от форхенд на Димитров, а след това и ретур в аут и Зверев изравни. Григор водеше разиграването, но накрая опита да обърне посоката с плосък бекхенд и го прати в мрежата - 40:30. Зверев се измъкна от трудната ситуация с добър сервис, излизане напред и минаващ удар по правата в аут от Димитров.

6:5 - Гришо бе агресивен и с добри плоски форхенд и бекхенд удари напредна постепенно и накара опонента да сбърка. Последва и грешка от бекхенд за германеца за 30:0. Красив бекхенд по правата матира Зверев, а накрая подаването бе спечелено на 0 с ас.

6:6 - Зверев потегли с ас, но следващата точка бе за Гришо след мощен форхенд по правата, принудил съпернка да сбърка - 15:15. Два ретура в мрежата, но след тях грешка от форхенд по правата за Зверев - 40:30. Лош контакт на ракетата с топката и германецът сбърка форхенда си за дюс. Много мощен сервис бе едва върнат от българина и последва бърза точка за Зверев в близост до мрежата. След това дойде и ас и подаването бе спечелено. Ще има тайбрек.

Тайбрек (6:7)

4:7! Зверев записа минипробив след много мощни бекхенд удари - последният от които - уинър (0:1). Минипробивът бе върнат след продължително и напрегнато разиграване, приключило с форхенд по правата, приземил се на линията - 1:1. Плитък ретур и контра-пие от Зверев за 1:2. Григор излезе на мрежата, но опонентът вкара чудесен бекхенд и дроп-волето стана невъзможно - 1:3. Последва и двойна грешка в много лош момент за 1:4 и два сервиса за Зверев. Смяната на полетата дойде при 2:4 след силни форхенд удари от Григор, излизане на мрежата и отлично дроп-воле.

Григор рискува с ретура по правата и го прати в аут (2:5). Последва и разиграване, завършило със сечен бекхенд в мрежата - четири поредни сетбола за Зверев. Първият бе неутрализиран с ново излизане на мрежата и воле от бекхенд - 3:6 и два сервиса за германеца. Първият бе пропилян след двойна грешка, но при втория първият сервис влезе, Григор бе натиснат и сбърка.

Трети сет

0:1 - излизане на мрежата от Зверев, но и прекрасни удари от трудни позиции на основната линия от Димитров, за да си заслужи точката - 0:15. Магия и от двамата - смач от трудна позиция за българина, страхотна защита от германеца, но и дроп-воле, което го матира - 0:30. Последва ас от Зверев, а след това бе принуден да излезе на мрежата в неблагоприятна позиция, но минаващият форхенд удар по правата на Григор срещна мрежата - 30:30. Димитров рискува с ретур на първи сервис и го прати в аут, но стигна до дюс, след като издържа форхенд атаките на Зверев и дочака грешката. След бекхенд точно в ъгъла на корта стигна до нова точка за спечелване на подаването си и след излизане на мрежата пречупи Григор.

1:1 - Григор набързо поведе с 40:0 след отлични сервиси и добро излизане на мрежата. Впоследствие спечели подаването си на 0 с ас.

1:2 - Зверев потегли с два аса, а след това дойде и ретур в аут за 40:0. След още един ас германецът скоростно взе подаването си на 0 с перфектни сервиси.

2:2 - Зверев поведе с 0:15 след грешка в мрежата от бекхенда на българина. Последва ретур на втори сервис в аут, а след това и разиграване, приключило с форхенд в аут от германеца - 30:15. След непредизвикана грешка от форхенд в аут резултатът бе изравнен, а след това дойде още една непредизвикана грешка от водеща позиция - форхенд в мрежата и точка за пробив. Отново игра на втори сервис, но мощен форхенд по диагонала го измъкна и матира Зверев - дюс. Последваха два аса и Григор излезе от критичната ситуация.

2:3 - при 15:0 Зверев натисна бекхенда на Григор, но той остана стабилен и накрая германецът прати форхенд в аут. Бомбен сервис не остави шансове на българина, а след това дойде и ретур в аут за 40:15. Впоследствие германецът спечели подаването си, справяйки се с агресивен ретур от Григор.

3:3 - излизане на мрежата от Димитров и дроп-воле в аут за 0:15. Последваха два аса, а след това и прекрасен форхенд уинър по правата - 40:15. Надстрелване между двамата приключи с форхенд в аут от Зверев и гейм за Гришо.

4:3 (пробив) - Григор показа добра защита и дочака грешка от форхенда на съперника в аут - 0:15. Зверев излезе на мрежата след подхлъзване на Димитров, но последва прекрасен бекхенд минаващ удар по диагонала - 0:30. Последва ас, но след него Григор показа изумителна защита, премина в нападение и записа форхенд уинър по правата - 15:40 и две точки за пробив. Последва фамозна точка - Григор излизаше на мрежата, топката отскочи от филето и той падайки на земята, успя да отиграе със смач от легнало положение.

5:3 - ретур на втори сервис в мрежата, а след това и грешка от форхенда на германеца за 30:0. Последва ас, а след това и прекрасен форхенд уинър по правата при по-повдигната топка след ретура - пробивът бе затвърден на 0.

5:4 - Димитров поведе с 0:15 след грешка в аут от форхенда на опонента, но след това изкара ретур на втори сервис в аут - 15:15. При 30:15 Гришо показа добра защита, но накрая поддаде под мощните форхенд удари на съперника и сбърка сечен бекхенд в аут. Стигна се до 40:30 след форхенд в аут от Зверев, но накрая германецът спечели подаването си след смач от основната линия и грешка от българина.

6:4 - Григор потегли с добър сервис, излизане на мрежата и минаващ удар по диагонала от бекхенд в аут за Зверев - 15:0. Ново излизане на мрежата му донесе успех с хубаво воле от бекхенд за 30:0. Пак добър сервис и излизане на мрежата за лесна точка - 40:0 и три поредни мачбола. Разиграване между двамата приключи с форхенд в аут от Зверев и победа за Гришо!

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Григор ще търси едва тора победа срещу Зверев

Първата ни ракета обаче заяви, че за него това са просто едни цифри, които не означават нищо, а предстои поредният мач срещу поредният съперник. Григор има защо да показва самочувствие, след като на 1/4-финала бе безкомпромисен и отстрани Карлос Алкарас в 2 сета след невероятна игра.

Преди това отстрани Алехандро Табило, като мина през два тайбрека. В третия кръг стигна до експресна победа срещу 50-ия в света Яник Ханфман за 47 минути, давайки му само един гейм. Последва голямата битка с Хуберт Хуркач, където победи след обрат и драматичен тайбрек за финал на мач, продължил 2 часа и 43 минути.

Александър Зверев успя да победи унгареца Фабиан Марожан за час и 39 минути на 1/4-финала. Германецът успя да пробие на два пъти в първия сети и си осигури лесна победа. Втората част бе доста оспорвана, като германецът имаше проблеми със сервиса на своя опонент. В крайна сметка, Марожан се срина в гейм №12, където Саша проби и си осигури успеха.

От 21 часа, ще се изиграе първият полуфинал, в който своето съперничество подновяват финалистите от Australian Open Яник Синер и Даниил Медведев. Григор отново ще открива вечерната програма, като двамата ще излязат на корта в 1 часа след полунощ.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички