Сушата продължава: Григор Димитров се срина във втори сет, а мотивиран Николас Джари триумфира в Женева (ВИДЕО)


Сушата продължава: Григор Димитров се срина във втори сет, а мотивиран Николас Джари триумфира в Женева (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

9269 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби от Николас Джари на финала на турнира на ATP в Женева с 0:2 сета (6:7(1) и 6:1 при геймовете) след час и 37 минути игра. Това бе първи финал за българина от 5 години насам, но той не успя да триумфира на Централния корт.

Първият сет бе изключително равностоен. Двамата тенисисти показаха своите чудесни умения и се отчетоха с отлични разигравания в отделните геймове. Григор и Джари си размениха по един пробив, а в крайна сметка всичко се реши в тайбрека, където чилиецът бе безгрешен и победи със 7:1.

Григор Димитров просто се срина във втория сет. Българинът позволи на Джари да го пробие два пъти рано-рано и оттам насетне чилиецът набра скорост. Родният тенисист допусна много грешки в разиграванията, а играта му с крака определено не беше от най-добрите днес на Централния корт в Женева. Гришо спечели едва 1 гейм през втория сет и може да се каже, че разочарова.

Доминацията на Джари се видя при асовете (9:7), а Григор имаше превес при двойните грешки (1:3). Това е трети успех за чилиеца в турнирите на ATP, а Григор Димитров продължава да чака първи успех в турнир от 2017 година насам.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор стартира чудесно двубоя, залагайки на много коварни и силни сервиси близо до тялото на съперника си. Родният тенисист регистрира ас и затвори първото си подаване с 40-15.

1:1 - При 15-15 Джари реши да изненада Григор и пусна опасна къса топка на мрежата. Гришо реагира светкавично и успя да стигне до нея и по много елегантен начин отбеляза за 30-15. За съжаление обаче той прати следващата топка право в мрежата за 30-30. Последва ново хубаво разиграване и точка за пробив на българина, която Джари успя да спаси, за да вкара гейма в "deuce". Грешка на чилиеца даде авантаж на Димитров и нов шанс за пробив. Джари обаче отново успя да се спаси с много силен бекхенд, а впоследствие получи шанс да затвори гейма и го направи с отличен ас.

1:2 (ПРОБИВ) - Геймът започна със страхотно разиграване. Двамата тенисисти си разменяха силни форхенди, за да се стигне до 15-15. Зачестиха диагоналните атаки, а след това Джари стигна до брейк пойнт, който оползотвори с мощен бекхенд-уинър. 

1:3 - Джари стартира много силно, залагайки на мощни сервиси, които измориха Григор. Чилиецът можеше да затвори на 0, но Григор успя да стигне до 15-40. Българинът спаси още един гейм пойнт впоследствие, а това допълнително изнерви противника му, който обаче затвърди пробива си при следващото разиграване.

2:3 - Ново дълго разираване между двамата тенисисти, което течеше точка за точка. При 40-30 за Григор, българинът успя да стигне до много красива точка, която вдигна публиката на крака и затвори успешно подаването си.

2:4 - Вторият ас на Джари му даде бърза преднина в подаването му, а веднага след това той стигна до 30-0. Добри отигравания на Григор направиха така, че той да изравни, но след това Джари бе безкомпромисен и спечели гейма.

3:4 Григор показа фантастичен тенис в гейма и бързо достигна до преднина от 40-0 след страхотно отиграване на мрежата и успя да затвори подаването си на 0.

4:4 (ПРОБИВ) - Чудесни сечени подавания по правите дадоха ранна преднина от 30-0 на Григор в гейма. След това обаче българинът прати две топки в аут, за да се възстанови равенството от 30-30. Последва трети ас на Джари в мача, но Григор стигна до "deuce" впоследствие. Късметът е усмихна на Григор, след като опонентът му сгреши и така даде авантаж на българина. Джари спаси пробива, но след това пробивът бе факт след две поредни двойни грешки на чилиеца.

5:4 - Двамата тенисисти сътвориха най-красивото разиграване до момента при 30-15 за Григор, като заслужиха аплодисментите на публиката на мрежата. С категоричен ас на Григор обаче и негов четвърти до момента той успя да затвърди пробива си.

5:5 - Силните сервиси на Джари продължаваха да затрудняват Гришо. С петия си ас в мача чилиецът спечели на 0.

6:5 - Димитров бе напът да върне жеста на 0, но изпрати топката в аут за 40-15. В крайна сметка при следващото разиграване българинът се сгреши и затвори успешно подаването си. 

6:6 - Започна да се забелязва известна умора и в двамата тенисисти. Джари обаче съумя да издържи на напрежението и поведе с 40:15 и не сгреши до края, за да вкара сета в тайбрек.

6:7 (ТАЙБРЕК) - Джари съумя да поведе с 4:1 в решаващия момент от сета, разчитайки на добрата си работа с крака и мощен форхенд. Последваха два блестящи сервиса, които увеличиха преднината на чилиеца до 6:1, давайки му 5 сетбола. Джари продължи с доминацията си и спечели първия сет.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Джари продължи да залага на коварни топки по диагоналите, които максимално затрудняваха Григор. Именно това доведе до успеха с 40-15 в първия гейм.

0:2 (ПРОБИВ) - Григор започна много силно подаването си, стигайки до 40-15. Впоследствие допусна няколко неточности в движението си и позволи на Джари да го обърне и да стигне до авантаж и пробив.

0:3 - Два безупречни аса на чилиеца го мотивираха повече и той не остави шанс на Григор, печелейки гейма на 0.

0:4 (ПРОБИВ) - Подаването на Григор започна с пропуск, тъй като той прати топката в аут. Последва много мощен сервис на българина, който накара съперника си да върне грешката, а Гришо се добра до преднина от 30-15. Прекалено силен форхенд отново прати топката в аут и Джари стигна до 30 равни. А впоследствие чилиецът получи шанс за втори пореден пробив.

Силните сервиси на българина се оказаха ключови още веднъж, тъй като му помогнаха да се спаси от пробив и да стигне до авантаж. Реферът обаче трябваше да обяви нов "deuce", а последва и авантаж за Джари след ново лошо отиграване на Григор и пробивът бе факт.

0:5 - Григор стартира отлично и гледаше към пробива, водейки с 30-0. Българинът обаче прати топката в мрежата и намали преднината си, а Джари веднага изравни. Осмият ас в мача на Джари му даде преднина от 40-30 и той вече е само на гейм до победата.

1:5 - Първата българска ракета показа, че няма да се даде току-така и много бързо затвори подаването си на 0.

1:6 - Гришо започна с грешка от бекхенд - 15:0. Пропуск от ретур на българина - 30:0. Ас на Джари - 40:0. Нов чудесен сервис и мачът завърши.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Григор Димитров и Джари са се изправяли един срещу друг само веднъж до момента в Барселона през 2019 година. Тогава чилиецът надделя с 2:1 сета (2:6, 6:4, 7:6(2). Джари може да се похвали и с факта, че е петкратен финалист в турнирите на "ATP".

За Григор, който по-рано през седмицата отстрани Роберто Карбайес Баена и Кристофър О’Конъл, това ще бъде общо 16-и финал, като до момента има 8 титли и 7 загуби. На клей до момента той има един трофей – в Букурещ през 2014-а.

На полуфинала чилийският тенисист пък надви германския представител Александър Зверев със 7:6(3); 6:3, за да си осигури среща с Гришо в решаващата среща.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички