Страхотен Григор Димитров подчини Каспър Рууд и се класира за 1/4-финалите в Монте Карло!


Страхотен Григор Димитров подчини Каспър Рууд и се класира за 1/4-финалите в Монте Карло!
Снимка: Getty Images

7156 0

Първата ракета на България - Григор Димитров, постигна една от най-големите си победи през годината! Българинът надигра световния номер 7 Каспър Рууд с 2:0 сета (6:3, 7:5), за да се класира за 1/4-финалите на Мастърс турнира в Монте Карло.

Макар и Рууд да бе считан за фаворит в срещата, Гришо започна много по-силно двубоя и записа два ранни пробива и набързо поведе с 5:1 в първия сет. Два от сервис геймовете си Григор спечели на нула. Рууд все пак успя да върне единия пробив, но Гришо спечели сета с 6:3.

Втарата част бе коренно различна от първата, като двамата тенисисти бяха изключително стабилни на начален сервис и не си дадоха нито една точка за пробив. Това се запази до последния гейм преди влизането в тайбрека, когато Каспър Рууд се пропука.

Норвежецът изостана с 40:0 при 6:5 за Гришо във втория сет. Рууд отрази първите два мачбола, но при третия Григор съумя да спечели точката и да победи амбициозния си съперник. Така Григор се класира за 1/4-финалите, където го очаква победителя от срещата Хуберт Хуркач - Алберт Рамос-Виньолас.

РАЗВОЙ НА МАЧА НА ГРИГОР ДИМИТРОВ

СЕТ 1

0:1 - Григор започна на ретур срещата, но не влезе по най-добрия начин в мача. Българинът бе слаб на ретур, вкарваше плитки удари и Каспър Рууд нямаше проблеми да спечели подаването си, давайки само една точка на Гришо.

1:1 - На негов сервис обаче играта на Гришо потръгна и българинът с лекота изравни резултата в сета, спечелвайки сервис гейма си на нула с добро сервиране и хубави удари от основната линия.

2:1 (пробив) - Гришо започна добре гейма, като намери отличен диагонал. След това обаче българинът на няколко пъти нямаше късмет и Рууд стигна до 15:40. Добрата игра на Григор даде резултат и той изравни за 40:40. Българинът стигна и до брейкбол, който оползотвори с перфектен минаващ удар от бекхенд.

3:1 - Димитров с лекота затвърди пробива, след като направи перфектен сервис гейм. Рууд срещна сериозни затруднения на ретур и логично Гришо спечели подаването си на нула - втори сервис гейм за Гришо, в който норвежецът не взима точка.

4:1 (пробив) - Играта на Григор продължи да върви, докато при Рууд нищо не се получаваше. Българинът направи няколко фантастични отигравания, които бързо-бързо му осигуриха аванс от 40:0 и три точки за пробив. Рууд съумя да отрази първите два брейкбола, но при третия българинът се възползва и направи втори пробив.

5:1 - В този гейм Гришо опита малко по-екстравагантни изпълнения, рискувайки повече при разиграванията. Българинът загуби две точки, но съумя да спечели подаването си без сериозни проблеми.

5:2 - Каспър Рууд най-после се съвзе - започна да вкара по-добри начални удари и да играе по-силно от основната линия. Норвежецът спечели подаването си на 15.

5:3 (пробив) - Подобрението в играта на Рууд си пролича и на сервис на Григор. Норвежкият тенисист се събра и стигна до аванс от 0:40 и три брейкбола. Гришо отрази единия брейкбол с форхенд по обратния диагонал, но при втората точка за пробив Рууд го проби.

6:3 (пробив) - Рууд показа колебания в играта си, когато трябваше да затвърди побива си, а Гришо не чака втора покана. Българинът поведе с 15:40 и си осигури два сетбола. Първият сетбол бе отразен от Рууд, но при втората норвежецът направи голяма грешка и подари точката на Гришо.

СЕТ 2

1:0 - Григор започна отлично втората част със сервис гейм, спечелен на 15.

1:1 - Каспър Рууд също не отстъпи на началния си сервис. При 40:15 Гришо направи фантастичен удар по диагонала, но Рууд някак успя да го върне със сечен форхенд, при който имаше и доза случайност, падайки точно до мрежата.

2:1 - Григор Димитров продължи добрата си игра, забавлявайки се на корта. Българинът правеше удари от всяка точка на корта, опитваше къси топки и вкара такова разнообразие в играта си, на което Рууд нямаше отговор. Българинът спечели подаването си на нула.

2:2 - Гришо опита да натисне Рууд на подаването му. Норвежецът поведе с 30:40, но Григор изравни. Все пак Каспър Рууд отново стигна до геймбол и съумя да изравни резултата в сета.

3:2 - Григор продължи да играе на висота и в този сервис гейм, като даде само точка на съперника си.

3:3 - Гейм на 15 за Каспър Рууд.

4:3 - И в този гейм Гришо не отстъпи и продължи да натиска за победата. Рууд стигна до равенство 30:30, но след това Григор бе безапелационен и спечели две последователни точки, за да затвори подаването си.

4:4 - Каспър Рууд отново не срещна проблеми на свой сервис и даде само една точка на Гришо.

5:4 - Отговорът на Григор не закъсня - българинът продължи да играе спокойно и уверено и поведе с 40:0. Още първият геймбол бе оползотворен и Гришо се доближи на гейм от спечелването на мача.

5:5 - Лесен сервис гейм за Каспър Рууд, спечелен на 15.

6:5 - И Гришо не срещна трудности на свой сервис и даде само точка на съперника си.

7:5 (пробив) - След като през целия сет нито един от двамата тенисисти не се пропука и нямаше точки за пробив, Каспър Рууд се пропука в самия край. Норвежецът изостана с 40:0 и осигури три мачбола на Гришо. Рууд спаси първите два мачбола, но при третия Григор спечели точката, а с това и гейма, сета и мача!

ПРЕДИ 1/8-ФИНАЛА

Пътят на Григор Димитров в Монте Карло:

1/32-финал: Григор Димитров 6:3, 2:0 Николоз Басилашвили (грузинецът се отказа при този резултат)

1/16-финал: Григор Димитров 4:6, 6:3, 6:2 Душан Лайович

Пътят на Каспър Рууд в Монте Карло:

1/32-финал: пропуска първия кръг

1/16-финал: Каспър Рууд 7:6 (5), 7:5 Холгер Витус Нодсков Руне

ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ:

Гришо (№29) се е изправял срещу Рууд (№7) само веднъж - на 1/2-финал в Сан Диего (САЩ), който се състоя на 3 октомври 2021 година. В този мач българинът отстъпи с 1:2 сета - 4:6, 6:4, 4:6 за точно 2 часа и половина игра на твърд корт! (подробности за тази среща)

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички