Слаб и неузнаваем Григор Димитров излетя от Дубай още на старта


Слаб и неузнаваем Григор Димитров излетя от Дубай още на старта
Снимка: Getty Images/Gulliver

19984 0

Григор Димитров сензационно отпадна още в първия кръг на тенис турнира в Дубай от сериите ATP 500. Световният №4, който беше поставен под №1 в основната схема на турнира, загуби след 6:4, 5:7, 4:6 от непознатия за широката тенис публика Малек Джазири и пропусна страхотен шанс да се завърне в топ 3 на световния мъжки тенис.

Въпреки че блестеше през първия сет, още тогава Джазири показа, че ще затрудни сериозно своя съперник. Той наниза куп уинъри от ретур и, въпреки че стигна до точка за пробив едва във втория сет, той показа наистина впечатляваща игра.

Димитров премина през двете крайности, като в първия сет сервираше отлично и нямаше никакви проблеми. Те обаче започнаха във втората част, когато след няколко поредни тежки гейма той допусна пробив при 5:5 и загуби сета.

В третия първата възможност за пробив беше за световния №4, но той пропуля три шанса при 3:2, а след като Джазири изравни за 3:3 Димитров позволи сензационен пробив на 0. Гришо стигна до две точки за пробив в следващите две подавания на съперника, но така и не успя да стигне дори брейка и загуби безславно мача от №117 в световната ранглиста. 

Григор определено не игра добре в Дубай, като допусна цели 12 двойни грешки и над 30 непредизвикани, с които направи задачата на стабилния Джазири още по-лесна. Във втория сет той записа едва 69% на спечелени точки от първи сервис, а при втори статистиката му се сгромоляса - 48% във втория сет и едва 38% в решаващата трета част.

Какво следва за българина вижте в материала на Sportlive.bg "Програмата на Григор Димитров до Ролан Гарос".

РАЗВОЙ НА ДВУБОЯ ДИМИТРОВ - ДЖАЗИРИ

ТРЕТИ СЕТ

1:0 - В началото на сета сервисите на Димитров заработиха на добро ниво и той спечели на 15.

1:1 - Гейм на 0 за Джазири.

2:1 - Гейм на 15 за Григор Димитров.

2:2 - Лесен сервис гейм и за Джазири след паузата.

3:2 - За пръв път в сета се стигна до ситуация 30:30, след като Джазири прати страховит форхенд по правата, но Димитров отговори с ас - 40:30, но нов ретур уинър донесе успех на Джазири - равенство. Все пак Димитров се измъкна от тежката ситуация, благодарение на форхенд при мрежата и хубав начален сервис по диагонала.

3:3 - С перфектен минаващ удар Григор поведе с 15:30 след паузата, а след това достигна и до две точки за пробив. При първата той прати ретура си в мрежата, а след това Джазири осъществи добра атака от сервис, последван от дълбок форхенд по диагонала. При 40:40 Джазири беше подпомогнат и от мрежата, за да стигне до предимство, но това беше последвано от аут от ракетата му - равенство №2. Нова непредизвикана грешка на Димитров от бекхенд даде ново предимство на тунизиеца, който този път успя да затвори гейма.

3:4 (пробив) - След като не успя да пробие, Григор имаше сериозни проблеми в своето подаване. Той изостана с 0:30, а сервисът му изобщо не функционираше на ниво. Той допусна двойна грешка за 0:40. Това беше последвано от аут от форхенд и пробив на 0 за тунизиеца.

3:5 - Гейм на 15 за Джазири.

4:5 - Нов шанс за пробив на световния №117, който беше неутрализиран от Димитров - 40:40. В крайна сметка, Гришо съумя да спечели подаването си и да запази някакви шансове за обрат.

4:6 - Джазири откри гейма си с отлична комбинация от форхенд и стоп воле, но след това прати опит за уинър високо в публиката. Димитров успя да поведе с 15:30 след нова неточност от тунизиеца, но след това Димитров прати мощен ретур отново в аут - 30:30. Атака при мрежата на Григор му даде още един шанс за връщане на пробива - 30:40. Димитров беше натиснат от мощните удари на Джазири и от атака при мрежата. Гришо все пак стигна до едно от волетата на съперника и пробва минаващ удар, но не сполучи - равенство. Следващите две точки бяха за Джазири и той спечели мача.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор Димитров изпусна два шанса да затвори първия гейм, а при 40:30 Джазири реализира фантастичен форхенд уинър от ретур. С два прекрасни сервиса обаче Димитров успя да открие сметката си в мача.

1:1 - Три точки за пробив в полза на световния №4, който изигра агресивно ретурите си и взе предимство във всяко от първите 3 разигравания. Той продължи тази линия с опит за форхенд уинър от ретур, който излезе малко в аут. Вторият ретур на Гришо беше в мрежата, а при третия си опит Димитров отново прати топката в аут - отразени 3 точки за пробив. С два мощни сервиса Джазири защити подаването си.

2:1 - Гейм на 15 за Димитров, който записа и два аса.

2:2 - Отличен сервис-гейм за Джазири, който записа няколко уинъра и спечели на 15.

3:2 - Първият сервис на Григор заработи в петия гейм и за пръв път той не даде нито точка на своя съперник.

3:3 - Джазири с гейм на 15.

4:3 - Нов хубав сервис-гейм за Димитров, който се отчете и с фантастично драйв воле след атака по диагонала от форхенд.

4:4 - Нов уверен сервис-гейм за Джазири.

5:4 - Димитров поведе с 40:15, но допусна двойна грешка, а Джазири се отчете с още един фантастичен ретур уинър - равенство. Все пак с два добри начални удара Димитров отново поведе в резултата.

6:4 (пробив) - С два впечатляващи ретура Григор Димитров поведе с 15:30, а след това Джазири допусна и двойна грешка - два шанса за пробив в полза на българина. Нервите на тунизиеца не издържаха и той допусна втора поредна двойна грешка - гейм и сет за Димитров.

Двамата вече излизат на Централния корт в Дубай. Григор Димитров ще сервира за старт на двубоя!

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Подобно на старта на първия сет Гришо поведе с 40:15, но не успя да затвори гейма и се стигна до равенство. И отново с мощни първи сервиси той спечели подаването си.

1:1 - Гейм на 0 за Джазири.

2:1 - Въпреки че допусна четвъртата си двойна грешка и се стигна до 30:30, Димитров нямаше проблем да защити подаването си.

2:2 - Гейм на 15 за Джазири.

3:2 - Григор отвръща по също толкова категоричен начин.

3:3 - Димитров поведе с 15:30 при подаването на своя съперник, но прекали със силата, която използва за уинър от форхенд и прати топката в аут. Последва нова негова грешка, този път от бекхенд. Стигна се до равенство при 40:40, но с едно от редките си излизания на мрежата Джазири съумя да стигне до предимство, а след това минаващ удар на Григор излезе в аут.

4:3 - Нови проблеми за световния №4, който не успя да затвори гейма, въпреки че водеше 40:15. След няколко равенства Джазири се добра до точка за пробив - първата за него в мача. С мощен сервис по правата Димитров неутрализира опасността, а след това повтори изпълнението за предимство в своя полза. Форхенд в мрежата на Джазири означаваше гейм за Димитров.

4:4 - Гейм на 0 за Джазири.

5:4 - Двойна грешка и нови две точки за пробив за Джазири. Първата беше отразена с атака при мрежата, докато при втората двамата влязоха в дълго разиграване. В него Гришо пръв атакува с дълбок форхед по правата и успя да отрази и втория брейк бол. До края се стигна до още едно равенство след двойна грешка на българина, но все пак той завърши позитивно сервис-гейма си.

5:5 - Джазири продължи с прекрасната си игра и даде само 1 точка на Димитров в тази част.

5:6 (пробив) - При 30:15 Григор допусна нова сериозна грешка при завършващ удар от форхенд в опразнения от Джазири корт - 30:30. Последваха хубав сервис за 40:30 и непредизвикана грешка за ново равенство в гейм на Димитров. След фантастично стоп воле Джазири стигна до нова точка за пробив, но началният удар на Григор се погрижи за поредната възможност в полза на тунизиеца - равенство №2. С нов уинър от ретур Джазири стигна до точка за пробив, а воле в мрежата на Димитров даде на тунизиеца първия му пробив - 5:6.

5:7 - Димитров успя да стигне до равенство 30:30 след два добри ретура в тялото на съперника си. Той промени тактиката си и започна да изчаква своя съперник да сбърка и това се случи от форхенд - точка за връщане на пробива. Джазири отново сбърка, но ястребовото око се намеси и показа, че ударът на Григор е в аут - равенство. Джазири взе следващите две точки и спечели сета.

ГЛЕДАЙТЕ ТУК

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Димитров е първи поставен в схемата и е единственият представител на топ 10 при мъжете в турнира. Съперникът му е на 34 години и е под номер 116 в ранглистата.

Двамата никога досега не са се срещали на корта. Джазири обаче се хвали с това, че играе по-добре, когато има силен противник срещу себе си.

Ако Димитров победи, следващият му противник ще е мощно играещият Робин Хаасе.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички