Швьонтек е аут, US Open ще има нова шампионка! Джокович бързо се справи с хърватин и е на 1/4-финал


Швьонтек е аут, US Open ще има нова шампионка! Джокович бързо се справи с хърватин и е на 1/4-финал
Снимка: Getty Images

1737 0

Новак Джокович победи Борна Гойо и се класира за четвъртфиналната фаза на Откритото първенство на САЩ след убедителен успех над Борна Гойо. Световният номер 2 наложи с 6:2, 7:5, 6:4 за почти 2 часа и половина игра.

В преходната фаза на турнира Джокович бе близо до отпадане, като трябваше да навакса сериозно изоставане. Този път обаче показа по-категорична игра и не остави много възможности пред хърватския квалификант. Следващият съперник на Новак ще е Тейлър Фриц.

Гойо записа повече асове (14-12) и уинъри (40-26), но непредизвиканите му грешки  бяха повече (40-12). Джокович спечели 88% от точките си на първи сервис  и оползотвори пет от 13-те си шанса за пробив. Неговият съперник имаше само един шанс за пробив, който успя да реализира. 

Първият сет бе безпроблемен за Джокович, който два пъти проби и затвори с 6:2. Вторият обаче започна по-добре за Гойо, който с ранен пробив направи 2:0 гейма в негова полза. Сърбинът обаче върна пробива още в следващия гейм и бързо след това изравни резултата. В края трикратният шампион на US Open стигна до нов брейк, който му бе достатъчен, за да вземи и този сет.

В началото на третия сет Джокович пропусна брейкпойнт, но въпреки това успя да пробие пръв и да дръпне с 5:3. Гойо спаси два мачбола, но пробивът така и не бе върнат, за частта бе приключена с 4 гейма в полза на хърватина.

US Open ще има своята нова кралица

В друг двубой в женската половина стана ясно, че US Open ще има нова шампионка. Ига Швьонтек няма да успее да защити титлата, след като бе елиминирана от Йелена Остапенко.

По този начин се затвърди, че латвийката се очертава като една от най-трудните опонентки за световната номер 1. Именно тя победи Швьонтек преди серията ѝ от 37 поредни успеха миналата година.  Остапенко все още няма загуба от Швьонтек след 4 изиграни мача помежду им.

Остапенко вече има четвъртфинал на всеки от турнирите от Големия шлем. Освен това Швьонтек ще загуби първото място в ранглистата за пръв път, след като зае тази позиция през април 2022 г.

В двубоя днес латвийката стигна до обрат, след като Швьонтек взе първия сет с 6:3. В следващите два сета обаче Остапенко бе безкомпромисна, като ги взе с 3:3, 1:6.  А след обрата и титаничната си победа в миналия кръг Джокович изпрати категорично послание към "останалите".

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички