Рууд с исторически триумф, жена прекрати ½-финала на „Ролан Гарос“ (СНИМКИ)


Рууд с исторически триумф, жена прекрати ½-финала на „Ролан Гарос“ (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

2858 0

Каспър Рууд направи историческо постижение, класирайки се за първия си финал в турнирите от Големия шлем в своята кариера, след като отстрани Марин Чилич в полуфиналите на Ролан Гарос“ след успех с 3:6, 6:4, 6:2, 6:2. Двубоят продължи 2 часа и 57 минути.  С обрата №8 света се превърна в първия норвежец, който достига финал на сингъл в надпревара от Шлема.

Първият сет започна равностойно, като първите шест гейма бяха поделени. Тогава хърватинът, шампион на Ю Ес Оупън 2014, влезе в серия от три поредни и с това затвори успешно откриващата част. Във втората обаче ролите се размениха и Рууд първи стигна до брейк в третия гейм и той се оказа достатъчен за спечелването на сета. Ключов бе деветият гейм, в който скандинавският тенисист изоставаше с 0:40 на собствен сервис, но успя да го обърне, а с това и да изравни резултата.

Чилич влезе в криза и изостана с 0:4 гейма на старта на третия сет. При 1:4 и 15:15 двубоят бе прекъснат за десетина минути поради излизането на корта на жена, която застана до единия край на мрежата, с послание на фланелката си. Тя се върза за горния край на мрежата и застана на колене. На тениска й имаше следния надпис: „Остават ни само 1028 дни“. Тя бе изведена от корт „Филип Шатрие“.

Когато срещата продължи, картината не се промени – Рууд довърши успешно нещата в третата част, а в четвъртата отново започна с пробив за норвежеца, който с нов брейк окончателно сложи точка на спора в своя полза.

Осмият в света завърши с 16 аса и нито една двойна грешка. Той спечели 71% от точките на първи сервис, спаси 7/9 възможности за пробив и завърши с баланс 41:21 при уинърите и непредизвиканите грешки. 23-годишният Рууд влезе в историята като първия представител на Норвегия, който достига финал от Шлема на сингъл.

Той продължи с прекрасното си представяне от началото на сезона, като вече спечели две титли, включително тази в подгряващия турнир преди Ролан Гарос в Женева. От своя страна, походът на Чилич в Париж приключи, като той не успя да се класира за четвъртия си финал от най-висока категория, след като стана шампион в Ню Йорк и загуби финалите в Мелбърн и Лондон.

Рууд ще спори за титлата с 13-кратния шампион Рафаел Надал, който по-рано отказа Александър Зверев след 7:6 (8), 6:6 – германецът прекрати участието си в епичния сблъсък заради изкълчен глезен преди влизането на срещата във втори тайбрек. Рууд и Надал ще се изправят за първи път един срещу друг в неделя, 5 юни, от 16:00 часа българско време.

А ето как Ига Швьонтек се класира за финала при жените.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички