Руска тенисистка смени гражданството си, за да играе на Уимбълдън


Руска тенисистка смени гражданството си, за да играе на Уимбълдън
Снимка: Getty Images/Guliver

1221 0

Руска тенисистка е избегнала забраната на участие на Уимбълдън за всички състезатели от нейната страна, като е променила гражданството си на грузинско, пише вестник The Times. Натела Дзаламидзе, 29-годишна състезателка на двойки, поставена под № 44 в световната ранглиста, ще се състезава в дисциплината при жените със сръбкинята Александра Крунич, когато турнирът започне на 27 юни.

Организаторите на "Уимбълдън" от All England Club обявиха през април, че на играчите от Русия и Беларус ще бъде забранено да се състезават тази година след нахлуването на Русия в Украйна. Говорител на All England Club обаче заяви пред The Times, че са безсилни да се намесят в промяната на гражданството на Дзаламидзе, тъй като това е от компетенциите на Женската тенис асоциация (WTA) и Международната тенис федерация (ITF) и че тя е изпълнила изискванията за участие.

"Националността на играчите, дефинирана като знамето, под което те играят на професионални турнири, е договорен процес, който се регулира от туровете и ITF", заяви говорителят.

Забраната на "Уимбълдън" изключва редица водещи играчи, сред които Даниил Медведев, световен номер едно при мъжете и действащ шампион на US Open, както и двукратната победителка в мастърс турнирите Виктория Азаренка. А ето защо тенис турнири в Китай може и да не се проведат.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички