Григор Димитров отново без загубен сет: Би Алтмайер и ще играе 1/8-финал на Ролан Гарос за втори път в кариерата си (ВИДЕО)


Григор Димитров отново без загубен сет: Би Алтмайер и ще играе 1/8-финал на Ролан Гарос за втори път в кариерата си (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

24505 0

Първата ракета на България Григор Димитров записа трета победа на тазгодишния Ролан Гарос и за втори път в кариерата си стигна осминафиналите в надпреварата. Хасковлията отново не загуби сет и надделя с 3:0 над Даниел Алтмайер (6:4, 6:3, 6:1 в отделните части).

Българинът бе изключително убедителен и почти безгрепен, като не остави никакви съмнения кой е по-добрият на корта. При германеца пък сякаш си личеше и умората от епичния сблъсък на 1/16-финалите с Яник Синер, при който двамата играха 5 часа и половина!

По този начин Гришо преодолява 3-ти кръг на Голям шлем за първи път от 2021-ва година, когато го стори на Откритото първенство на Австралия (Australian Open).

В спор за място на 1/4-финалите, които никога не е достигал на Ролан Гарос, ще се изправи срещу победителя от двойката Александър Зверев - Франсис Тиафо, които към 23:00 часа българско време играят при резултат 3:6, 5:5. До полуфиналите потенциално българинът няма как да срещне представител на топ 10!

В днешния дуел Димитров и Алтмайер радваха публиката с бекхенда с една ръка, който и двамата изпълняват. Често прибягваха и до сечен бекхенд, но хасковлията използваше едно от скритите си оръжия далеч по-добре.

Ключова се оказа добрата психика на Димитров, след като съперникът му реализира едва 2 от 7-те си точки за пробив (29%). При Гришо този процент бе 64 - 7 от 11 реализирани брейпойнта.

Той записа пробив при всяко първо подаване за опонента в отделните сетове. В първата част пробивът бе върнат в седмия гейм, но Алтмайер се провали, когато сервираше за оставането в сета, за да загуби подаването си отново.

Във втория сет пък Григор изобщо не допусна да бъде пробит и задържа преднината си до края. В третата част българинът стартира ударно с три пробива и сервираше за спечелването на мача при 5:0, но "геврекът" се размина след малки подаръци като двойна грешка и сбъркан смач от позиция, от която Димитров сякаш бе безгрешен днес. В крайна сметка той записа четвърти пробив и не позволи на Алтмайер да си повярва, че може да обърне развоя.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор допусна две точки от съперника, но въпреки това спечели първото си подаване в мача след съсредоточени точки в края.

2:0 (пробив) - след удар с рамката на ракетата, а след това и двойна грешка Григор повече с 30:0 при първото подаване за опонента. Последва удар във филето, който изкара топката в аут и българинът получи три възможности за пробив на старта. Огледална ситуация и нов удар във филето и последвал аут подари първия пробив за Димитров.

3:0 - хасковлията изпадна в трудна ситуация и изостана с 0:30, но последва добър сервис, къс ретур и лесна точка за Григор. За съжаление, веднага след това последва и удар в мрежата на българина, който осигури две точки за връщане на пробива за германеца. При първата двамата влязоха в разиграване, което в крайна сметка доведе до грешка в мрежата на Алтмайер. При втората българинът получи предимство чрез добрия си сервис и водеше разиграването, което в крайна сметка доведе до грешка от опонента. Последва и директна точка от сервис, а след това и поредна грешка в аут от съперника - Григор се измъкна от трудна ситуация.

3:1 - Димитров поведе с 30:15 след страхотно проведена атака с поредица от удари с форхенд, отлично пласирани около линиите по корта. До края обаче германецът бе безгрешен и се справяше и със сечените бекхенди, и с форхендите от Григор, без да му даде повече точки.

4:1 - двамата започнаха да влизат в по-дълги разигравания, а Алтмайер показа отличен бекхенд с една ръка - 15:15. Стигна се и до първа къса в мача - тя бе дело на Григор, а германецът стигна до топката, но твърде късно и я прати в мрежата (30:15). След добър първи сервис и разиграване, завършило с мощен смаш последва и първа двойна грешка за 40:30, но повече проблеми за Димитров в гейма нямаше.

4:2 - Григор продължи да бъде агресивен, което затрудняваше германеца, който въпреки подема и стабилизирането на ударите, допусна грешка за 30:30. След остър сервис по диагонала обаче Алтмайер вкара недостижим за българина сервис, след което завърши и с ас.

4:3 (пробив) - надстрелване с мощни удари, от време на време накъсвани със сечен бекхенд от Гришо, завърши с топка в аут при едно от най-дългите разигравания до момента за 15:0. Веднага след това последва и нова двойна грешка за 15:15. Последваха две дълги разигравания, при които германецът показа много добра защита, а точките бяха по една и за двамата (30:30). След разиграване, в което Димитров бе принуден да се отбранява, не издържа на натиска и прати топката в мрежата за трети шанс за пробив пред Алтмайер, който този път бе оползотворен след пласиран на линията форхенд по диагонала.

4:4 - Григор получи отличен шанс да поведе с 30:0, но допусна нелепа грешка в мрежата, а след това последва и нов ас за германеца за 15:30. След мощна атака и доза късмет с филето на мрежата в следващата точка Алтмайер взе подаването си без проблеми.

5:4 - добри сервиси (във втория случай - на втори сервис) осигуриха преднина от 30:0 за хасковлията. Последва перфектен смач и ас за гейм на 0. Алтмайер ще сервира за оставането си в сета.

6:4 (пробив) - Димитров поведе с 30:0 и постави под сериозно напрежение съперника, но Алтмайер отговори с чудесен сервис с топспин. Григор постепенно влезе по-навътре в корта при следващата точка и това му осигури повече острота в ударите - 40:15 и две точки за спечелване на сета. Още първата бе грабната - германецът го привика на мрежата с къса, Григор я стигна, но я прати право в него. Алтмайер опита да го прехвърли, но българинът показа страхотна атлетичност и приключи частта със смач.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - грешна преценка при по-висок удар на Григор, докато Алтмайер бе на мрежата, осигури първата точка в частта за българина. Добри сервиси на Димитров му осигуриха преднина от 40:15. Последва сервис, оставил Алтмайер извън корта и Григор имаше голямо предимство при разиграването. Той реши да излезе на мрежата, но получи топка в краката, като опита да отговори с къса, но тя се спря в мрежата за 40:30. Все пак последва къс ретур, Григор отново бе принуден да излезе напред и този път бе безкомпромисен с уинър от форхенд.

2:0 (пробив) - страхотна защита от Димитров доведе до две топки в аут от германеца и трудна ситуация при подаването му - 0:30. Българинът отново демонстрира впечатляваща отбрана при следващото разиграване и влезе във водеща позиция, което доведе до бекхенд слайс в аут и три точки за пробив. Първите два бяха неутрализирани с директни точки от сервис, а при третата се стигна до разиграване, което приключи с удар в горната част на филето от Алтмайер, след който топката се върна в полето му.

3:0 - германецът имаше много добър шанс за атака след неудобна топка за Димитров, но я прати в аут за поредна непредизвикана грешка - 30:0. Последва обаче добро излизане на мрежата и стоп воле за 30:15. Ас осигури на Григор две точки за затвърждаване на пробива, след което си заслужи и голямо предимство със силен сервис, но от добра позиция допусна непредизвикана грешка. Все пак всичко приключи с нов ас при 40:30.

3:1 - надхитряване между двамата с по-къси топки завърши с успех за германеца след точно час игра - 30:0 на собствен сервис. Последва умела игра сервис-мрежа за 40:0, а впоследствие и затваряне на гейма на 15.

4:1 - в началото на гейма се стигна до неразбирателство и несигурност дали топка бе в аут и дали Алтмайер и Григор спряха да играе, тъй като съдиите на линията не отсъдиха в аут и последва странна точка. След кратка консултанция и със съдията на стола двамата изключително джентълменски се разбраха да преиграят точката - без никакви възражения, нерви или спорове. Впоследствие след няколко грешки Григор се озова в неприятна ситуация при 15:40 и две точки за пробив за съперника. Първата бе неутрализирана чрез втори сервис и бекхенд ретур в аут, а за втората Димитров си осигури предимство с първия сервис, натискаше до края на разиграването и в крайна сметка германецът прати топка в аут. За съжаление, Григор подари нов шанс за пробив на Алтмайер, след като от водеща позиция вместо с уинър, приключи разиграването с непредизвикана грешка. Все пак и тя бе неутрализирана с добър сервис и агресивна атака. Бекхенд по правата пък най-сетне даде шанс за спечелване на гейма за Григор (при вече над 6 минути продължителност). Грешка в аут по дължината на корта сложи край.

4:2 - германецът възпламени публиката с хванат смач, но последва нов такъв, при който нямаше шанс - 0:15. По-дълго разиграване с няколко бекхенд слайса от Григор завърши с удар в мрежата и 0:30. Следващият красив момент обаче бе за Алтмайер, който се отличи с бляскав минаващ удар по диагонала, заслужил аплодисментите на хасковлията (15:30). Агресивна игра на Даниел и директна точка от сервис обаче преобърнаха ситуацията, само за да се стигне до дюс след приказен прехвърлящ удар на Димитров, дошъл след игра сервис-мрежа на опонента. До края обаче надъханият на краен предел Алтмайер не остави шансове на българина.

5:2 - видя се разликата, когато първият сервис на Димитров влиза. Повече от убедителен сервис-гейм на 0 и съперникът ще сервира за оставането си в сета.

5:3 - и тук сервиращият поведе с 40:0, но Григор не му позволи да вземе гейма без битка, след като стигна къса топка и я завърши красиво с бекхенд по правата. Непредизвикана грешка в мрежата пък върна интригата в гейма - 30:40. Все пак Алтмайер не даде повече точки за хасковлията, който ще сервира за спечелването на втората част.

6:3 - перфектен Григор и майсторски пласирани удари на линиите му дадоха преднина от 40:0 и три точки за спечелване на сета. Още първата бе реализирана след достигната къса и отговор с нова такава, с която германецът не се справи и прати топката в мрежата.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 (пробив) - с мощни удари Григор притисна опонента, който се отбраняваше, но защитата му рухна със силен форхенд по правата и добър шанс преди българина за пробив - 30:15. Дойдоха и първите две брейкточки след удар в мрежата от Алтмайер. След натиск от българина и нова грешка в мрежата бе записан и пробивът - и в този сет още при първото подаване на съперника.

2:0 - българинът убедително потегли към защитаване на пробива, но допусна третата си двойна грешка за 40:15. Последва дълго разиграване, в което съперникът водеше, но позициите се обърнаха и след топка в аут Григор взе подаването си.

3:0 (пробив) - хасковлията продължи да натиска съперника и при нов пласиран на линията удар грабна предимството в разиграването, за да завърши със смач за 30:15 в негова полза. Впоследствие показа добра скорост, стигна неособено добра къса и си осигури нови две точки за пробив. Първата бе неутрализирана след ретур в аут, а втората реализирана - след двойна грешка.

Video edited on Kapwing

 

4:0 - Алтмайер удържа на атаките на Григор, последва най-дългото разиграване в мача с предимно бекхенд отигравания - и от двамата с една ръка, а ключовата точка бе спечелена от българина за 30:30. Поредна атака доведе до прехвърлящ удар в аут на германеца, но българинът не съумя да спечели гейма си в следващия момент, след като ретурът на съперника се получи изключително къс и Гришо не успя да върне топката в корта му - дюс. Все пак нова такава възможност пред него след яростна атака на по-повдигната топка му осигури нова възможност и след по-дълго разиграване Димитров стигна къса топка и отговори с нова такава по много остър диагонал, което се оказа печелившо.

5:0 (пробив) - и в това си подаване Алтмайер изпита трудности, като допусна изоставане с 15:30. Добра атака на германеца, но отговор със смач от българина доведе до поредна точка за пробив пред него в този сет при 30:40. След по-дълго разиграване обаче германецът я неутрализира с хубав бекхенд по правата, попаднал на линията. Топка в мрежата осигури нова възможност за Гришо, а след сбъркан първи сервис Алтмайер показа момент на гняв, изритвайки топката в мрежата. Малко след това последва и втори сервис, след което и нескопосан опит за къса и още един пробив за хасковлията.

5:1 (пробив) - видимо изнервен германецът сбърка, но Григор върна жеста с двойна грешка за 15:15. Разконцентрирането при Димитров продължи и той сбърка смач, какъвто рядко би объркал точно днес. Това осигури две точки за пробив пред Алтмайер, който повъзвърна от увереността си, а геймът завърши с удар в мрежата от Димитров. Геврекът се размина.

6:1 (пробив) - точно когато германецът започна все повече да вярва, Гришо го "зашлеви" с прекрасен смач зад основната линия за 15:30 при подаване на Алтмайер. Впоследствие двойна грешка от съперника му осигури и две точки за спечелване на мача. Игра на втори сервис и непредизвикана грешка в аут сложи край на мача.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Програмата на корт "Симон Матийо" започва в 12:00 часа българско време. Първата среща е между Йошихито Нишиока и Тиаго Зайбоч Вилч. След това следват два сблъсъка между дамите: Екатерина Александрова - Беатрис Хадад Мая и Бианка Андреску - Леся Цуренко. След края на трите дуела започва и този между Гришо и Алтмайер.

Българинът и германецът са се изправяли само веднъж до този момент. Това се случва през октомври 2021 година на 1/32-финалите в Индиън Уелс - на хард. Тогава Гришо, който е с 8 години по-голям от съперника си, надделява с 2:0 сета.

Въпросният им сблъсък продължава по-малко от час и половина (1:27), а в първата част двамата изпускат по две брейточки, преди Димитров да пробие в десетия гейм за 6:4. Във втората част интрига няма - Григор печели безпроблемно подаванията си и пробива два пъти, давайки на съперника едва два гейма.

След отпадането на Яник Синер пред Григор се открива отлична възможност на Ролан Гарос, след като на практика е невъзможно да срещне представител на топ 10 чак до полуфиналите в надпреварата.

Потенциален осминафинал би бил срещу Александър Зверев (номер 22 в света) или Франсис Тиафо (номер 12 в света), докато четвъртфинал би го срещнал с Томас Мартин Ечевери, Борна Чорич (най-високо ранкираният - номер 16 в света), Сейбот Вилд или Нишиока (номер 33 в света).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички