ПРИКАЗКА: Григор Димитров срази Даниил Медведев - пропиля 6 мачбола, но продължава в Париж след епичен мач (ВИДЕО)


ПРИКАЗКА: Григор Димитров срази Даниил Медведев - пропиля 6 мачбола, но продължава в Париж след епичен мач (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/ колаж Actualno.com

18362 0

Първата ракета на България Григор Димитров записа един от най-големите и драматични успехи в кариерата си! 32-годишният хасковлия сломи третия в света Даниил Медведев в същински трилър, продължил почти 3 часа! Гришо надделя с 2:1 сета (6:3, 6:7(4), 7:6(2).

Двамата сътвориха рядко срещано зрелище за публиката. Гришо можеше да спести много нерви и напрежение на почитателите си, след като в третия сет, при 5:3 гейма, стигна до 40:15 на собствен сервис. Впоследствие получи и още два мачбола в този гейм, но всички те бяха отразени. Той не успя да пробие руснака и при неговото подаване току преди тайбрека, като пропиля нови два мачбола. В крайна сметка обаче в тайбрека бе безапелационен и не му остави шансове, като Медведев взе само две точки.

ВИДЕО: СКАНДАЛЖИЯТА МЕДВЕДЕВ НАСТРОИ ВСИЧКИ СРЕЩУ СЕБЕ СИ И ОТКАЗА ДА ИГРАЕ СРЕЩУ ГРИШО

Голямата разлика от срещата между двамата през миналата седмица бе началният удар. Григор Димитров се представи несравнимо по-добре по този показател в сравнение с преди, докато Даниил Медведев отбеляза лек спад, който бе осезаем. След като руснакът спечели предния мач благодарение на сервисите, сега се получи обратното.

Показателен е фактът, че 32-годишният хасковлия допусна само две двойни грешки, докато 27-годишният руснак се отличи с цели 8, една от които дори подари мачбол на съперника. Освен това асовете бяха 8 срещу 6 в полза на победителя.

Процентът вкаран първи сервис бе 69 срещу 59 в полза на Гришо, а точките, спечелени при него - 64/83 (77%) за Димитров и 44/67 (66%) за Медведев. Все пак Даниил имаше предимство при точките на втори сервис, като спечели половината си от тях (23/46), докато Григор се затрудняваше тогава и спечели 43% от тях (16/73).

При точките за пробив Григор показа впечатляващи нерви и отрази цели 9 от 12 шанса пред съперника (75%). Медведев пък се справи с половината брейкточки, открили се пред българина (4/8). Уинърите бяха над два пъти повече в полза на Димитров (47 срещу 22), а непредизвиканите грешки поравно - 20.

Медведев започна с доста грешки срещата, като това доведе и до ранен пробив във втория гейм за Гришо. След три отразени брейкточки от Димитров, той все пак се пропука в петия гейм, но веднага след това последва рибрейк за 4:2. До края на частта Григор нямаше проблем с подаванията си и взе сета.

Във втората част българинът бе пробит в шестия гейм, но върна пробива в последния възможен момент - при 3:5. Последваха нови критични моменти и две точки за пробив (и два сетбола) при подаването на Григор, но той се справи. Още четири брейкточки (и точки за сета) пропиля руснака, за да се стигне до тайбрек. В него българинът върна минипробив за 4:5, но след това се пропука при двата си сервиса.

Така се стигна до драматичната трета част. В нея Григор сервираше отлично и проби за 4:2, но когато подаваше за мача и стигна до 40:15, започна да бъде по-плах в ударите си. Пропиля общо 4 мачбола в гейма си. В 12-ия гейм получи още два мачбола на противников сервис, но не се възползва и от тях. В тайбрека бе безпощаден и поведе с 5:0. Въпреки че Медведев спечели следващите две точки, Григор не показа колебание и веднага затвори мача, когато дойде ред да сервира.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор бе първият сервиращ и започна перфектно с комбинация сервис-мрежа. Последва бекхенд в аут от разиграване, а след това и ретур в аут за 40:0. Подаването бе спечелено на 0 след нов ретур в аут, този път от форхенд.

2:0 (пробив) - Медведев игра на втори сервис при първите две точки и Григор поведе с 0:15, но последва форхенд в мрежата от отлична позиция за 15:15. Отново от водеща позиция и отново на втори сервис Григор пресили форхенд в аут (30:15). При следващите три точки игра на първи сервис, но след два аута от ракетата му се стигна до първи дюс в мача. След бекхенд слайс руснакът изкара нова топка в аут от форхенд и се стигна до първа точка за пробив. Там допусна двойна грешка и пробивът бе факт.

3:0 - ретур в аут, а след това разиграване, приключило с къса, достигната от руснака, но и последвал бекхенд по правата - 30:0. Още един ретур от форхенд на Медведев в аут, а след това нов силен първи сервис и излизане на мрежата за безпроблемна точка - ново подаване, спечелено на 0 от Григор.

3:1 - прекрасен форхенд ретур на втори сервис за 0:15. При 15:15 Димитров достигна трудна топка и опита бекхенд по правата, но тя завърши в най-високата част от мрежата. До края Медведев не допусна повече грешки и спечели първия гейм след перфектен сервис.

3:2 (пробив) - при 0:15 по-продължително разиграване приключи с бекхенд в мрежата и Григор бе изправен пред първа по-критична ситуация (0:30). Излизане на мрежата и пласирана топка точна на линията след воле за 15:30. Последва ново разиграване на първия му сервис, където Григор натисна бекхенда на Медведев и той поддаде в мрежата (30:30). Непредизвикана грешка от водеща позиция след отличен първи сервис осигури първа точка за пробив и пред Медведев, но тя бе неутрализирана след ретур в аут. На втори сервис руснакът пласира ретур точно на линията и затрудни Димитров, който прати топката в мрежата за нова брейкточка, но и тя бе спасена със сервис, излизане на мрежата и смач. Пак непредизвикана грешка от форхенд обаче даде и трети шанс за пробив. Там вече игра на втори сервис, но отново се справи при по-продължително разиграване, завършило със сечен бекхенд в аут от Медведев. Топка на Григор бе дадена в аут, но съдията на стола поправи решението и точката трябваше да бъде преиграна. Четвърта поредна точка за пробив се откри за руснака след бекхенд в мрежата от Димитров. Пресилен бекхенд в аут и пробивът бе факт в 10-минутен гейм.

4:2 (пробив) - от много трудна позиция при 0:15 Медведев вкара впечатляващ форхенд по правата и изравни. Агресивен ретур на втори сервис при 15:30 и руснакът не се справи, пращайки топката в мрежата за две точки за пробив преди хасковлията. Удар с рамката на ракетата и още първият бе оползотворен.

5:2 - излизане на мрежата и дроп-воле от много трудна позиция за 15:0. *При следващото разиграване имаше проблеми с излъчването - както по телевизията, която го предава пряко, така и при стриймовете за срещата. Развитие на гейма след това: 30:0, 30:15, 40:15, гейм.

5:3 - излъчването бе възстановено за следващия гейм. Две грешка в мрежата от Медведев направиха резултата 15:30. Последва обаче стабилизиране на ударите му, спечелено разиграване въпреки шпагат от Димитров и ас - за 40:30. Гришо възпламени тълпата с хотдог, но разиграването приключи след форхенд в аут от Григор.

6:3 - много класно и трудно отиграване от Григор на мрежата за 15:0. Ново излизане на мрежата и атлетично хвърляне и превъртане за бекхенд стоп-воле за 30:0. При следващото разиграване обаче Медведев излезе на мрежата и прехвърлящият удар от Димитров попадна в аут. Прекрасен ас по правата за 40:15 и два сетбола. Всичко приключи с чудесен сервис и ретур в мрежата.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Григор стигна до 30:30, но след това Медведев повиши агресията, вкара първите си сервиси и нямаше проблем да спечели подаването си.

1:1 - българинът попадна в критична ситуация при 0:30. С вкарани първи сервиси и стабилни удари обаче изравни за 30:30, след което последва и ас за 40:30. Натиснат Григор сбърка от бекхенд за дюс, но веднага след това направи нов ас. Григор се измъкна от трудния гейм с отличен сервис и ретур в аут.

1:2 - Медведев набързо поведе с 30:0, но след това допусна двойна грешка за 30:15. Въпреки агресивния ретур на втори сервис руснакът се справи и прати неспасяем форхенд по правата (40:15). Прекрасен бекхенд по правата от Григор за 40:30, но впоследствие все пак подаващият взе гейма.

2:2 - при 0:15 Медведев показа впечатляваща защита, но тя бе пречупена със смач (15:15). Последва игра сервис-мрежа и въпреки че руснакът се справи с първия смач, последва нов такъв и точка за 30:15, а след това и ретур в мрежата. Геймът приключи с ас.

2:3 - геймът започна с двойна грешка. При следващата точка Медведев заложи на къса, стигната от Гришо, но българинът нямаше шанс при последвалия минаващ удар. Последва ас, който бе неуспешно оспорван от Димитров (30:15). При 30:30 българинът показа страхотна защита, но бе пречупен със смач при опита му за прехвърлящ удар. При следващата точка Медведев отново излезе на мрежата, но бе надигран - дюс. След ас и сечен бекхенд в мрежата геймът приключи.

2:4 (пробив) - Медведев пласира бекхенд по много остър диагонал и въпреки атлетичността си: Григор сбърка в мрежата. При 15:15 руснакът прати ретур в аут, но при следващото разиграване Димитров прати сечен бекхенд в мрежата (30:30). След удар в аут от ракетата на българина се стигна до брейкточка. При нея и двамата показаха завидна защита, но в крайна сметка Григор сбърка и пробивът бе факт.

2:5 - страхотен бекхенд по правата осигури чудесен шанс за уинър пред Григор, но той сбърка форхенда си и го прати в аут. Димитров записа точка, но до края направи няколко неприятни грешки и геймът се размина без напрежение за Медведев.

3:5 - от добра позиция вместо уинър Гришо прати от форхенд топката в аут. Излизане на мрежата и безпроблемен смач от Григор за 15:15, а след това и ас. Аут след бекхенд по правата от Медведев (40:15), но след това отлично пласирана на аутлинията топка от русната. Геймът приключи с аут от форхенд на руснака, който ще сервира за сета.

4:5 (пробив) - ретур в мрежата за 15:0, а след това удар с рамката на ракетата от руснака при разиграване (15:15). Последва и двойна грешка за 15:30, а след това и непредизвикана грешка в аут след плитък ретур и отличен шанс за уинър пред Медведев - две точки за пробив и оставане в сета за Григор. Още първата бе спечелена след сечен бекхенд, на който руснакът отговори с форхенд в мрежата.

5:5 - осигурил си предимство и опразнен корт след първия сервис - Григор прати форхенд в аут за 0:15. Последва и непредизвикана грешка от сечен бекхенд за 0:30 и критичен момент. Отличен сервис, излизане на мрежата и безпощаден смач (15:30). Още една непредизвикана грешка, този път от форхенда на Димитров - две точки за пробив и за сета в полза на руснака. Двамата се събраха на мрежата за зрелищна размяна на удари, спечелена от българина (30:40). Отново добър сервис и излизане на мрежата - стоп-воле и Григор стигна до дюс. Бекхенд ретур в аут, а при следващата точка Григор показа извънземна защита, за да принуди Медведев да сбърка форхенда си в аут.

5:6 - следващият гейм се забави заради освирквания към Медведев, които той държеше да изчака. При 15:15 филето на мрежата помогна на Гришо, забави удар от руснака, след което българинът направи уинър (15:30). При 30:30 и отличен първи сервис Медведев излезе на мрежата и завърши със смач. В крайна сметка спечели подаването си без повече трудности.

6:6 - Григор отново си осигури предимство със сервиса, но отново допусна непредизвикана грешка от водеща позиция. Веднага след това последва и първа двойна грешка в мача - за 0:30. Изключителна защита на Медведев и зрелищна точка на мрежата, при която Димитров сбърка с малко в аут. Три точки за пробив и съответно три сетбола. При първата Григор излезе на мрежата и я неутрализира със стоп-воле, а при втората руснакът прати ретур в мрежата. Третата също бе неутрализирана след сервис-мрежа и смач - дюс. Медведев излезе на мрежата и Григор сбърка бекхенд слайс за шести сетбол за руснака в тази част, който също не бе оползотворен. Отлична игра-сервис мрежа, добра защита от Медведев, но неспасяем смач и първи геймбол за Григор. Непредизвикана грешка от руснака и ТАЙБРЕК.

ТАЙБРЕК (4:7)

Григор прати ретур в мрежата за 0:1. Изумителна точка, нечовешка защита и уинър с бекхенд по правата за 1:1, а след това и ретур в аут за 2:1. Удар във филето на мрежата, което реши да прати топката в половината на Григор - малшанс (2:2). Смяната на полетата дойде след първи минибробив при 2:4, дошъл след дълго разиграване и неуспешен опит за прехвърлящ удар от бекхенда на Григор - смач от руснака.

При 3:4 Медведев излезе на мрежата и направи умело стоп-воле от бекхенд страната за 3:5. След бекхенд в аут минипробивът бе върнат за 4:5. Непредизвикана грешка от форхенд на Григор обаче доведе до нов минипробив и още два сетбола за Медведев (4:6). Излизане на мрежата от Димитров и минаващ удар от бекхенда на руснака му осигуриха изравняване на сетовете.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 - излизане на мрежата от българина и отлична защита, за да се стигне до минаващ удар в аут от Медведев. При следващото разиграване обаче Григор прати опит за къса в мрежата - 15:15. При 30:15 Медведев прати ретура си на втори сервис в аут. Последва нова директна точка от сервис и подаването бе спечелено.

1:1 - след доста продължително разиграване Григор направи отлична къса, която привика Медведев на мрежата. Руснакът я стигна, но после нямаше шанс да хване мощният удар отблизо от Димитров. Веднага след това обаче последва директна точка от сервис за 15:15. Бекхендът на Медведве му изневери и прати топката в аут за 15:30, а след това последва и двойна грешка - две точки за пробив пред българина. Руснакът оспорва ключова топка, дадена като добра - повторенията показаха, че е бил прав и първата точка за пробив бе неутрализирана. Мощен първи сервис се оказа ключов и при втория неутрализиран шанс - дюс. Умела къса му осигури геймбол, който бе взет въпреки добрата защита от Григор - с излизане на мрежата и стоп-воле.

2:1 - безпроблемен смач близо до мрежата за 15:0. Красив бекхенд се оказа труден за Медведев, който пресили топката в аут за 30:0. Ретур на втори сервис в аут осигури три геймбола пред българина, който спечели подаването си на 0 след страхотна къса топка.

2:2 - двамата записаха по един бекхенд в аут при първите две разигравания - 15:15. Веднага след това последва първо ас, а след това и двойна грешка от Медведев за 30:30. Агресивен ретур на втори сервис осигури предимство в разиграването за Григор, но последва и непредизвикана грешка по форхенд диагонала от ракетата му. Бекхенд в аут от Димитров измъкна Медведев от трудната ситуация.

3:2 - прекрасен бекхенд смач за 15:0, но и неуспешен сечен бекхенд по правата от българина за 15:15. Последва и втора неприятна двойна грешка в мача за Гришо (15:30). Впечатляваща защита от Медведев, но след втория смач Димитров си взе точката за 30:30. Ретур в аут и ас и подаването бе спечелено.

4:2 (пробив) - геймът започна с двойна грешка от Даниил за 0:15, а след това и сбъркан форхенд за 0:30. Продължително разиграване за ключовата точка приключи с бекхенд слайс в мрежата от Димитров, а след това последва и ас за 30:30. Доброто подаване на Медведев продължи и за ретур в аут, но след това се стигна до дюс след форхенд в аут от руснака. Изумителна защита от Григор доведе до аут и от бекхенда на Медведев - точка за пробив. Последва излизане на мрежата за руснака, но и отлична скорост от Димитров, който не му остави шансове - пробивът бе факт.

5:2 - ретур в мрежата вбеси Медведев и той счупи ракетата си. Последва и ас от Григор, след който ракетата на руснака отново го отнесе в корта (30:0). Нов ретур в аут за 40:0, а подаването бе спечелно на 0 след ретур в мрежата.

5:3 - непредизвикана грешка от форхенда на Медведев за 0:15, но и ретур в аут за 15:15. Филето на мрежата забави удар на руснака, Григор стигна топката и записа уинър от форхенда си за 15:30. При 30:30 се стигна до мощен сервис и ретур в мрежата за 40:30, а след това с помощта на филето на мрежата Медведев спечели подаването си.

5:4 (пробив) - геймът започна с ретур в аут за 15:0. Руснакът показа впечатляваща защита и стигна до 15:15. След ретур в мрежата на втори сервис Димитров поведе с 30:15. След феноменална атлетичност и шпагат - дроп-воле за 40:15 и два мачбола. Първият мачбол бе неутрализиран на втори сервис с добър бекхенд от съперника. При втория също игра на втори сервис и прати бекхенда си в мрежата за непредизвикана грешка - дюс. Сбъркан бекхенд по правата от Медведев даде трети мачбол за българина. И при него игра на втори сервис, а след ЕПИЧНО РАЗИГРАВАНЕ сбърка сечен бекхенд в мрежата - нов дюс. Най-сетне вкаран първи сервис, излизане на мрежата и мощен смач - четвърти мачбол. Пак игра на втори сервис, разиграване, Медведев качи топката на линията и Григор сбърка в мрежата. Отличен първи сервис, но приказен остър ретур от Медведев, с който Григор не се справи - точка за пробив. Ново по-продължително разиграване на втори сервис и нов сечен бекхенд в мрежата, пробивът бе факт.

5:5 - мощен сервис осигури предимство за Медведев, който поведе с 15:0 след бекхенд в мрежата. Набързо резултатът стана 40:0, а подаването бе спечелно след ас на втори сервис.

6:5 - излизане на мрежата и умело изпълнение на сечено бекхенд воле - 15:0. Непредизвикана грешка от бекхенд за 15:15, но и веднага след това ас за 30:15. Прекрасен бекхенд по правата, а след това и грешка в мрежата от съперника и Медведев ще сервира за оставането в мача.

6:6 - първият сервис на Медведев влезе и подсигури точката му след силна форхенд атака. При следващото разиграване Григор излезе на мрежата и завърши със смач за 15:15. Непредизвикана грешка от форхенда на руснака за 15:30, но веднага след това последва и ас за 30:30. Нов ас за 40:30, но и агресивен ретур, предизвикал грешка от форхенда му за дюс. Нов агресивен ретур, а впоследствие грешка от бекхенда на Медведев в мрежата - пети мачбол за Гришо. При него игра на втори сервис срещу руснака, но направи лековата грешка от форхенда при излизане на мрежата - нов дюс. Двойна грешка обаче му даде шести мачбол, но мощен сервис го неутрализира след ретур в мрежата. Много оспорвано разиграване, което обаче приключи с форхенд в аут от Григор - геймбол за руснака. Агресивен ретур на втори сервис, но попаднал в мрежата - мачът ще се реши с тайбрек.

ТАЙБРЕК - 7:2

7:2 - Гришо започна с ас. Последва агресивен ретур, който принуди Медведев да сбърка в мрежата (2:0). Бе записан и втори минипробив, след като при разиграване руснакът прати топка в аут (3:0). След ретур в аут Григор поведе с 4:0, а след това игра сервис-мрежа и отигра феноменално дроп-воле за 5:0. При следващата точка Григор показа впечатляваща защита, но в крайна сметка размяната на полетата дойде при 5:1.

Втори сервис в тялото на Григор, който не го очакваше и не успя да отправи ретур - 5:2. Мощен сервис от българина и ретур в аут от Медведев осигури нови четири мачбола за Григор (6:2). Отличен сервис, излизане на мрежата и стоп-воле за победа в полза на българина.

ПРЕДИ ГРИГОР ДИМИТРОВ - ДАНИИЛ МЕДВЕДЕВ

Двамата излизат на централния корт в 12:00 часа българско време. След тях ще се изиграят срещите: Стефанос Циципас - Феликс Оже-Алиасим, Новак Джокович - Томас Мартин Ечевери, Юго Умбер - Александър Зверев, Доминик Тийм - Холгер Руне (не преди 20:30) и Яник Синер - Макензи Макдоналд (не преди 21:30).

Победителят от двойката Димитров - Медведев ще се изправи на осминафиналите срещу Александър Бублик. Казахстанецът си осигури място на тази фаза, след като надделя в два сета срещу Николас Джари.

Григор и Медведев играха отново на 26 октомври, когато българинът сътвори изумителен първи сет и проби на три пъти руснака за успех с 6:3. До края последва битка за всеки гейм, но подаването на Медведев се оказа ключов фактор за обрата, до който стигна.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички