"Палачът" на Димитров се озъби на Надал на финала в Мелбърн, но Рафа стори нещо невиждано от 13 години


"Палачът" на Димитров се озъби на Надал на финала в Мелбърн, но Рафа стори нещо невиждано от 13 години
Снимка: Getty Images

5560 0

Още в началото на турнира в Мелбърн, част от сериите ATP 250, феновете на тениса се замечтаха за сблъсък на финала между най-добрия българския тенисист Григор Димитров и бившия номер 1 Рафаел Надал. И мечтата бе толкова близо. Както е известно обаче, Гришо загуби на полуфиналите от американеца Максим Креси в два сета - 5:7, 6:7(9) в отделните части.

Така на финала един срещу друг излязоха Креси и Надал. Американецът успя да се "озъби" и на великия испанец, но в крайна сметка Рафа грабна първи трофей за 2022-ра година. Освен това той спечели втората си титла на "Род Лейвър Арена", след като преди 13 години на този корт отпразнува единствения си до този момент триумф на Откритото първенство на Австралия (Australian Open).

Това бе титла номер 89 на ниво ATP в богата кариера на Надал. Той спечели с 2:0 сета (7:6(8), 6:3 в отделните части) за 1 час и 44 минути игра, но американският му опонент демонстрира, че не се е озовал случайно на финала и победите над Димитров и Опелка също не са били плод на късмет.

Надал бе сериозно затруднен от запазената марка на Креси, който игра отново сервис-мрежа и използва това си свое силно оръжие. Първият сет мина без нито един пробив, въпреки че Надал имаше 5 шанса за такъв (срещу 0 за американеца).

В тайбрека обаче Креси проби в ключов момент и дори сервираше за спечелването на сета при 6:5 точки в своя полза. Тогава обаче Надал демонстрира класата си и записа два поредни минипробива, след което спечели и подаването си, за да завоюва първата част.

Във втория сет също имаше момент на възход за 112-ия в света, който успя да пробие още в третия гейм и да поведе с 2:1. След това обаче Надал взе нещата в свои ръце, върна моментално пробива, не допусна повече проблеми на собствен сервис и спечели подаването на опонента отново за 5:3, след което сервираше за турнира и бе безапелационен.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички