Новак Джокович се справи с агресивния Доминик Тийм в 5-сетов трилър за осма титла на Australian Open


Новак Джокович се справи с агресивния Доминик Тийм в 5-сетов трилър за осма титла на Australian Open
Снимка: Getty Images/Guliver

30591 0

Новак Джокович  спечели своя осми финал на Откритото първенство на Австралия. Сърбинът победи австриеца Доминик Тийм с 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4. Това е осма титла за Джокович на Australian Open, както и 18-а от Големия шлем. За Тийм това бе първи финал в Австралия. Освен това Джокович от понеделник ще бъде под номер 1 в световната ранглиста, измествайки Рафаел Надал.

Новак завърши двубоя с 9 аса, 46 печеливши удара и 57 непредизвикани грешки и много добра успеваемост при излизанията на мрежата - 24/29. От своя страна Тийм реализира 55 уинъра и допусна 57 непредизвикани грешки.

Джокович започна убедително срещата и бързо проби своя съперник, който показа колебливост в първите геймове. Австриецът успя да върне пробива, но при 5:4 допусна отново да бъде пробит, за да загуби сета. Във втората част Тийм значително подобри играта си и започна да играе все по-агресивно. Двамата отново си размениха три пробива, но този път в полза на австриеца, който спечели сета заслужено след по-добра игра на корта.

В третия сет Тийм продължи да диктува събитията в Мелбърн и успя да поведе с 0:4 след два бързи пробива. До края Джокович успя да подобри играта си, но това не бе достатъчно, за да обърне развоя на сета. Подобрението в играта на сърбина даде резултат в четвъртата част, когато за пръв път не се стигна до ранен пробив. При 4:3 Джокович успя да пробие своя съперник, а след това спечели сервис гейма си на нула. В петия сет един пробив бе напълно достатъчен, за да може Джокович да стигне до победата.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Джокович започна мача с две точки, спечелени на втори сервис, но загуби точка в близост до мрежата. Подаването на сърбина завърши с два аса.

2:0 (пробив) - В следващия гейм Тийм отвърна с добро сервиране и стабилна игра от основната линия, но Джокович успя да се добере до 40:40. Австриецът се добра до два геймбола, но световният №2 ги спаси, за да стигне до брейкбол и да пробие съперника си.

3:1 - Джокович нямаше никакви проблеми в своя сервис гейм, докато Тийм отново бе изправен пред трудности на своето подаване. Стигна се до ново равенство 40:40, но този път австриецът успя да надделее над своя съперник и да спечели първия си гейм в мача.

4:2 - Трети пореден сервис гейм за Джокович, в който Тийм успява да вземе само една точка. В следващия гейм австриецът поведе с 40:0, но отново се пропука и допусна да бъде изравнен. Тийм успя да се измъкне след четвъртия си ас в срещата и да запази разликата от само един пробив.

4:3 (пробив) - За пръв път в срещата Тийм успя да се противопостави на сервис на Джокович, стигайки до две възможности за пробив. Австриецът се възползва още от първия си шанс, за да върне пробива, допуснат в началото на сета.

4:4 - Новак Джокович се добра до точка за пробив при 40:30, но Тийм успя да изравни. Последва "кик" сервис, който затрудни Джокович и ретурът му излетя в аут. Австриецът отново имаше трудности, но успя да спечели гейма и за пръв път да стигне до равенство в геймовете.

5:4 - Сърбинът спечели подаването си на 15, но въпреки това играта на Тийм започна да се подобрява и да влиза в по-дълги разигравания, както и да играе по атакуващ тенис.

6:4 (пробив) - Джокович стигна до 30:0, но неговият съперник успя да изравни. Сърбинът все пак си осигури сетбол, който бе загубен след дълго разиграване от 19 удара. Тийм на свой ред се добра до геймбол, но форхенд по правата излезе в аут, за да се стигне до втори сетбол. Нервите на австриеца не издържаха и Ноле затвори частта в своя полза.

ВТОРИ СЕТ

1:1 - Джокович за пръв път в мача печели подаването си на нула. Отговорът на Тийм не закъсня, печелейки и своя сервис гейм на нула.

1:2 (пробив) - При 30:30 Новак Джокович допусна двойна грешка и даде на Тийм точка за пробив. На втори сервис Тийм рискува твърде много и изкара бекхенд по правата в аут, за да се стигне до 40:40. Агресията на австриеца даде резултат и доведе до нови две точки за пробив. При втората възможност Ноле допусна още една двойна грешка, която доведе до пробив.

1:3 - Доминик Тийм затвърди пробива, печелейки гейма на 15. Към този момент от срещата непредизвиканите грешки за двамата тенисисти са изравнени - по 20, докато Тийм има преднина от четири уинъра пред сърбина.

2:4 - Ноле спечели подаването си, за да се добере до точка за пробив в следващия гейм. Тийм обаче спаси брейкбола с перфектен форхенд по обратния диагонал, а след това и да спечели подаването си след предизвикана грешка на сърбина.

4:4 (пробив) - Джокович отново спечели бързо сервис гейма си, за да направи нов опит за възстановяване на пробива. Сърбинът стигна до равенство 40:40, за да си осигури и точка за пробив след грешка на Тийм. Бекхенд по правата на Тийм отново излезе в аут, за да се стигне до връщане на пробива.

4:5 (пробив) - Доминик Тийм веднага отвърна на удара, стигайки до две възможности за пробив. Джокович се забави твърде много на сервис, което принуди съдията да отсъди втори сервис. Сърбинът загуби разиграването и допусна нов пробив, а след това закачи съдията по крака, минавайки покрай съдийския стол.

4:6 - Австриецът се добра до 40:0 и три сетбола. Джокович върна едната възможност, но при втората допусна непредизвикана грешка, за да бъде изравнен резултатът в сетовете.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 (пробив) - Още в първия си сервис гейм в третата част Джокович допусна да се стигне до точка за пробив за Тийм. Сърбинът изглежда, че бе все още афектиран от завършека на втория сет, но все пак успя да отрази брейкбола. Достигна се до нова възможност за пробив пред австриеца, който този път я спечели след нова грешка на Ноле.

0:2 - Джокович успя да се събере и да стигне до точка за пробив на свой ред. Тийм обаче спаси брейкбола с фантастичен бекхенд по правата, който иначе не е сред най-успешните му удари в срещата. Джокович опита да е твърде агресивен от ретур, което затвори гейма в полза на австриеца.

0:3 (пробив) - Сърбинът отново изпита проблеми на свой сервис и се стигна до 15:40. Първият брейкбол бе отразен, но при втория Джокович направи нова грешка, която доведе до втори пробив за Тийм в третия сет.

1:4 - Тийм успя да спечели подаването си на 30, а в следващия гейм Джокович успя да спечели подаването си за първи път в сета. Сърбинът даде само една точка на австриеца, който продължи да играе на висота.

2:5 - Световният №5 продължи да сервира на високо ниво и спечели подаването си на нула. Джокович също подобри играта си и спечели сервис гейма си на 15, показвайки, че може би е излязъл от "дупката", в която попадна от края на втория сет.

2:6 - Тийм не допусна спад в играта си и продължи да диктува играта още с началния си сервис. При 30:30 Тийм пласира форхенд по правата върху линията, което автоматично се превърна в уинър, който му осигури сетбол. Джокович обаче не се отказа и успя да изравни след удар на Тийм в мрежата. Австрийският тенисист се добра до втори сетбол, който обаче бе пропилян след двойна грешка. Ноле спаси и трета точка за затваряне на сета, а след това на свой ред се добра до точка за пробив. Тийм стигна до четвърти сетбол, който този път бе оползотворен. 

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

1:1 - Четвъртата част започна на сервис на Джокович, който спечели подаването си на 30. Тийм отвърна с отлично сервиране и даде само една точка на сърбина на свой сервис.

2:1 - Джокович отново бе изправен пред трудности на свой сервис, като се стигна до 30:40 и нова точка за пробив за Тиъм. Сърбинът отрази брейкбола, а след това излезе на мрежата, за да си осигури геймбол. Агресивна игра при следващото разиграване и малко помощ от мрежата спечелиха гейма за Ноле.

3:2 - Тийм взе подаването си на 15, а сърбинът отговори още по-категорично, печелейки сервис гейма си на нула. Забелязва се подобрение в играта на Джокович, но австриецът продължава да играе на високо ниво и да кара Ноле да се бори докрай във всяко едно разиграване.

4:3 - Джокович стигна до равенство 40:40, но Тийм успя да удържи своя съперник и да спечели подаването си. В следващия гейм Джокович бързо успя да си спечели подаването с нови топки и да не влиза в дълги разигравания, които допълнително да усложняват ситуацията.

5:3 (пробив) - В този гейм Джокович значително подобри играта си на ретур и заслужено се добра до две точки за пробив, а това се случи и с "помощта" на двойна грешка на Тийм. Първата възможност бе отразена от австриеца, но във второто разиграване Тийм изкара удар в аут и бе пробит.

6:3 - Джокович продължи да сервира по възможно най-добрия начин и затвори четвъртия сет на нула - при това с ас. Така сърбинът вкара срещата в решителен пети сет.

ПЕТИ СЕТ

0:1 - Бекхенд по правата за 40:15 и след много добър сервис по диагонала Тийм успя без особено напрежение да вземе откриващия гейм на решителния сет.

1:1 - Стабилен първи сервис на Джокович му бе достатъчен бързо да вземе подаването си на 0.

2:1 (пробив) - Първата точка бе за сърбина, но с добра атака след сервис и последвал ас успя да обърне до 15:30. Въпреки това Джокович успя да стигне до точка за пробив и тя бе реализирана след грешка от форхенд на австриеца.

3:1 - Новак дръпна с 30:15, но Тийм натисна и с блестящ удар от бекхенд успя да изравни резултата. Добър ретур и Диминик си осигури точка за връщане на пробива. Инициативата е последвалото разиграване бе в Тийм, но удар от форхенд намери мрежата. След това Тийм стигна и до втора възможност, но Джокович се измъкна след сервис-мрежа. Макар и доста трудно сърбинът се измъкна и затвърди пробива си.

3:2 - Много напрегнат гейм, в който се стигна до равни 40. Все пак Тийм успя да спечели следващите две точки и да вземе подаването си.

4:2 - Гейм на 0 за Джокович.

4:3 - Отново много труден гейм за Тийм, след като Новак успяваше да върне всеки сервис, стигайки до равни 40. След добър втори сервис на австриеца Джокович не успя да натисне и сгреши от форхенд, пращайки топката в мрежата. Австриецът не успя да се възползва от предимството си, а след това допусна Джокович да стигне до точка за пробив. След страхотен сервис по правата обаче отрази възможността. Последвал ас, нов добър сервис и геймът бе спечелен от Тийм.

5:3 - Въпреки че първият сервис не бе на висота, това не попречи на Джокович и успя да вземе така важния гейм.

5:4 - Убедителен гейм за Тийм, в който Джокович спечели само точка.

6:4 - Джоович изчака своя момент и успя да затвори двубоя при първата възможност.

Преди срещата:

Новак Джокович държи рекорда за най-много трофеи от Australian Open - 7 на брой. Ако сърбинът успее да спечели осма титла от турнира в Мелбърн, той ще се завърне и на върха в световната ранглиста, която в момента се оглавява от Рафаел Надал.

Доминик Тийм все още няма титла от Големия шлем, но е достигал до два финала - и двата на "Ролан Гарос". Австриецът се добра до битката за трофея след победи над Рафаел Надал на 1/4-финалите и Александър Зверев на полуфиналите. Джокович пък си прокара път към финала след победа над Роджър Федерер на 1/2-финалите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички