Категоричен Джокович не остави шанс на Федерер и ще играе на 8-мия си финал на Australian Open


Категоричен Джокович не остави шанс на Федерер и ще играе на 8-мия си финал на Australian Open
Снимка: Gulliver/GettyImages

8385 0

Новак Джокович победи Роджър Федерер в първи полуфинал на Australian Open. Сърбинът спечели с 3:0 сета след 7:6, 6:4, 6:3. Поставеният под номер 3 Федерер започна срещата силно и поведе с 5:2 в първия сет. След това обаче Джокера се стабилизира и обърна сет след 7:1 в тайбрека. В останалите два сета Джокович не даде почти никакъв шанс на 38-годишния швейцарец.

На финала световният номер 2 ще спори с победителя от другия полуфинал между Доминик Тийм и Александър Зверев. Ето и всичко по-интересно в двубоя по сетове:

СЕТ 1:

Роджър Федерер успява да обърне първия гейм от 15-40. Швейцарецът прави пробив, с който повежда с 2:0.

Джокович връща една точка - 2:1. Вируозно изпълнение на ретур и сърбинът повежда с 30-15. Федерер е близо до обрат в този гейм, но Джокович спасява топка за пробив. Швейцарецът повежда с 3:1 след трети пробив. Три аса в гейма за Федерер и 38-годишният швейцарец повежда с 4:1 Поредна силна игра на Федерер и поставеният под номер 3 достига до 3 поредни точки за пробив. В крайна сметка обаче Джокович стига до равенство, а впоследствие взима гейма, благодарение на грешки на Федерер - 4:2. Безупречна игра на швейцареца в следващия гейм - 5:2. За момента Федерер няма никакви проблеми да разчита сервисите на Джокович. Остър бекхенд ба сърбина по диагонала и той достига до точка за 5:3. Сърбинът се сдобива с три възможности за връщане на пробива и в крайна сметка прави пробив на нула - 5:4. Отлична игра на Джокович и в следващия гейм и резултатът вече е равен - 5:5! Дълго разиграване и Джокович и получава възможност за две точки за пробив. Федерер обаче спасява първия брейкбол. Швейцарецът повежда с 6:5. Джокович успява отново да изравни резултата и да докара нещата то тайбрек. При тайбрека сърбинът е почти безупречен и печели сета след 7:1.

СЕТ 2

Джокович започва отлично и втория сет и взима първия гейм - 0:1. Страхотна защита на сърбина във втория гейм и Джокович получава две възможности за пробив. Федерер обаче стига до равенство след точка от сервис впоследствие изравнява резултата в сета - 1:1. Световният номер 2 обаче отново излиза напред в третия гейм - 1:2. Много добри сервиси на Федерер и швейцарецът отново изравнява резултата в геймовете - 2:2! Следващият гейм отново е безпроблемен за Джокович, който за трети път във втория сет излиза напред - 2:3!

Федерер обръща следващия гейм след аут на Джокович - 3:3. Продължително разиграване, при което сърбинът принуждава Федерер да сгреши и отново излиза напред в резултата - 3:4. Забелязва се, че когато Джокович има началния удар, швейцарецът трудно достига до точки. При осмия гейм обаче световният номер 3 категорично печели гейма си на нула - 4:4. Два перфектни сервиса на сърбина и той повежда с 40-15 в следващия гейм. Само една загубена точка и Федерер ще трябва да спечели следващия гейм, ако иска да остане във втория сет - 4:5. Десетият гейм започва с грешка на Федерер, но след това и Джокович бърка. Сърбинът надхитря опонента си в близост до мрежата. Отлично предвижване на Джокович, с което той печели гейма и втория сет - 4:6.

СЕТ 3

Джокович продължава доминацията си и в началото на този сет - 0:1. Форхенд на Федерер, след което грешка на Джокович при разиграването и швейцарецът печели гейма - 1:1. Сърбинът отново си връща преднината в следващия гейм - 1:2! Федерер изравнява, след като печели гейма на нула след ас - 2:2. Дълго разиграване и невероятен пропуск на швейцареца, който праща топката в аут. При последвалия сервис Джокович повежда с 2:3. Добър бекхенд на сърбина и възможност за пробив. Джокович увеличава преднината си и ще сервира при 2:4.

Световният номер 2 се приближава все повече до победата в срещата след поредното разиграване - 2:5. Въпреки някои блестящи ретури, Федерер успява да спечели следващия гейм - 3:5. Мач пойнт за Джокович и сърбинът печели след 3:0 сета.

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Роджър Федерер има 23 победи срещу днешния си съперник, докато сърбинът е надделявал в 26 от мачовете им. 38-годишният швейцарец имаше два много тежки мача до момента в турнира, като първо се справи с австралиеца Джон Милман в третия кръг, а след това на четвъртфиналите срещу Тенис Сандгрен. Джокович достигна до тази фаза по доста по-лек начин, като се справи с Диего Шварцман в 4-тия кръг и с Милош Раонич в четвъртфиналната фаза.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички