Младостта надделя над опита след трисетов обрат в женския финал на Australian Open


Младостта надделя над опита след трисетов обрат в женския финал на Australian Open
Снимка: Getty Images/Guliver

2649 0

21-годишната дебютантка София Кенин е новата шампионка на Откритото първенство на Австралия за 2020 година! Младата американка направи пълен обрат и спечели трисетовата битка срещу по-опитната Гарбине Мугуруса с 4:6, 6:2, 6:2.

Това бе трета поредна година, в която финалът при жените се решава в три сета. За първи път в своята кариера Кенин печели трофей от Големия шлем, надигравайки испанската си съперничка, която има зад гърба си две титли от шлема. 

Кенин показа характер и самоувереност, за да се върне в двубоя. Играта на Мугуруса тотално се срина във втория и третия сет, като допусна общо 45 непредизвикани грешки. Освен това испанката реализира само 2 от общо 12 възможности за пробив, докато Кенин реализира 4/4 точки за пробив. Мугуруса допусна общо 8 двойни грешки, една от които дойде и при шампионската точка.

Двубоят започна отлично за Мугуруса, която стигна до пробив още в началото на сета. В последствие Кенин успя да върне пробива, за да се стигне до 4:4, когато испанката отново проби своя съперник. При сервирането за сета Мугуруса стигна до два сетбола, като се възползва от втората си възможност.

Във втората част София Кенин излезе на корта напълно преобразена и започна да диктува играта на корта. Американката стигна до пробив в началото на сета и запази преднината си след отлична игра в геймовете на свое подаване. При 5:2 Мугуруса сервираше за оставане в сета, но Кенин стигна до точка за пробив и успя да се възползва, за да затвори сета и да си осигури правото да сервира първа в решителната трета част.

В третия сет Кенин запази високото ниво на играта си, но и Мугуруса отвърна подобаващо. При 2:2 и сервис на Кенин, Мугуруса се добра до 0:40 и три възможности за пробив. Американката успя да отрази и трите брейкбола с три безответни уинъра, а в последствие спечели и подаването си. За Мугуруса това бе девета пропиляна възможност за пробив от общо от общо 12 в срещата.

В следващия гейм Мугуруса водеше с 40:15 на свой сервис, но допусна да бъде изравнена, а Кенин на мига успя да пробие, за да продължи 100-процентовата си успеваемост при точките за пробив (4/4). Американката успя да затвърди пробива, правейки резултата 5:2.

При сервирането за оставане в мача Мугуруса допусна две двойни грешки (общо седем в мача срещу нито една за Кенин), което даде шампионска точка на американката. Мугуруса успя да спаси мачбола, но Кенин веднага се добра до втора точка за спечелване на мача. Испанката допусна осмата си двойна грешка в мача, за да "подари" трофея на 21-годишната Кенин.

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички