Надал се справи лесно с разпиления Вавринка на старта в Лондон


Надал се справи лесно с разпиления Вавринка на старта в Лондон
Снимка: Getty Images/Guliver

1613 0

Първата среща на Финалния Мастърс на осемте най-добри на правещия най-слабия си сезон в същинската си кариера Рафаел Надал се оказа доста по-лесна, отколкото очакваха всички тенис фенове и специалисти. Рафа победи в два сета – 6:3, 6:2 и оглави група „Илия Нъстасе” в Лондон.

Мачът започна отвратително за Надал, който беше пробит на нула след серия от хубави бекхенди на Вавринка. Необяснимо испанецът избра да сервира максимално на бекхенд на швейцареца, забравяйки, че отсреща не е Роджър Федерер и че точно бекхендът е по-силният удар на настоящия шампион на „Ролан Гарос”. Вместо обаче да се възползва, Вавринка се срина на свой сервис и Надал върна пробива, също на нула, след като успя да вкара форхенда си по правата.

След трагичното начало на сервис, двамата се постабилизираха и започнаха да печелят подаванията си, като Вавринка правеше това по-лесно, благодарение на по-силовия си сервис. Надал обаче доминираше в разиграванията с продължителност над 5 удара и се добра до точка за пробив в осмия гейм, която швейцарецът спаси с комбинация от мощен сервис и печеливш форхенд. Опит за твърде остър диагонал от бекхенд даде нов шанс на Надал да пробие, но и този път форхендът измъкна Вавринка, след като негов удар попадна на линията, точно в краката на испанеца, който не можа да реагира достатъчно бързо и отправи топката в мрежата. Точно грешка от форхенд от рутинна позиция даде трета възможност на Надал и този път Вавринка сбърка от форхенд, от печеливша позиция, пропускайки да накаже доста плитките топки, които испанецът му предлагаше. А Надал се възползва максимално, затваряйки сета с 6:3, при това с ас.

Испанецът се разгърна с красиво воле от бекхенд и трудно драйв воле от форхенд още в първия гейм на втория сет и си завоюва две поредни точки за пробив. Вавринка обаче спаси и двете безепелационно – с печеливш форхенд по правата и с ас. Удар с рамката на ракетата от бекхенд означаваше трети шанс за пробив за Надал, но пак форхендът извади швейцареца от калта. Феноменален ретур от форхенд и още един форхенд по правата дадоха четвърта възможност на Надал да дръпне с пробив, но Вавринка пак се спаси с мощен форхенд, този път по диагонала. Испанецът продължи да упорства и предизвика Вавринка да удари нова рамка, от форхенд, но швейцарецът отново показа здрави нерви и с комбинация от форхенд-диагонал плюс форхенд-права изравни. Грешка от форхенд на Вавринка даде шанс номер шест за Надал да пробие, но последва моментално ас за ново изравняване. Швейцарецът обаче пак сбърка, от бекхенд и се изправи пред седмата опасност да загуби подаването си. И пак, хладнокръвно, Вавринка се спаси, с излизане на мрежата и това се оказа достатъчно, за да удържи.

Драмата продължи с пълна сила още в следващия гейм, след като ретур от форхенд на Вавринка кацна на линията и това означаваше 15:40 в сервиса на Надал! Матадора отговори подобаващо на предизвикателството и се спаси с две ефектни разигравания, включително печеливш лоб на иначе хубаво бекхенд воле по диагонала на Вавринка. Удържаният сервис се превърна в актив за Надал, който пак притисна швейцареца на негово подаване и проби на 15, подпомогнат и от двойна грешка на Вавринка. Испанецът затвърди аванса си за 3:1 гейма, след като Вавринка започна да прави повече непредизвикани грешки и да прибързва, а водеше с 30:15 и можеше да постави Рафа под напрежение.

Непостоянството в играта на Вавринка лъсна и в петия гейм на втория сет. Швейцарецът лековато изтърва на три пъти да си вземе подаването с абсурдни непредизвикани грешки и накрая подари пробив на Надал. Това беше фактическият окончателен край на мача, като остана само да се фиксира крайният резултат – 6:3, 6:2 за Надал.

Победата на Надал означава, че той е лидер в тази група заради по-добрата сетова разлика, която има от Анди Мъри – 12:5 срещу 12:8. Двамата играят един срещу друг в сряда, 18 ноември, а Вавринка ще се бори с Давид Ферер, за да си остави шанс за продължаване напред в турнира.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички