Федерер не се изпоти срещу Бердих и оформи дерби с Джокович в Лондон


Федерер не се изпоти срещу Бердих и оформи дерби с Джокович в Лондон
Снимка: Getty Images/Guliver

1694 0

И вторият мач от първия ден на Финалния Мастърс на осемте най-добри в света за 2015 година не донесе особено вълнение. Подобно на Новак Джокович, Роджър Федерер също спечели доста лесно – срещу Томаш Бердих, с 6:4, 6:2, макар че началото не предвещаваше такова нещо.

Мачът започна изключително лошо за Федерер, който още в първия си сервис гейм наниза две поредни двойни грешки и беше пробит на нула, след като не вкара нито един първи сервис от четири опита. Швейцарецът, обаче, отвърна също с пробив на нула след гейм, завършил с елегантна къса топка, която хвана в крачка Бердих и той падна на корта в опита си да смени посоката.

Бързият отговор на Федерер за малко да се превърне в катастрофа за Бердих, който при 2:2 допусна 15:40 след форхенд два-три метра аут от чиста позиция. Точно в този момент обаче чехът намери началния си удар, а и Федерер опита твърде авантюристично къса топка от ретур при втората си възможност и беше бързо наказан. Паритетът се задържа до 4:4, когато Федерер достигна до ново 0:40 на сервис на чеха, който вкарваше само 31% от първия си начален удар и логично се стигна до нов пробив на нула, след като Бердих сбърка три пъти поред от форхенд и нямаше какво друго да очаква. Така първият сет отиде в сметката на Федерер, като при 40:15 на негов сервис Бердих пак сбърка елементарен форхенд, на метър от мрежата.

Нещата продължиха да изглеждат зле за чеха и в началото на втория сет, след като на два пъти Федерер му направи страхотни къси топки, стана 30:40 и поредният форхенд в мрежата на Томаш означаваше нов пробив за Роджър – седма непредизвикана грешка дотук от най-силния удар на световния номер шест! А след още една грешка от форхенд, макар и този път при дълго разиграване и тичане от единия ъгъл в другия, Бердих допусна нов пробив, за 3:0 гейма за Федерер. В следващия гейм швейцарецът продължи с уникалните къси топки, правейки още две и карайки Бердих да изглежда като слон в стъкларски магазин, докато тича отчаяно напред към поредния невъзможен за хващане удар на противника. Остана само да бъде оформен крайният резултат от срещата, като Федерер все пак даде още един гейм на Бердих.

Така успехът на Федерер означава, че във втори кръг от груповата фаза той ще се изправи срещу световния номер едно Новак Джокович в сблъсък между първия и втория в групата. Сърбинът е по-напред по геймова разлика – 12:2 срещу 12:6 за швейцареца. Бердих пък ще играе с Нишикори в мача на загубилите първата си среща тенисисти от група A на турнира.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички