Мъри изправи Джокович до стената в Мадрид, но сърбинът я изкачи и взе титлата


Мъри изправи Джокович до стената в Мадрид, но сърбинът я изкачи и взе титлата
Снимка: Getty Images/Guliver

1012 0

Изненадващата загуба на световния номер едно Новак Джокович в първия му мач на сезона на клей - в Монте Карло, срещу Иржи Весели, явно си остана точно това - просто изненада. Още при първия си шанс да се поправи, Ноле го стори - титла от Мастърса в Мадрид, след като на финала най-добрият тенисист в света преодоля съпротивата на досегашния шампион и номер две в ранглистата Анди Мъри в три сета - 6:2, 3:6, 6:3.

Първият сет отиде в сметката на Джокович с категоричното 6:2. Световният номер едно проби още в първия гейм, на 30, след като направи много класно бекхенд воле при втората точка за пробив. Сърбинът удари отново, за 4:1 гейма, като този път наказа Мъри с печеливш форхенд диагонал още при първия си шанс за пробив. Британецът пък беше твърде далеч от нивото на Ноле и не успя дори да се добере до дюс в сервис гейм на световния номер едно.

Джокович показа, че е човек в четвъртия гейм на втория сет. Тогава сърбинът изигра много слаб гейм, в който допусна пробив след две непредизвикани и двойна грешка на точка за пробив. Този момент на слабост се оказа всичко, от което Мъри имаше нужда, за да изравни сетовете - 6:3 за него във втората част. Британецът подобри с много представянето си на втори сервис, където спечели 60% от изиграните точки срещу едва 33% на втори сервис на Джокович. Мъри направи и 3 непредизвикани грешки по-малко за сета, както и 4 печеливши удара повече.

Третият сет започна с пробив за Джокович - за 2:0, след като Мъри не издържа на натиска на сърбина, който взе първия си сервис гейм доста трудно и сякаш това го амбицира допълнително. Доста учудващо обаче Ноле се пропука веднага - пак с двойна грешка той допусна пробив и Мъри веднага се върна в играта.

Пропуск на световния номер две от форхенд по правата даде две поредни точки за пробив за Джокович при 3:2 в негова полза. Сърбинът не чака втора подкана и моментално проби, след клиничен бекхенд по правата, изчистил страничната линия.

Още при 5:2 Джокович стигна до мачбол, след като Мъри направи двойна грешка. Последва обаче ас, както и още два мощни първи сервиса и световният номер едно беше принуден да сервира за мача при 5:3 в своя полза. И както срещу Нишикори на полуфинала, Джокович поддаде - три поредни непредизвикани грешки и 0:40! Точно в този момент обаче заговори шампионското в сърбина - и трите точки за пробив бяха спасени с агресивна игра, но Мъри изтиска нова грешка от форхенд от Джокович, за четвърта точка за пробив. И при нея шотландецът нямаше шанс, след мощна атака от форхенд на световния номер едно. Гладиаторската битка продължи да се вихри с пълна сила и брутална серия от форхенд даде на Мъри пети шанс да пробие. И отново Джокович беше по-устойчив в решителния момент, надделявайки в бясна размяна от форхенд. Умопомрачителен печеливш форхенд на Мъри означаваше шеста точка за пробив за него, но Джокович пак сервира дяволски добре и завърши с лесен смач. Чак при това положение Ноле стигна до първия си мачбол на свой сервис, но допусна лека грешка от форхенд. Последва мощен минаващ от бекхенд на Мъри по диагонала, който Джокович за малко не успя да върне с воле - седма точка за пробив! Отговорът - клиничен сервис и лесен завършващ форхенд. Вече при това положение дойде третият мачбол за сърбина и той беше реализиран, след като Мъри не издържа от форхенд и предаде титлата си в Мадрид.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички