Мъри победи отново Надал насред Мадрид


Мъри победи отново Надал насред Мадрид
Снимка: Getty Images/Guliver

756 0

През миналата година Рафаел Надал преживя категорична загуба от Анди Мъри на финала на Мастърса в Мадрид - първа за испанеца от този противник на клей. Сега, само че на полуфинал на може би най-бързия клей корт в Европа, Рафа имаше шанс за реванш. Вместо реванш обаче, испанецът преглътна нова загуба - 5:7, 4:6.

Първият сет беше спечелен от Мъри, който успя да реализира два пробива срещу само един на сметката на Надал. Британецът проби за 3:1 гейма, възползвайки се от третия си шанс, след като поведе с 0:40. В този гейм Надал удари на няколко пъти топката нечисто, като всъщност и пробивът дойде след лош удар, който едвам стигна до мрежата - резултатът от натиск на Мъри от бекхенд.

След ранния аванс Надал натисна и на два пъти стигна до 15:40 в сервиса на Мъри - при 2:4 и 3:5. В първия случай Мъри не му даде шанс след поредица от хубави първи сервиси и мощни завършващи удари, но във втория британецът се пропука при 30:40. В крайна сметка обаче Мъри издебна своя шанс и при 6:5 пак стигна до 0:40, като този път отстреля Надал още на първата точка за пробив с мощен печеливш ретур от форхенд. В този сет Анди Мъри имаше едва 41% вкаран първи сервис, докато за Надал процентът беше 74 на сто.

Вторият сет тръгна с бурен натиск на Надал, който имаше три точки за пробив още в първия сервис гейм на Мъри, но британецът спаси всичките по безапелационен начин - с два аса и с клиничен печеливш бекхенд диагонал точно в ъгъла. При 2:2 Мъри направи страхотна грешка на мрежата, като отигра форхенд в ъгъла, в който остана Надал и съответно испанецът го размина от бекхенд по диагонала - точка за пробив! Британецът моментално я спаси с бърза комбинация от сервис и завършващ форхенд, но Мъри доста лековато пропусна три точки да си вземе гейма, включително сбъркано драйв воле, като му се наложи да спасява нова точка за пробив. Той го стори с брутален форхенд и най-накрая затвори гейма, за 3:2 в своя полза.

След толкова много шансове, Надал се оказа изправен пред проблеми в шестия гейм - точка за пробив, дошла след две негови непредизвикани грешки и след като Мъри пропусна да го накаже с отлична къса топка. Пробивът стана факт, въпреки че Надал достигна лошо воле на британеца, но не успя да направи минаващ удар напълно по възможностите му.

Абсурден пропуск на Мъри от смач даде 15:40 за Надал при 4:2 за британеца, но Рафа пак не направи нищо, след като при първата точка беше париран с магическа къса, а при втората изкара ретура в аут на втори сервис на Мъри.

Драмата стана пълна в деветия гейм - Анди Мъри сервираше за мача, стигна до мачбол при 40:30, но направи две непредизвикани грешки и ситуацията се обърна до точка за пробив за Надал. И отново британецът намери първия си сервис в точния момент, за да отрази тази опасност, но Мъри даде втора точка за пробив след бекхенд в мрежата. И този път световният номер две не издържа и заби форхенд в мрежата, с което Надал се върна в срещата.

Още в следващия гейм обаче дойде краят - Надал направи серия от четири поредни грешки, включително от смач за 15:40 и предаде мача след пропуск от форхенд. Така Мъри отива на финал и ще защитава титлата си срещу победителя от мача Новак Джокович - Кеи Нишикори.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички