Малко известно: Българите, побеждавали Джокович и Федерер (без Григор Димитров)


Малко известно: Българите, побеждавали Джокович и Федерер (без Григор Димитров)
Снимка: Getty Images/Guliver

3398 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров има по точно една победа срещу всеки от тримата, считани за най-велики в този спорт за 21-ви век - Новак Джокович, Рафаел Надал и Роджър Федерер. Срещу испанеца обаче е загубил най-много пъти - 14 (от швейцареца - 7, а от сърбина - 10).

Малко известен факт обаче е, че всъщност има още двама българи, които могат да се похвалят с победи в официални двубои срещу някои от най-великите в спорта. Разбира се, става въпрос за мачове по времето, когато никой от тримата не е бил голяма световна звезда.

Тодор Енев побеждава Новак Джокович

През 2003 година Ноле е само на 16 години, но тъкмо е завоювал първа професионална титла при мъжете, което е покачило очакванията - само година и половина по-късно дебютира в Големия шлем.

Енев и Джокович се срещат през 2003-та на Фючърса в Белград. Тогава българинът печели категорично и дава само четири гейма на опонента - 6:3, 6:1, като не допуска нито един пробив. В крайна сметка пътищата на двамата са коренно различни - Енев не достига по-напред от 252-ро мсято, но остава вторият най-успешен наш представител за Купа Дейвис и печели 10 титли в сериите Фючърс на сингъл.

Орлин Станойчев побеждава Роджър Федерер

Станойчев е първият българин, който влиза в топ 100 на световната ранглиста при мъжете. Най-именитият роден тенисист преди Григор Димитров. Той се изправя срещу Роджър Федерер през 1998 година на Чалънджъра в Женева.

Тогава 17-годишният швейцарец вече оглавява подреждането при юношите, а само седмица по-късно стига полуфинали на ATP(!) надпреварата в Тулуза, така че качествата му вече са демонстрирани. Станойчев успява да спечели трудно след 6:4, 7:6.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички