Краля е на колене! Джокович детронира Надал от трона на "Ролан Гарос"


Краля е на колене! Джокович детронира Надал от трона на "Ролан Гарос"
Снимка: Guliver/GettyImages

2652 0

Немислимото в световния тенис се случи - най-добрият тенисист в последните няколко години Новак Джокович сложи край на тоталната доминация на Рафаел Надал на "Ролан Гарос" - турнирът от Големия шлем, в който Матадора винаги е бил с класа над своите опоненти. Не и тази вечер в Париж, след като най-добрият тенисист на "червени" кортове преклони глава пред сръбския титан след 3:6, 6:3, 7:6, 6:2 в епичен петчасов дуел във френската столица.

Испанецът беше неузнаваем след първия сет, като направи много непредизвикани и двойни грешки, които пък дадоха нужната самоувереност, че Ноле може да спечели в "храма" на своя опонент. 

Решаващ определено беше 3-ият сет, в който Надал отстъпи след тайбрек, и то след като имаше сетбол в сета! Дори в 4-ия сет той първи успя да пробие своя съперник за 2:1, но до края на мача Джокович беше абсолютно безпогрешен, проби в два поредни сета и подпечата победата си. 

Това беше едва 3-а загуба на Надал на любимия му турнир, като досега това се беше случвало през 2009 година срещу Робин Сьодерлинг и през 2015 срещу Новак. Джокович от своя страна спря серията от 5 поредни титли на испанеца в турнира и в неделния финал може да се превърне в първия тенисист в "Оупън Ерата" в мъжкия тенис, който печели всеки турнир от Големия шлем поне по два пъти - нещо, което би го поставило начело на разговора за "най-велик за всички времена". 

Началото на мача обаче не предполагаше такъв развой. Матадора от Майорка летеше по корта в първия сет и поведе с 5:0 с три поредни пробива. В този момент обаче той намали оборотите и Ноле набързо върна два от пробивите. Все пак Надал издържа психически и успя да затвори успешно първата част. 

Във втория сет двамата си размениха ранни пробиви, но стабилизираният начален удар на Джокович му даде предимство в средата на сета и той достигна до нов пробив, който Рафа вече не успя да върна - 6:3 и 1:1 в сетовете. 

Третият сет беше паметен за всички фенове по трибуните и пред малките екрани. Двамата показаха едновременно най-доброто и най-лошото в своята игра, след като си размениха по два пробива. Особено напечено беше в края, когато при 5:4 Джокович сервираше за сета, но Надал с няколко бомби от ретур и форхенд изравни, а след това на свой ред изпусна сетбол при сервис на Джокович и 6:5 в негова полза. 

В тайбрека зрителите видяха някои забележителни разигравания, а първата голяма грешка бе дело на Надал от печеливша позиция на мрежата - воле в аут за 3:5 и мини-пробив предимство за съперника. Джокович заби един от редките си асове, след което неуспешна къса топка от Матадора го закопа - 6:7(4) след 92 минути.

В 4-ия сет Рафа се добра до ранен пробив и аванс от 2:0, но Ноле изведнъж заигра на изумителна скорост и с изключителни 20-25 минути спечели 5 поредни гейма - 5:2 за сърбина. Рафа нямаше сили за отговор и след 4 часа и 13 минути игра предаде званието "непобедим" на Ролан Гарос.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички