"Кралицата на драмата" Серина Уилямс взе и "Ролан Гарос"


"Кралицата на драмата" Серина Уилямс взе и "Ролан Гарос"

1420 0

20 спечелени и само 4 загубени – това е равносметката в бляскавата кариера на световната номер едно Серина Уилямс след финала на тазгодишния „Ролан Гарос”. В изключителна драма Уилямс успя да победи с 2:1 сета (6:3, 6:7 (2), 6:2) чехкинята Луцие Шафаржова, за която това беше дебют на финал на турнир от Големия шлем. С успеха си Уилямс има шанс да направи „Голям шлем”, тъй като държи и титлата на Australian Open. А преднината на американката на върха на ранглистата при жените  е убийствена – с 4421 точки пред втората Петра Квитова!

Преди мача имаше много въпросителни какво е здравословното състояние на Серина Уилямс, тъй като тя страдаше от грип и в полуфинала с Тимеа Бачински гримасничеше и се баваше между точките с физиономии на болка. Днес, обаче, американката потегли скоростно, като проби за 3:1 след два свърхзвукови ретура – от бекхенд и от форхенд. И макар Шафаржова да играеше смело, да опитваше да е агресивна, на няколко пъти тя беше контрирана от чудовищни удари на Уилямс, която държеше високо ниво и на сервис. Все пак чехкинята спаси сетбол при 2:5, след като американката имаше възможност, правейки три поредни страховити ретура, но на свой сервис Уилямс беше недосегаема – 6:3 за нея в първия сет.

Още в първия гейм на втория сет Серина отново проби, след като Шафаржова спаси две възможности, но при третата американката успя да хване контрапие на противничката си и на свой ред отвърна с печелившо контрапие от бекхенд. А след това направи ново показно на сервис – два поредни аса плюс два първи сервиса, на които Шафаржова просто само подложи ракета и нищо повече. Американката направи втори пробив, за 4:1, отново с размазващ удар, този път от бекхенд-ретур, но с оглед на развитието на мача много изненадващо Уилямс сама върна Шафаржова в играта с две двойни грешки поред за 4:2, при това след като водеше с 40:15!

Шокът обаче предстоеше – изведнъж сякаш някой дръпна шалтера на Уилямс и тя допусна нов пробив, за 4:4, пак след двойна грешка! Чехкинята поведе за пръв път в мача, за 5:4, но този път вече американката изравни с гейм, в който направи два аса и натисна за нов пробив. Серина получи шанс в последния сервис гейм за сета на Шафаржова и го реализира безмилостно – пак с печеливш бекхенд по диагонала, както и при пробива за 4:1.

Сервис за мача на Серина – но Шафаржова не развяваше бялото знаме и продължаваше да вдига нивото си на игра! Чехкинята направи два невероятни ретура, пропусна обаче при 15:15 да реализира контраатака по правата, но въпреки това стигна до точка за пробив след грешка на Уилямс от форхенд и я реализира с уникален бекхенд по правата – 6:6 и тайбрек. Там Уилямс направи двойна грешка на първия си сервис, пресилвайки в търсене на ас, а след това дойде и непредизвикана грешка от бекхенд – 0:3 точки в неин ущърб. Серина върна веднага единия минибрейк след страхотна защита и контраатака с форхенд по правата, но после се поддаде и сбърка при 2:4 точки след като Шафаржова удържа на мощните удари на американката и накрая Уилямс изкара бекхенда в аут, а чехкинята затвори сета със 7:2 точки в тайбрека. Това беше шести спечелен тайбрек от шест изиграни от Шафаржова на тазгодишния „Ролан Гарос”.

Обратът във втория сет даде възможност на Шафаржова да търси още по-благоприятно развитие и тя проби за старт на решителния трети сет, след като Уилямс предаде подаването си с непредизвикана грешка – четвърти пробив от четири възможности за Шафаржова. Луцие, обаче, не издържа дълго и с двойна грешка се предаде в четвъртия гейм, като позволи на Серина бързо да изравни. Нещо повече – американката направи нов пробив, за 4:2, след като Шафаржова опита да играе агресивно с бекхенд по правата, но този път не ѝ „върза”. А това вече беше окончателният удар и Шафаржова повече не взе и гейм, като Уилямс завърши мача с форхенд ретур по диагонала, който чехкинята нямаше как да върне.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички