Вавринка е на финал на "Ролан Гарос"


Вавринка е на финал на "Ролан Гарос"
Снимка: Getty Images/Guliver

1098 0

Втората ракета на Швейцария Стан Вавринка постигна нов голям успех след титлата си на Australian Open миналата година. Швейцарецът се класира на втори финал в турнир от Големия шлем – този път на „Ролан Гарос”, след като успя да пречупи френската надежда за нещо голямо Жо-Вилфред Цонга с 6:3, 6:7(1), 7:6(3), 6:4. На финала швейцарецът ще играе с победителя от срещата между Новак Джокович и Анди Мъри.

Вавринка започна трудно мача, като трябваше да спасява три точки за пробив още в първия гейм, но и при трите шанса не даде шанс на Цонга. На свой ред швейцарецът притисна французина на негов сервис при 2:1 гейма, като напипа подходящото разстояние на ретур и проби от втори шанс, след марков страхотен бекхенд по правата.

Швейцарецът се изправи пред точка за пробив в седмия гейм, след като направи истински подарък на Цонга – от чиста позиция прати форхенд-диагонала в аут. Но известният с прякора си Станимал тенисист спаси точката точно с форхенд-обратен диагонал и си взе подаването за 5:2, като повече не срещна трудности по пътя към първия сет – 6:3 за него.

Втората ракета на Швейцария успя да пробие и на старта на втория сет, след като Цонга беше ощетен – поне според „Ястребовото око”. След като спаси две точки за пробив, французинът направи двойна грешка, но „Ястребовото око” показа, че Цонга е реализирал ас с един микрон. Съответно това даде трети шанс на швейцареца и Цонга рухна, пращайки форхенда още от втори удар в мрежата.

Изправен пред много сериозно препятствие, Цонга успя да върне пробива за 4:4, след като Вавринка помогна с две двойни грешки. Стигна се до тайбрек, където Вавринка рухна след три непредизвикани грешки – две от форхенд и една от бекхенд и Цонга взе дългия гейм със 7:1 точки.

Сянката на провала от осмия гейм на втория сет надвисна над Вавринка, който на старта на третия сет пак направи две двойни грешки, втората от която даде точка за пробив на Цонга, но швейцарецът я отрази с мощен форхенд по правата. Вавринка спаси и още една точка за пробив и удържа подаването си. Цонга, обаче, продължи да натиска, особено на форхенд, като вкарваше в ударите си цялото тяло и това му донесе нови две точки за пробив в третия гейм – 15:40. Но швейцарецът пак се спаси, след невероятно елегантно воле от бекхенд и след завършващ форхенд при прекалено късия ретур на Цонга.

Французинът продължаваше да има предимство, но да не се възползва от шансовете си – той изкара форхенда по диагонала в аут на точка за пробив в своя полза при 4:4. В същия, девети гейм, Вавринка отрази още една точка за пробив след комбинация сервис-форхенд – общо шести шанс за Цонга да вземе предимство срещу нито един за Вавринка в този сет дотук.

В крайна сметка двамата трябваше да изиграят втори тайбрек, като Цонга пръв направи грешка – пропуснат смач при 1:1 точки и минипробив за Вавринка. Швейцарецът обаче върна подаръка още в следващата точка – с грешка от бекхенд воле. Вавринка успя да си върне аванса от минипробив за 4:3 точки след чудесен ретур и хубава атака, което се оказа решаващият момент и швейцарецът взе тайбрека със 7:3 точки.

Инициативата вече беше на ракетата на Вавринка, който проби на нула за старт на четвъртия сет, след като Цонга направи и двойна грешка още на първата точка за пробив. Цонга имаше шанс да се върне веднага в играта, но отново при 15:40 не взе най-правилните решения и Вавринка го наказа. Сякаш за да дразни французина, швейцарецът му даде нов шанс – всъщност четири, като спаси първия с ас, а втория – с отлично воле, третия – с елегантно контрапие от бекхенд, а четвъртия – с мощен първи сервис, който Цонга нямаше как да върне. Така статистиката на Цонга на точки за пробив стана плачевна – само една реализирана от цели 17!

При 4:2 за Вавринка швейцарецът изпусна да се подсигури, като не можа да реализира нито един от четири шанса за пробив. Факт е обаче, че и Цонга игра много смело в тези точки, включително с неспасяема къса топка още от втори удар. Това обаче не помогна на французина, който повече не получи шанс да пробие швейцареца и в крайна сметка Стан Дъ Мен ще играе финал в Париж тази година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички