Край на приказката в Шанхай! Григор Димитров загуби епичен мач срещу Андрей Рубльов - двамата бяха вбесени (ВИДЕО)


Край на приказката в Шанхай! Григор Димитров загуби епичен мач срещу Андрей Рубльов - двамата бяха вбесени (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

17015 0

Григор Димитров отпадна от надпреварата в Шанхай, част от сериите "Мастърс 1000". Първата ракета на България отпадна на полуфиналите от Андрей Рубльов с 0:2 сета (6:7(7), 3:6 в отделните части след близо два часа игра).

Голямата разлика за хасковлията в сравнение с предните бляскави успехи бе началният удар. Той влизаше по-рядко, като асовете бяха осезаемо по-малко. На финала световният номер 7 Рубльов ще спори за трофея с Хуберт Хуркач (№17 в световната ранглиста).

Рубльов показа нерви от свои отигравания твърде регулярно през първия сет. Той, както и Димитров обаче, бяха вбесени и от шума, който един фен от трибуните си позволяваше да прави. Това доведе до сбъркани сервиси и от двамата, като дори българинът си изпусна нервите и на няколко пъти говори със съдията на стола, което се случва изключително рядко. Той сигнализира на колегите си проблемът да бъде проверен и повече оплаквания не последваха (през втория сет).

Показателен за началния удар на Григор е фактът, че той не записа нито един ас (срещу 9 за съперника) и цели 3 двойни грешки (срещу 1 за руснака). Вкараният % първи сервис остана доста по-нисък за българина от предните дни - 61 (срещу 74 за Рубльов), като той спечели 63% от точките на него (срещу 71% за съперника).

Така Григор не успя и да осъществи голяма част от точките си за пробив (67%), след като се възползва от само 2 от 6. В същото време Рубльов показа доста по-добър показател в това отношение и проби в 3 от 4-те случая, в които му се отдаде възможност.

Първият сет бе същинска наслада. В шестия гейм Григор поведе с 0:40 на сервис на Рубльов, но не съумя да пробие. Вместо това руснакът проби в 11-ия и сервираше за сета, но се стигна до рибрейк. В последвалия тайбрек и двамата изпуснаха по един сетпойнт на противников сервис, но в крайна сметка седмият в света бе победител при 7:9.

Втората част започна перфектно за хасковлията, който проби. От средата на третия гейм до края на целия сет обаче Рубльов показа ново лице, вдигна значително класата на ударите си, а едновременно с това се забеляза и лек спад при Григор. Последва серия от 12 спечелени точки срещу 2 в полза на руснака. Той записа пет поредни гейма и обърна от 2:0 до 2:5. Накрая затвори мача с подаване на 0 и ас.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - първата точка бе за руснака, след като пласира много дълбок ретур на втори сервис и това затрудни Григор. При 15:15 се стигна и до първото по-продължително разиграване, което приключи със сечене бекхенд в мрежата от българина (15:30). При следващата ключова точка последва ретур в аут на втори сервис (30:30). Най-сетне отличен първи сервис, който позволи на Григор да запише страхотен форхенд уинър в ъгъла на корта. Всичко завърши с нов ретур в аут на втори сервис.

1:1 - дълбок сечен бекхенд от Григор затрудни Рубльов и той изкара топка в аут за 15:15, но веднага след това записа и ас (30:15). Последва нова директна точка от сервис, но и нова непредизвикана грешка от форхенд - 40:30. Все пак бърза точка подсигури първи гейм и за руснака.

2:1 - Гришо изкара неприятно сечен бекхенд в аут за 15:15, но веднага след това последва ретур в мрежата. Двойна грешка доведе до ново равенство 30:30. Този път първият сервис влезе и позволи на българина да осъществи моментална атака - мощен уинър от форхенд в близост до мрежата. Стигна се и до първи дюс след по-продължително разиграване и грешка от бекхенда на Гришо по правата. След два мощни сервиса всичко приключи с ретур в аут.

2:2 - Гришо поведе с 0:15, след като Рубльов прати топката в горната част от филето на мрежата и тя отскочи обратно в полето му. След много силни сервиси и топки, пласирани на линиите - Рубльов бързо обърна за 40:15. Геймът приключи без повече точки за Димитров след нов мощен начален удар.

3:2 - Рубльов показа впечатляваща защита в дълго разиграване, като накрая пласира дълбок удар и след него Григор прати топката в мрежата. Последва обаче непредизвикана грешка от форхенд, която го накара да изкрещи ядосано. "Лесна топка" - бяха нервните му думи при 15:15. Последва и директна точка от сервис, след която той продължи да беснее. След атаки по бекхенда на Гришо българинът издържа, а накрая руснакът прати топката във филето на мрежата и тя отново отскочи в лоша за него посока, което допълнително го изнерви. След агресивни атаки от Рубльов той се върна от 40:15 и стигна до дюс. Гришо взе гейма след пласирани на линията топки, а Рубльов ставаше все по-нервен.

3:3 - след няколко красиви бекхенда от Григор Рубльов сбърка в мрежата (0:15). Последва нов стабилен бекхенд, последван и от силни форхенд изстрели, като руснакът отново не издържа и сбърка в мрежата (0:30). При ключовата следваща точка игра на втори сервис и в крайна сметка изкара форхенд в аут - 0:40 и три точки за пробив. Първите бяха неутрализирани с мощни сервиси, като при втората той пласира топка от външната част на аутлинията - милиметри от аута. И третата бе пропиляна след нов ретур в мрежата. След феноменално разиграване, завършило с много труден за изпълнение смач, Григор стигна до четвърта точка за пробив. При нея игра на втори сервис и не бе далеч от успеха след изключителна защита и красив минаващ удар... за съжаление, излязъл в аут. Рубльов обаче сбърка в мрежата при геймбол и това доведе до нов дюс. Малшанс при атака на Григор и този път филето на мрежата бе срещу него, като изкара форхенд в аут. Руснакът обаче пропусна нов геймбол - пореден дюс. Двойна грешка вбеси подаващия и доведе до още един дюс. Всичко най-накрая приключи с ас след 11 минути игра!

4:3 - нервите в Рубльов продължиха да бушуват след първите две точки, втората от които - ретур в аут (30:0). Всичко приключи след нова директна точка от сервис и първият гейм, спечелен на 0.

4:4 - Гришо изпусна водеща позиция в разиграването и пласира бекхенд от мрежата право в Рубльов, който в крайна сметка си спечели точката. След ас и аут от форхенд на Григор Рубльов поведе с 40:0. И този гейм приключи на 0 след ас.

5:4 - много дълго разиграване, което приключи след контакт на топката с филето на мрежата, направил топката за Григор неудобна и принудил го да сбърка в мрежата. След директна точка от сервис и по-продължително разиграване, завършило със смач - Димитров поведе с 30:15. Аут от форхенда на българина за 30:30. След това имаше късмет да пласира сечен бекхенд от външната страна на линията, което вбеси Рубльов след последвалата му грешка. Мощен първи сервис, но и последвал форхенд в аут доведоха до дюс. След две грешки от форхенда на руснака Григор се измъкна от трудната ситуация. Преди последната точка се получи голямо прекъсване между първия и втория сервис на Григор. Той изпусна нервите си заради шум, който се чуваше при подаванията му, като помоли най-сетне да се предприемат действия и това да се прекрати.

5:5 - Рубльов набързо поведе с 30:0, но последва остър ретур, който доведе до грешка от руснака. Зрелищна точка изкара Рубльов доста встрани от корта и той сбърка в най-високата част от мрежата за 40:30. Всичко приключи обаче със сечен бекхенд в мрежата от българина.

5:6 (пробив) - неприятна грешка от сечен бекхенд в аут и Рубльов поведе коварно с 15:30. Двойна грешка в най-неподходящия момент осигури две точки за пробив пред руснака. След продължително разиграване той прати форхенд в мрежата и пробивът бе факт с първия шанс пред Рубльов.

6:6 (пробив) - прекрасен бекхенд по правата принуди Рубльов да изкара топка в аут за 15:15. Елементарна грешка от форхенд след мощен сервис и плитък ретур - 15:30. Веднага след това обаче последва директна точка от сервис за 30:30. Продължително разиграване, завършило с форхенд в аут и точка за пробив пред Димитров. При нея игра на втори сервис и след продължително разиграване показа изумителни удари, за да грабне точката.

ТАЙБРЕК - 6:7(7)

След отличен първи сервис Рубльов върна плитка топка, която Григор не успя да вдигне и прати в мрежата за първи минипробив (0:1). Истинска борба за втората точка, но след изящен бекхенд по правата тя бе за руснака. Минипробивът бе върнат, точно както филето на мрежата върна топката в полето на Рубльов (1:2). След няколко качени на линията топки и доза късмет - Григор сбърка воле в мрежата, въпреки че бе близо до точката (2:3). Размяната на полетата дойде при 2:4 след ретур в мрежата.

Миниробивът бе върнат след агресивен форхенд и отговор от Рубльов в мрежата (3:4). Стигна се обаче до нов такъв след излизане на мрежата от Рубльов и слабо решение от Григор, завършило с безпроблемно стоп-воле (3:5). Минипробивът бе върнат след грешка в мрежата от руснака за 5:5. При игра на втори сервис от Рубльов Гришо направи непредизвикана грешка от форхенд и това доведе до първи сетбол - за руснака при сервис на Димитров. Той бе неутрализиран и последва нова смяна на полетата при 6:6.

След страхотен форхенд по правата топката направи странна траектория и падна на линията - 7:6 и първи сетбол за българина, но той бе неутрализиран с ас. Мощна форхенд атака и аут от Григор - втори сетбол за руснака. При него Димитров игра на втори сервис и накрая изкара топката в аут по правата след бекхенд - след много дълго разиграване.

ВТОРИ СЕТ

1:0 (пробив) - Рубльов пласира топка на аутлинията, Гришо оспорва, но технологията показа, че е аут - 15:0. При 30:15 Димитров взриви публиката със страскящ форхенд по правата от трудна позиция за 30:30. След феноменална къса стигна и до точка за пробив. След нова къса пробивът бе факт, което вбеси Рубльов, който започна да удря ракетата си в мрежата.

2:0 - след много качествена игра и въпреки добрата защита от Рубльов Григор поведе с 30:0. Последва удар с рамката на ракетата от българина за 30:15. Два ретура в мрежата и пробивът бе затвърден.

2:1 - изключителна точка, при която и двамата показаха най-доброто от себе си. От позиция до мрежата обаче Рубльов я спечели за 15:0, като веднага след това последва директна точка от сервис за 30:0. При 40:15 Гришо вкара остър ретур и принуди съперника да сбърка за 40:30. След директна точка от сервис подаването бе спечелено.

2:2 (пробив) - два ретура в аут (вторият на втори сервис) и Григор поведе с 30:0. Нов мощен първи сервис, но Рубльов изкара впечатляващ форхенд по диагонала за 30:15 (129 км/ч на уинъра му). При 40:15 Димитров допусна двойна грешка, а след това сбърка и сечен бекхенд в мрежата за дюс. Сечен бекхенд и в аут и това осигури точка за връщане на пробива. Игра на втори сервис, но феноменален бекхенд по правата принуди Рубльов да сбърка в аут за нов дюс. Бекхенд от Гришо излезе буквално с милиметри в аут, той оспорва, но технологията затвърди решението за аут. Нова точка за пробив, която вече бе оползотворена. Рубльов качи топката на линията, което затрудни Григор и той изкара бекхенда си в аут.

2:3 - много набързо Рубльов поведе с 40:0 след много осезаем подем в играта му. Той си взе подаването на 0 след ас.

2:4 (пробив) - подемът за руснака продължи и той бе много агресивен, с което си заслужи две точки за пробив при 15:40 (той спечели 12 от последните 14 точки). От водеща позиция Григор направи непредизвикана грешка вместо уинър и подари пробива на съпернка.

2:5 - играта на Григор сякаш също се разстрои. При 30:0 опита къса, но неуспешно. Димитров стигна до точка, но всичко приключи с ас. Българинът ще сервира за оставането в мача.

3:5 - ретур в аут на втори сервис за 30:0. Нов агресивен ретур, но отново в аут за 40:0. Всичко приключи на 0 след ретур и в мрежата.

3:6 - ретур по правата в мрежата, а след това плитък ретур и излизане на мрежата от руснака за 30:0. Той продължи да вкарва първи сервис и след ретур в мрежата стигна до три мачбола. Още първият бе оползотворен след ас.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

В големия мач за трофея победителят от двойката на българина и руснака ще се изправи срещу американец или поляк. В мач преди този на Димитров сили ще премерят Хуберт Хуркач и Себастиан Корда, като те ще излъчат и първия финалист.

Програмата на корта започва с мача на двойки между Рохан Бопана/Матю Едбън и Садио Думбия/Фабиен Ребул (09:00 часа българско време). Първият полуфинал на сингъл (Хуркач срещу Корда) пък ще започне не преди 11:30 часа българско време.

Григор Димитров и Андрей Рубльов са се срещали общо шест пъти до този момент, като балансът е равен - по три победи. Любопитен факт е, че всичките им сблъсъци са на хард. Това важи и за тази среща в Шанхай.

За да стигне до тази фаза, Григор преодоля последователно: Александър Вукич, Карен Хачанов, Карлос Алкарас и Николас Джари. Рубльов пък отстрани: Кантен Алис, Адриан Манарино, Томи Пол и Юго Умбер.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички