Контузия провали перфектния тенис на Григор Димитров: Гришо със злощастен край на участието си на US Open


Контузия провали перфектния тенис на Григор Димитров: Гришо със злощастен край на участието си на US Open
Снимка: GettyImages/колаж: Sportlive.bg

16599 0

Григор Димитров играеше най-добрия си тенис за 2023 година, като водеше със сет и пробив на Александър Зверев в мача им на US Open. Тежко загубен тайбрек в сет №2 и остри болки в бедрото на левия крак обаче спряха изключителния тенис, който Гришо играеше, и доведоха до тежка загуба с сетове №3 и №4. 

В крайна сметка, въпреки борбеността, която показа, Димитров загуби с 1:3 (7:6, 6:7, 1:6, 1:6) от германеца в епичен дуел, който можеше да се превърне в класика, ако не беше резкият спад във физическото състояние на хасковлията (вижте цялата информация за контузията на Григор Димитров). 

СНИМКИ: Красота, обрати и епичен дуел - най-добрите кадри от Димитров - Зверев

В първия сет Зверев имаше чувствително предимство на вкаран първи сервис, но Димитров се справяше перфектно и с най-трудните удари от ракетата на германеца. Въпреки че бившият №2 стигна пръв до пробив, Гришо веднага го върна и до края на сета двамата показаха най-доброто в своя арсенал, за да стигнат до тайбрек. В него обаче Димитров тотално обезвреди мощта на Зверев и с отлична игра от дъното на корта спечели тайбрека със 7:2. 

СНИМКИ: Красота, обрати и епичен дуел - най-добрите кадри от Димитров - Зверев

Димитров повиши качеството на началния си удар за старт на втория сет, а след това стигна до пробив при 2:2, а и защита веднага след това - 4:2. За съжаление обаче, в гейм №8 той допусна много неточности и позволи на Зверев да се върне и в сета, и в мача. 

Григор Димитров игра почти перфектно в първите два сета

Логичното се случи и отново се стигна до тайбрек, но този път Зверев беше изключително убедителен от начален удар. Въпреки че допусна ранен мини пробив, той бързо го върна, а след това играеше само на първи начален удар. Димитров се бори до самия край и имаше два сетбола, но в нито един от тях не беше на сервис. При 8:9 в полза на Зверев именно българинът се пропука и най-важният му удар в този мач - слайс бекхенд, му изневери - топка в мрежата и сет за Зверев. 

СНИМКИ: Красота, обрати и епичен дуел - най-добрите кадри от Димитров - Зверев

След тайбрека настъпи тотален срив в играта на Димитров. Тенденцията, стартирала в средата на втория сет за по-ниско качество на първия сервис, продължи да се развива надолу, като под 50% бяха точните изпълнения на българина. Това веднага се отрази на таблото с резултата - 2 поредни пробива и изоставане с 0:4 за Димитров. От дългите разигравания и магическите удари нямаше и следа, а Зверев лесно затвори сета. 

Зверев заигра като прероден, след като върна пробива във втория сет

След загубата на третия сет Димитров поиска медицински таймаут, а причината - силни болки в бедрото, когато постави повече тежест на левия крак. Това не остана незабелязано и от коментаторския екип на международния "Евроспорт", като коментаторката отбеляза резкия спад в придвижването на Димитров. 

СНИМКИ: Красота, обрати и епичен дуел - най-добрите кадри от Димитров - Зверев

Медицинският таймаут не помогна на Димитров. Той продължи да търси бързи разигравания, което беше в пълен контраст на успешната тактика да търси дълги размени на удари и грешки на съперника. Още в първия си сервис гейм Гришо беше пробив и видимо нямаше сили да се бори повече - 1:6 и отпадане за Димитров. 

Григор Димитров рухна физически срещу Зверев на US Open

За съжаление, българинът отпада от US Open, въпреки че изглеждаше в невероятна форма. Планът, който имаше за този двубой със Зверев, работеше почти перфектно и само физическите проблеми попречиха на Гришо да завърши започнатото. Хасковлията демонстрира богат арсенал, търпение, невероятна защита и шеметни контраатаки, с които беше поставил напрежението изцяло върху фаворита в мача. Физически обаче родният представител, за съжаление, не издържа. 

В същото време Зверев записа 6-та поредна победа над Димитров, като за последно Гришо спечели през 2014 година. За съжаление, няма как да знаем как щеше да завърши двубоят, ако хасковлията беше на 100% от физическите си възможности. 

СНИМКИ: Красота, обрати и епичен дуел - най-добрите кадри от Димитров - Зверев

Все пак, US Open 2023 е успешен за българина, който подобри представянето си от 2022 година (2-ри кръг) и ще запише допълнителни точки в ранглистата за тази година. 

Статистиката от мача 

В първите два сета единственият показател, по който Зверев водеше, беше за успешно вкаран първи сервис и директни точки от начален удар.

След проблемите на Димитров обаче цифрите преминаха категорично в полза на германеца - по-ефективен първи сервис, повече точки спечелени на първи сервис и по-малко непредизвикани грешки - 27 срещу 40! 22 от грешките на Гришо дойдоха в последните два сета. 

Все пак, поне при уинърите българинът имаше леко предимство - 45 срещу 43, но повечето дойдоха след контузията в опит за бърз край на разиграванията от страна на Димитров. 

Надолу можете да прочетете изцяло как се разви двубоят на Григор Димитров и колко беше близо до това да стигне до победа над Зверев, ако не беше контузията. 

Развой на битката Димитров - Зверев 

Сет №1 - лекция на Григор Димитров

1:0 - Димитров започна срещата на свой серивс гейм и убедително спечели на 15, включително записвайки ас при последната точка. 

1:1 - Още в първия сервис гейм на Зверев Гришо стигна до точка за пробив, след като при 30:30 германецът пресили форхенд и прати топката в аут. С отличен начален удар по правата обаче бившият №2 в света успя да се справи с опасността. В следващото разиграване Димитров не рискува с минаващия удар и беше наказан - предимство за Зверев, но пък след това с бекхенд слайс Димитров си осигури предимство, а след това натисна от форхенд за ново равенство 40:40. С два силни начални удара обаче Зверев защити подаването си. Важно е да се отбележи, че реферът на стола на два пъти пропусна да направи забележка на Зверев за просрочено време за изпълнение на начален удар. 

1:2 (пробив) - Григор направи два поредни подаръка на Зверев, който от удобни позиции записа уинъри от бекхенд и форхенд за 0:30. Последва и излизане на мрежата, при което Димитров успя да пусне топка покрай опонента, но не и да я вкара в полето - 0:40. Първият брейк-пойнт беше отразен с ас, но при втория Зверев прати страхотен форхенд по обратния диагонал, излезе при мрежата и завърши с воле - пробив и 1:2. 

2:2 (пробив) - Ретур в аут откри второто подаване в сета за Зверев. Последва уинър от форхенд по диагонала за Димитров, но и отлично изградена атака при мрежата за 30:15 в полза на Зверев. Следващият път Григор бе готов - брилянтен минаващ удар от форхенд за 30:30. Последва страхотна защита на Димитров, който удари поне 5-6 бекхенда със слайс и Зверев най-накрая прати форхенд в аут - нова брейк точка за Гришо. Последва по-кратко разиграване, но със същия резултат - бекхенд слайс от Димитров и топка в аут от Зверев! 

3:2 - При 15:15 Димитров направи сериозна грешка, след като изгради отлична атака за излизане на мрежата, но сбърка волето - 15:30. Услугата беше "върната", след като от водеща позиция Зверев прати форхенд в мрежата - 7-ма непредизвикана грешка за германеца. Последва много силен форхенд по обратния диагонал, което изненада Зверев, който върна топката, но след смач Гришо получи точка отново да поведе в геймовете. И с брилянтно стоп воле българинът си върна водачеството. 

3:3 - С нов минаващ удар на Димитров бе открит гейм №6. С мощ обаче Зверев бързо обърна ситуацията - натиск с удари от форхенд и ас му осигуриха 30:15. Последва ново страховито разиграване, при което Димитров показа страхотна защита, но обърна с дълбок форхенд, последван от брилятен бекхенд по диагонала, принудил Зверев да прати топката в аут - 30:30. Нов мощен сервис обаче даде предимство на Зверев при 40:30, реализирано след нова бомба по правата от начален удар. 

4:3 - Грешка при 15:15 даде предимство на Зверев в ключовия гейм №7, но за щастие на Димитров опонетът му "върна" услугата с бекхенд в аут - 30:30. Последва ас по правата за 40:30. Ново впечатляващо разиграване последва след това, като Зверев се отчете с изключителен ретур, дал му предимство. Григор отвърна с не особено добра къса топка, но по блестящ начин парира минаващия удар на Зверев с бекхенд стоп воле - гейм за българина. 

4:4 - Дълго разиграване и грешка на Зверев откриха гейм №8, но последва нова атака при мрежата за 15:15. Втори пореден опит за минаващ удар на Димитров не сполучи за 30:15, а след това и бекхенд-слайсът изневери на българина - 40:15. Последва и форхенд в мрежата, като това беше първият сервис-гейм на Зверев, при който Димитров не успя да вземе две или повече точки. 

5:4 - Зверев определено се нагоди към слайс играта на Димитров и успя да вземе две по-дълги разигравания с изненадващи дълбоки удари - 0:30. Последва критично разиграване, при което Зверев отново построи отлична атака, но прати форхенда си в аут. Последва нова непредизвикана грешка, този път от бекхенд, за 30:30. С брутален форхенд Зверев изхвърли Димитров от корта, но Гришо с брилянтен китков удар от бекхенд реализира фамозен печеливш удар - 40:30. 4-тата поредна точка за Димитров означаваше и успешна защита на подаването след опасната ситуация при 0:30. 

5:5 - Геймът беше открит по брилянтен начин от Димитров - бекхенд по правата за успешен минаващ удар и 0:15. Той опита и втори пореден, но топката се оплете в мрежата - 15:15. С ас по правата Зверев напомни за мощта си (30:15), а след това форхенд на Димитров излезе в аут за 40:15. Форхенд в мрежата на българина означаваше край на гейма, в който отново Зверев превиши няколко пъти времето за сервис, без да получи официално предупреждение от съдията. 

6:5 - С отличен втори сервис Димитров изненада Зверев и ретурът на германеца излезе в аут. Последва зашеметяващ форхенд за 30:0. Той опита същото изпълнение и в следващата точка, но топката излезе с метър в аут - 30:15. Два поредния аута от ракетата на Зверев гарантираха на Димитров поне тайбрек в сета. 

6:6 - С най-лесния си сервис гейм до момента в мача Зверев "вкара" сета в тайбрек. 

7:6 (2) - Още първата точка беше една от най-добрите на турнира - няколко обрата в това кой води разиграването, брилянтна смяна на темпото от Зверев, 28 удара и фантастична полукъса топка от бекхенда на Димитров, сложила точка на разиграването - 1:0. Последва ново тежко разиграване, при което защитата на Димитров издържа, а Зверев прати бекхенд в аут за 2:0 и първи мини пробив. В следващата точка най-накрая Зверев получи предупреждение, а минута след това поредната му атака при мрежата завърши с брилянтен минаващ удар за 3:0 и два сервиса за Гришо. 

Зверев не издържа на поредното дългоразиграване и опита смяна на темпото и посоката с бехенд по правата, но прати топката в мрежата - 4:0. Ново дълго разиграване, нова атака на мрежата от Зверев и нов магически минаващ удар, кацнал на линията, за 5-та точка в полза на Димитров. 

Зверев заложи на много мощ в следващото разиграване и това се оказа печелившо за първата му точка в тайбрека - 5:1. С ас той намали допълнително изоставането си - 5:2. Гришо отговори подобаващо - ас по диагонала, като топката едва закачи линията, но се оказа достатъчно за 4 сетбола. Още една бомба от сервис означаваше и край на сета! 

Сет №2 - големият изпуснат шанс от Гришо

2:2 - Зверев успя да избяга от дългите разигравания за старт на втория сет. В същото време обаче Димитров подобри процента на вкаран първи сервис и също драстично по-лесно започна да печели геймовете си. 

3:2 (пробив) - Димитров се добра до ситуация 15:40 след поредни невероятни защити. Последва поредното дълго разиграване, в което бекхендът на Зверев не издържа - пробив за българина. 

4:2 - Димитров поведе с 40:15, но след двойна грешка и скъсана корда на ракетата му се стигна до 40:40. Стигна се дори до шанс на Зверев за пробив след феноменална игра при мрежата на Зверев, но Димитров се защити и оцеля, печелейки гейма. 

4:3 - Лесен сервис гейм за Зверев. 

4:4 (пробив)  - Най-лошото за Димитров се случи в 8-мия гейм. След няколко неточности от неговата ракета Зверев стигна до точка за пробив и я реализира, благодарение на форхенд в аут по правата на Димитров - шанс за Зверев да обърне сета и да се върне в мача! 

4:5 - Гейм на 0 за Зверев, а германецът играеше като прероден в последните 3 гейма. 

5:5 - Димитров се съвзе от шока и на свой ред бе изключително убедителен и спечели гейм на 0. 

5:6  - Подобрението в играта на Зверев бе видимо, когато едва не измъкна спечелена от Гришо точка при мрежата, но Димитров реагира невероятно. Последва мощна атака на Зверев, която трябваше да завърши със смач, но Димитров отрази него, а след това се отчете и с минаващ удар от форхенд - брилятна защита за 0:30. Разбира се, последва "стандартното" за Зверев "изстискване" на часовника, който пак удари 0, но пак нямаше кой да му направи забележка - директна точка от сервис за 15:30. 

В следващата точка Зверев подходи по същия начин, но този път двамата влязоха в разиграване, което германецът този път спечели след опит за атака от бекхенд по правата на Гришо - 30:30. С нов брилятен минаващ удар Димитров стигна до точка за пробив, но след това при слаб сервис на Зверев Гришо отправи най-слабия си ретур в мача - 40:40. Това даде увереност на Зверев, който атакува мрежата с бекхенд воле за предимство, но форхенд в аут върна ремито - 40:40 и нова порция забавяне на начален удар, този път отразено от рефера, а германецът започна да се оплаква от феновете, от Григор и от какво ли още не. От втори сервис той рискува и Димитров прати ретура си в аут, а след това завърши уврено с воле при мрежата, изливайки цялата си агресия при радостта от спечелването на гейма. 

6:6 - С гейм на 0 Димитров вкара сета в тайбрек - втори пореден за двубоя. 

6:7 (8) - Тайбрекът беше открит с мощен сервис и атака при мрежата на Зверев, а минаващият удар на Димитров бе с много в аут - 0:1. Последва категорична атака на Гришо към мрежата за 1:1, а след това и много добър сервис по правата и ретур в аут за 2:1. Нова бомба от сервис на Зверев изравни точките, но след това с нов магически минаващ удар българинът пръв стигна до минипробив - 3:2. За съжаление, още в следващата точка с мощен форхенд по правата Зверев върна брейк точката - 3:3. 

С добър кик сервис Димитров отново поведе, но следваха два начални удара за Зверев - 4:3. С около сантиметър в аут излезе следващият минаващ удар на Димитров (4:4), а с фантастичен сервис Зверев си осигури предимство в следващото разиграване и защити и двете си подавания - 4:5. Два пъти се наложи Димитров да играе на втори сервис, но за негово щастие и двата пъти Зверев сбърка - веднъж в аут и веднъж в мрежата - точка за сета в полза на Григор. С ас по правата обаче Зверев се защити - 6:6. В следващото разиграване Димитров успя да вземе предимство и да атакува, но Зверев разгада атаката на българина и успя да отправи отличен минаващ удар покрай Димитров - сет пойнт за Зверев. В дълго разиграване Димитров реши да натисне спусъка с дълбок форхенд и атака към мрежата, а ударът на Зверев попадна под филето - 7:7. С категоричен сервис, последван от отличен форхенд Димитров спечели и двете си подавания - сетпойнт №2 за българина. 

Нова атака към мрежата донесе успех на Зверев след поредния силен начален удар - 8:8. Димитров успя да влезе в разиграване, но този път беше надигран от дълбоко пласираните удари на Саша - 8:9 и втори сетпойнт и за Саша. Този път Гришо се пропука - бекхенд в мрежата и след 2 часа и 30 минути игра двамата отново бяха на равни начала. 

Сет №3 - болките и сривът в играта на Димитров

0:1 (пробив) - Загубата в тайбрека изигра роля в играта на Димитров. След две непредизвикани грешки той позволи на Зверев да стигне до 30:40, а сервисът на българина изобщо не влизаше. Това наложи Гришо да защитава точката за пробив от втори начален удар и Зверев се възползва - уинът от бекхенд ретур по правата и светкавичен пробив. 

0:2 - Димитров поведе с 15:30, но с мощна игра Зверев записа следващите 3 точки на своята сметка и не позволи бързо връщане на пробива (така, както се случи в сет №1). 

0:3 (пробив) - Ужасяващи грешки на Димитров (драйв воле в мрежата и форхенд в аут) доведоха до нова опасна ситуация за него - 15:30. Сервисът отново не работеше на високо ниво и той допусна 3-ата си двойна грешка в мача. Последва още един бекхенд в мрежата и тотален срив за Димитров в сет №3. 

0:4 - Зверев отново защити подаването си безпроблемно. 

1:4 - Димитров спря свободното си падане с гейм на 15. 

1:6 (пробив- С поредна порция грешки, най-странната от които сбъркан смач, Димитров позволи още един пробив за край на сета. 

Сет №4 - протоколен сет

Димитров поиска медицински таймаут след края на сет №3, а причината - остри болки в бедрото на левия крак в моментите, когато поставя повече тежест на този крак. Това пролича още в реално време, като беше отбелязано и от коментаторката на международния "Евроспорт". Таймаутът обаче не помогна драстично за придвижването на Димитров по корта. 

0:1 - Лесен сервис гейм за Димитров. 

0:2 (пробив- Димитров продължи да търси бърза развръзка на точките - изключително проблемно решение, тъй като дългите разигравания бяха печелени в по-големия процент именно от него. За капак дори след таймаута той продължи да бърка лесни топки заради намалената работоспособност. Стигна се до там, че той трябваше да отразява 4 точки за пробив още в първото си подаване в сета. Само в този гейм той допусна 5 непредизвикани грешки и при 5-ата точка за пробив Зверев сполучи след форхенд в аут. 

1:3 - Въпреки че поведе с 40:15, Димитров отново не успя да затвори гейма и след двойна грешка Гришо срещна нова точка за пробив. Отрази я с отличен начален удар, но след втора двойна грешка се стигна до втори брейк пойнт. С блестящ форхенд Димитров спаси втория шанс за Зверев. Мощно подкрепян от феновете, Гришо намери сили да атакува и в следващите две точки и се "отчете" в сета. Преди старта на следващия гейм целият стадион викаше името на българина. 

1:5 (пробив) - Димитров нямаше никакви сили вече. Допусна нови двойни грешки и непредизвикани такива, за да загуби на 15. 

1:6 - Зверев подцени ситуацията и позволи на Димитров да поведе с 0:30. Гришо обаче нямаше сили да се възползва от това - нова порция грешки от Димитров и край на срещата - триумф за Зверев. 

ПРЕДИ МАЧА

Григор Димитров си проправи път до 1/16-финалите на Мейджъра, побеждавайки словака Алекс Молчан след страхотен обрат с 3:2 сета. В следващия кръг хасковлията срещна опитния Анди Мъри и не остави шансове на британеца, надвивайки го с 3:0.

От другата страна, германският представител не изпита никакви проблеми. Първо, Зверев отстрани австралиеца Александър Вукич с 3:0 сета, а след това се разправи с 3:1 срещу своя сънародник Даниел Алтмайер, за да се добере до мач с Гришо.

Към момента Гришо и Зверев са се срещали общо 6 пъти. В пет от тях с победата си е тръгвал германецът, като последният такъв бе на турнира в Синсинати по-рано през 2023-а. Единственият успех на Григор над 26-годишния тенисист идва в първата среща между двамата през 2014-а година, когато родният състезател се налага над опонента си с 2:1 сета в Базел, Швейцария.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички