Жалко! Григор Димитров показа голяма класа в супермач със Синер, но отпадна на 1/4-финалите в Пекин (ВИДЕО)


Жалко! Григор Димитров показа голяма класа в супермач със Синер, но отпадна на 1/4-финалите в Пекин (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

10559 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров изигра втори пореден много силен мач срещу представител на топ 10. За съжаление обаче, този път Гришо отпадна от седмия в света Яник Синер с 1:2 сета (4:6, 6:3, 2:6 в отделните части) след два часа и половина игра!

В следващия кръг италианецът ще има за съперник лидера в основната схема, като залогът е място във финала на турнира в Пекин, част от сериите ATP 500. По-рано днес Алкарас отстрани Каспър Рууд с 2:0 сета.

Мачът бе изключително оспорван. Първият сет обаче започна с пробив за Синер, който италианецът успя да задържи до самия край, за да поведе при сетовете. Във втория те се движеха гейм за гейм до осмия, когато българинът проби току след изключително измъкване на собствено подаване. Синер натисна в деветия, когато Григор сервираше за частта, но Димитров удържа и изравни.

В третия също се стигна до пробив за Синер при първия сервис-гейм за Григор, като българинът на няколко пъти се доближаваше до това да върне пробива, но така и не съумя. Най-близо бе в седмия гейм, когато пропусна две точки за пробив. Веднага след това рухна и бе пробит отново.

Асовете в срещата бяха 3 на 2 в полза на седмия в света. Гришо допусна общо 3 двойни грешки, а опонентът му 1, с която предостави на българина шанс за връщане на пробива в третия сет, но хасковлията не се възползва.

Процентът вкаран първи сервис и за двамата бе 59, но Димитров спечели 70% от тези точки, докато съперникът му... 68. И двамата спасиха доста точки за пробиви. Синер се справи със 7 от 8 (88%), докато Григор - с 12 от 15 (80%).

ПЪРВИ СЕТ

0:1 (пробив) - първи подаващ бе Димитров. Синер поведе с 0:30, след като при втората точка удар във филето се превърна в къса и го привика напред, като едва стигна топката. Григор трябваше да завърши покрай него, но сбърка в мрежата. Последваха редица атаки по бекхенда на българина, но той издържа, а накрая съперника пресили в аут (15:30). Отново на втори сервис се стигна до по-продължително разиграване, завършило с мощен форхенд по правата от Синер, превърнал се в уинър - две точки за пробив още в първия гейм. Първата бе неутрализирана след удар в аут от Синер при поредната атака на бекхенда. При втората първият сервис влезе и това се оказа ключово за разиграването - дюс. Гришо стигна до геймпойнт, но го пропиля след първа двойна грешка в мача. Впоследствие българинът пропусна и втори такъв. Въпреки отличен първи сервис Димитров сбърка от форхенд следващия удар и даде трета точка за пробив за съперника, но и тя бе неутрализирана с мощен сервис и силни форхенд атаки. Агресивен ретур осигури четвърта точка за пробив, като тя бе оползотворена след сгрешено воле от Димитров от водеща позиция.

0:2 - Синер имаше далеч по-безпроблемен сервис-гейм, като го спечели на 0, въпреки че не вкарваше първия си сервис.

1:2 - след отлична игра на мрежата, а след това и много агресивен ретур в мрежата: Димитров поведе с 30:0. Подаването бе спечелено на 0, а геймът приключи с ретур в аут.

1:3 - Гришо спечели първата точка след страхотен бекхенд по правата от най-високата част на мрежата, който взриви публиката. Той взе точката и за 15:30, след като показа изумителна защита, а накрая се надиграваше на мрежата със Синер и италианецът сбърка. Синер сбърка в мрежата и следващото продължително разиграване и това даде две точки за пробив на българина. Първата бе неутрализирана след мощен първи сервис, осигурил му силно преимущество, а вторият след изящна къса топка - дюс. Ретур в мрежата и форхенд в аут пък измъкнаха Синер от много трудната ситуация.

2:3 - Синер стигна хитра къса от Димитров и я превърна в уинър с бекхенд по правата за 30:15. С мощни първи сервиси и ретури в мрежата и в аут геймът приключи без напрежение.

2:4 - Синер поведе набързо с 30:0, но последва убийствен ретур с бекхенд, който се превърна в директна точка за 30:15, а след това дойде и грешка от форхенда на италианеца за 30:30. В ключовата точка Синер игра на втори сервис, но изненада Димитров с посоката и последва ретур в аут. Геймът приключи с нов ретур в аут на втори сервис.

3:4 - Григор игра много стабилно и в това си подаване и приключи гейма с ас и с още една директна точка от сервис, давайки на Синер само една точка.

3:5 - неуспешен опит за прехвърлящ удар от Григор даде първата точка на Синер - 15:0, но контра-пие изравни за 15:15. Българинът сбърка сечен бекхенд в аут и изостана с 15:40, след което сбърка минаващ удар при излязъл напред съперник и геймът приключи.

4:5 - след два ретура в аут Димитров набързо поведе с 30:0. Последваха още две бързи точки и гейм на 0 за българина. Синер ще сервира за спечелването на сета.

4:6 - лош контакт на ракетата на Синер с топката я прати в аут за 0:15. Последва обаче мощен сервис и ретур в аут (15:15). След това дойде и ретур в мрежата на втори сервис за 30:15. Ас подсигури два сетбола за италианеца, като той се възползва още от първия с форхенд уинър по правата.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - безупречен Гришо поведе набързо с 40:0, а за следващата точка се стигна до разиграване на световно ниво, което за съжаление приключи с топка в мрежата от българина. Все пак геймът завърши веднага след това с ретур в мрежата.

1:1 - Гришо поведе с 0:15 след тенис на суперниво и изключително разиграване между двамата. Последваха обаче два аса за 30:15. Италианецът измъкна и следващите две точки и измъкна гейма, давайки само една точка на Димитров въпреки страхотното му представяне.

2:1 - Синер поведе с 0:15 след бекхенд в най-високата част от мрежата на Димитров. Подобряване в сервира позволи на Гришо да обърне за 30:15, но последва яростна атака на втори сервис от опонента за 30:30. Въпреки железна защита на Синер: Димитровне спря да натиска и спечели точката, а след това приключи гейма с убедителен сервис и сбъркан ретур.

2:2 - в първите две точки влязоха в разигравания, а при втората филето на мрежата върна топката в половината на Григор - 30:0. Последва и ретур в аут за 40:0, след което такъв и в мрежата за гейм на 0.

3:2 - Синер поведе с 15:30 след изключителен уинър от трудна позиция, в която го постави Димитров. Последва и форхенд в мрежата от българина - две точки за пробив пред италианеца. Те обаче бяха неутрализирани с отлична атака по правата от форхенд, а след това и с мощен сервис и ретур в мрежата. Последва и ас, а след това отличен форхенд, за който Синер нямаше отговор. Българинът се измъкна от много трудната ситуация.

3:3 - дълго разиграване приключи с бекхенд в мрежата от Григор за 15:0. При следващата точка Синер бе на мрежата и не уцели сечена прехвърляща топка от Гришо - 15:15. При 30:30 и много важна точка Синер вкара убийствен сервис за директна точка и 40:30. Последва още едно подобно изпълнение и въпреки добрата защита на Григор геймът бе за съперника му.

4:3 - Синер закачи топка на аутлинията и заблуди Григор, а след това последва мощна форхенд атака по диагонала за 0:30. Последва аут от ракетата на българина и съперникът поведе с 0:40 - три точки за пробив. След страхотна игра от българина и трите бяха неутрализирани, въпреки че игра на втори сервис при всяка от тях. Последва обаче двойна грешка и четвърта точка за пробив. Синер пропиля и нея с пресилен форхенд по дължината на корта. Следващите две точки бяха бързо за Димитров и той някак оцеля.

5:3 (пробив) - Димитров оцеля на куп топки към бекхенд му и отговаряше със сечени удари, преди накрая да запише уинър от форхенд и да поведе с 0:30. Последва дълбок удар от българина, който италианецът не посрещна добре и прати нова топка в аут. Огледална ситуация на миналия гейм и 0:40 за посрещача - три точки за пробив пред Димитров. Първата бе неутрализирана след мощен сервис и последвала атака, а вторият - след слайс ретур на втори сервис в аут. При третата обаче Григор върна добър ретур и получи шанс за атака, завършвайки с чудесен форхенд по правата. Първи пробив в мача за него и ще сервира за втория сет.

6:3 - при втората точка Синер се задържа в разиграването, но то приключи след удар в аут за 30:0. За съжаление, резултатът бе изравнен след голям натиск от опонента и първо удар в аут, а след това и в мрежата след по-продължително разиграване. Гришо имаше предимство в следващото разиграване, но Синер показа великолепна защита, която принуди Димитров да прати своя форхенд в аут. Точка за връщане на пробива пред италианеца, която обаче бе спасена след поредното оспорвано разиграване - филето на мрежата изкара топка на Синер в аут. Синер призова на мрежата българина, а след това го матира с минаващ удар за нов брейкпойнт, но и той не бе оползотворен след топка в мрежата. Григор си заслужи точка за сета след отличен сервис и мигновена атака. Ретур в аут и сетовете бяха изравнени.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - и в този гейм двамата си дадоха битка за всяка точка и се стигна до зрелищни разигравания. При 30:30 Синер пласира отлична къса, която бе стигната от Григор, но той запрати топката в мрежата за 40:30. Силен втори сервис му спечели предимство и италианецът натисна с по-силни удари, като Григор сбърка в мрежата.

0:2 (пробив) - изящна къса от Синер му позволи да поведе с 15:30, след което атакува втория сервис на Григор със силен ретур, но го изкара в аут за 30:30. След двойна грешка пък италианецът стигна и до точка за пробив. След мощен бекхенд по диагонала пробивът бе факт.

0:3 - българинът влезе в разиграване в първата точка, но сбърка с опит за къса, завършил в мрежата. Гришо стигна и до първа точка в гейма след контра-пие от форхенд за 30:15. Последва слайс ретур на втори сервис в мрежата и два геймпойнта за Синер. За малко да се стигне до дюс след къса от италианеца, която Гришо хвана. Все пак последва минаващ удар, докато българинът бе на мрежата, а геймът бе спечелен.

1:3 - с отлични първи сервиси Димитров набързо поведе с 30:0. Последва нов ретур в аут за 40:0, а след това и плитък ретур, след който Синер спря да играе - подаването бе скоростно и безпроблемно спечелено.

1:4 - след дълго разиграване и много атаки към бекхенда на Григор Синер спечели на магия точката, пласирайки топката от външната страна на линията. Плитък ретур и атака от мрежата на Синер, но Димитров отгатна посоката, отвърна с бекхенд и с помощта на филето на мрежата измъкна точата за 15:15. Последва обаче директна точка от сервис за 30:15, но Григор отговори с изключителен бекхенд по правата за следващата точка (30:30). След аут от Синер българинът стигна и до точка за връщането на пробива, но тя бе неутрализирана след вкаран първи сервис и последвала форхенд атака. Григор показа отлична защита в следващата точка, но вдигна топка за съперника, който завърши със смач. Синер обаче пресили удар в аут и се стигна до нов дюс. Все пак подаването бе спечелено от Синер с помощта на първия му сервис.

2:4 - Гришо взе набързо първите две точки, но след това Синер вкара някои твърде качествени удари - 30:30. Стигна се и до дюс, след като при 40:30 Димитров сбърка в мрежата. Много агресивен ретур на втори сервис почти матира българина, който едва върна топката. Последва обаче нова изящна атака и точка за пробив пред италианеца. Тя бе неутрализирана след страховит втори сервис и ретур в мрежата. Гришо пропусна нов геймбол (дошъл след ретур в аут) след удар в аут. Още един ретур в аут, като този път геймът бе спечелен от Димитров.

2:5 - изключителни разигравания, феноменална защита от Димитров и зрелищен и продължителен гейм. Синер на два пъти пропусна точки за спечелването на гейма, а Димитров го отчайваше с наистина брилянтна отбрана. При поредния дюс италианецът допусна двойна грешка и даде шанс за пробив пред Григор, но след множество атаки към бекхенда му той поддаде и изкара топка в аут. Все пак след остър и дълбок ретур българинът стигна до нова точка за пробив, но и тя не бе оползотворена след форхенд в мрежата. Изключително разиграване за следващата точка, Синер привика Гришо на мрежата с къса, той я стигна и върна нелошо, но италианецът бе близо и се справи. Веднага след това последва и ретур в аут и Гришо ще сервира за оставането в мача.

2:6 (пробив) - Гришо изостана с 0:30 след нетипични грешки от бекхенд и от форхенд. След още една такава непредизвикана - от бекхенд, той подари три точки за спечелването на мача пред Синер. Всичко приключи със сечен бекхенд в аут и пробив на 0.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Програмата на централния корт Diamond започва в 7:30 часа българско време с мача Даниил Медведев - Юго Умбер. Какво още предстои преди Гришо? Александър Зверев - Николас Джари (не преди 09:00), Коко Гоф - Екатерина Александрова (не преди 11:30) и Елена Рибакина - Кинуен Джън (не преди 14:30).

За да стигне до този дуел, Гришо се справи с Макензи Макдоналд и Холгер Руне, докато Синер преодоля Даниел Еванс и Йошихито Нишиока. За двамата това ще бъде трети сблъсък помежду им, като до момента балансът е 1:1 победи.

Победителят от този дуел ще срещне на полуфиналите или водача в основната схема Карлос Алкарас, или световният номер 9 Каспър Рууд. Мачът между двамата ще се състои преди този на Димитров и Синер.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички