И Федерер не можа да спре Джокович - четвърта Мастърс титла за сърбина за годината


И Федерер не можа да спре Джокович - четвърта Мастърс титла за сърбина за годината
Снимка: Getty Images/Guliver

1920 0

Новак Джокович няма спирка. При четвъртия си финал за годината на турнир от серията „Мастърс” световният номер едно завоюва четвърта титла – този път на клея в Рим. Преди това Ноле взе трофеите в Индиън Уелс, Маями и Монте Карло, както и Australian Open. Днес той победи с 6:4, 6:3 номер две в ранглистата – Роджър Федерер. Това беше трети мач между двамата за годината, и трите на финал. В Дубай, на бърз хард, спечели Федерер, но в Индиън Уелс и днес триумфира Джокович.

Освен всички други цифри, двамата решаваха с този финал кой еднолично ще е номер 2 по трофеи от серията „Мастърс”. Преди финала в Рим и двамата имаха по 23 титли от тази категория турнири, а първи е Рафаел Надал с 27 купи.

Първи сет

Пръв на сервис застана Джокович и световният номер едно се представи отлично в двата си гейма за начало. Федерер беше убедителен в своя първи, но във втория беше изправен пред 0:30 след две страхотни изпълнения на Джокович от ретур, второто на бекхенд. Швейцарецът обърна до 40:30 след хубави сервиси и мигновена агресивна игра, която поставяше сърбина в защитна позиция и той не съумяваше да обърне нещата с контраатака, но грешка от форхенд на Федерер доведе нещата до първи дюс в мача. След още един дюс обаче швейцарецът изравни за 2:2 гейма благодарение на печеливш атрактивен бекхенд по правата.

При 4:4 дойде ред на Джокович да се справя с 0:30 и сърбинът отговори с два страхотни сервиса, а после издържа при два дълбоки удара на Федерер, дочаквайки накрая грешка от форхенд – 40:30. Швейцарецът, обаче, стигна до точка за пробив след две поредни разигравания, в които надделя точно с форхенд, но Джокович демонстрира здрави нерви и се спаси след ново дълго разиграване, в което натискаше докрай на бекхенда на швейцареца и накрая вече успя да го изтика до невъзможна позиция.

Драмата стигна до нови висоти при 5:4 за сърбина – сетбол след ретур на Джокович по къс диагонал, точно както през 2011 година на полуфинала на US Open. И Ноле успя да вземе своето, след дълго разиграване, при което и двамата трябваше да тичат много, но накрая Федерер сбърка бекхенда.

Втори сет

И отново Федерер се постави в трудна позиция още в първия си сервис гейм, когато при 15:15 не прецени добре летежа на топката и вместо да направи лесно воле, се размина с нея. Последва и удар във филето на мрежата – 15:40! И тогава Маестрото показа защо заслужава прякора си – на втората точка той спечели разиграването с невероятен печеливш бекхенд по правата точно в ъгъла на полето. Но Джокович не се отказа и проби, след като Федерер не успя да повтори удара по правата от форхенд, а после нацели и мрежата пак с форхенд.

Световният номер едно усети момента и вдигна оборотите, като стигна до нов шанс за пробив при 3:0 в своя полза, реализирайки страхотен форхенд къс диагонал, след като Федерер върна няколко поредни топки и от двата ъгъла на корта. Швейцарецът обаче отрази точката с точно излизане на мрежата, а след това завърши гейма с ас.

Усилията на Федерер обаче не стигнаха – Джокович се превърна в стена на свой сервис и швейцарецът не стигна до повече от 15 на сервис на сърбина до края на мача. А той дойде при 6:3 за Ноле.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички