Вавринка не позволи на Надал да стигне до мач с Федерер в Рим


Вавринка не позволи на Надал да стигне до мач с Федерер в Рим
Снимка: Getty Images/Guliver

1639 0

Дори да си Рафаел Надал, не можеш да спечелиш и на клей, а и на каквато и да е настилка, когато стоиш в 6 от 10 разигравания на минимум два метра зад основната линия. В това се увери голямата звезда на испанския тенис, след като отстъпи в последния мач от четвъртфиналната фаза на Мастърса в Рим на втората ракета на Швейцария Стан Вавринка с 6:7 (7), 2:6. Така Надал пропусна възможността да се изправи срещу Роджър Федерер на полуфинал в турнира и със сигурност няма да е сред четиримата най-високо поставени на „Ролан Гарос”.

В първия сет Надал на два пъти повеждаше с пробив, но и в двата случая Вавринка моментално го връщаше, като впечатление направи доста сериозната неувереност на Рафа от форхенд – проблем, който ясно пролича и предната седмица в Мадрид. Големият шок обаче предстоеше в тайбрека – там Надал поведе с 6:2 точки и допусна пълен обрат, след като се дръпна почти до паната и чакаше Вавринка сам да му даде решителната точка за спечелване на сета. Да, но не – в три от четирите случая, когато трябваше да спаси сетбол, Стан излизаше бързо и много точно на мрежата в подходящ момент, без да дава никакъв шанс на Надал. И логично немислимото се случи – сет за швейцареца.

Втората част тръгна катастрофално за Надал – два пробива за Вавринка и аванс от 4:1, като при първия пробив Стан разстреля слабия втори сервис на испанеца с печеливш ретур по правата от форхенд, а във втория случай Надал сам се предаде с безобразно слаб удар в мрежата от равностойна позиция. Испанецът все пак се вкопчи отчаяно и се опита да тръгне към обрат, стигайки до четири точки за пробив в шестия гейм, но и в четирите случая Вавринка се спасяваше или с мощен и безпощаден форхенд, или със сервис, като докарваше до отчаяние мъчещия се да гони всичко Надал и в крайна сметка поведе с 5:1. Рафа опита за последно да препъне устрема на Вавринка при 2:5, като пак имаше шанс за пробив след сбъркан форхенд на швейцареца, но Стан отново показа железни нерви и взе останалите три точки от този мач, записвайки едва втора победа в общо 14 мача с Надал. А успехът тази вечер е и втори пореден за Вавринка след гръмката победа на финала на Australian Open над Надал през миналата година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички