Федерер прегази Вавринка и е на финал срещу Джокович в Рим


Федерер прегази Вавринка и е на финал срещу Джокович в Рим
Снимка: Getty Images/Guliver

1827 0

Роджър Федерер срещу Новак Джокович – на този сблъсък ще станат свидетели тенис феновете по цял свят за трети път през сезона. Както и досега, двамата най-добри в света тенисисти ще се срещнат на финал – този път на Мастърса в Рим. В Дубай победата беше за Федерер, но в Индиън Уелс Джокович взе реванш и първа Мастърс титла за годината.

Финалът между Федерер и Джокович стана възможен, след като Маестрото набързо смаза съпротивата на сънародника си Стан Вавринка – 6:4, 6:2.

Срещата тръгна зле за Федерер, който подари пробив на Вавринка още в самото начало, след два безумно сбъркани форхенд обратни диагонали на по два-три метра от мрежата. Стан не се нуждаеше от повече покани и проби от втория път, след като натисна достатъчно Федерер и завърши с форхенд по обратния диагонал. А за капак Вавринка не даде и точка на именития си противник в първите си два сервис гейма.

И както нещата тръгнаха отлично за втората ракета на Швейцария, Федерер върна пробива в петия гейм. Маестрото смени тактиката, като заложи на серия от сечени удари от бекхенд, предимно още от ретур и Вавринка сбърка цели четири пъти коварните, ниски и скъсени топки, три от които директно в мрежата. А Федерер изравни за 3:3 след светкавичен сервис гейм на нула. Инициативата вече определено беше на негова страна и Роджър удари в решителен момент – за 5:4, като проби от втори опит след светкавичен лифтиран ретур от бекхенд по къс диагонал, който Вавринка само изгледа. Стан сам си беше виновен за този развой, след като при 40:30 в своя полза от половин метър на мрежата не уцели корта и позволи да се стигне до шансовете за Федерер. А Роджър не чака втора покана и затвори сета с 6:4 на свой начален удар.

Разочарован от развитието на първия сет, Вавринка бързо сдаде подаването си и във втория – за 2:1 в полза на Федерер, след серия от грешки и пробив на нула. Всъщност Вавринка вкарваше само 50% първи сервис, а на втори печелеше едва 36% от разиграните точки и логично беше доста уязвим. А Федерер въобще не се помайваше и закова втори пробив, пак на нула, за 4:1, след като демонстрира майсторството си от бекхенд, заковавайки два поредни страхотни ретура покрай смаяно и отчаяно гледащия си сънародник. И на всичкото отгоре Роджър затвърди за 5:1 с нов гейм на нула. Всичко се оказа твърде лесно за него и той взе мача с нов сервис гейм на нула, завършвайки с вихрена атака и смач.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички