Григор ще спори за титлата в Синсинати с Кирьос, ето кога


Григор ще спори за титлата в Синсинати с Кирьос, ето кога
Снимка: БГНЕС

3728 0

Григор Димитров ще спори с австралиеца Ник Кирьос във финала на Мастърс турнира в Синсинати. Първата ни ракета достигна до мача за титлата след страхотна победа с 2-0 сета над американеца Джон Иснър.

На полуфиналите Кирьос също се наложи в два сета - 7-6 (3), 7-6 (4), над испанския ветеран Давид Ферер. Сблъсъкът за титлата в Синсинати ще стартира тази вечер не преди 23:00 часа българско време.

За Григор и неговия съперник това ще е първи финал в турнири от сериите „Мастърс 1000“. Иначе двамата са играли само веднъж помежду си – през 2015 година на "Мастърс"-а в Индиън Уелс, като най-добрият ни тенисист победи със 7-6 (2), 3-6, 7-6 (4). Тогава, обаче, Кирьос игра много наивно в края на двубоя, като в третия сет сервираше за победата в мача, след като при 4-4 гейма проби сервиса на Григор, като на точката за пробив нашето момче пропусна удар на празен корт, тъй като Кирьос беше паднал, защото се подхлъзна и усука глезена си. Вместо обаче да вземе медицински таймаут и да позволи глезенът му да бъде добре бинтован от вече дошлия на корта физиотерапевт, австралиецът се върна веднага на сервис линията и Григор направи рибрейк, възползвайки се от двойна грешка на Ник, а в последвалия тайбрек направи минипробив за 4:3 точки и затвори мача със 7:4.

Ник Кирьос - лошото момче на мъжкия тенис


Съвсем спокойно може да се каже, че в момента Кирьос е лошото момче на мъжкия тенис. Австралиецът, чиито родители са грък и принцеса от Малайзия, има невероятно буен характер, който често го вкарва в сериозни проблеми. През 2015 година той беше наказан от ATP, тъй като обиди трикратния вече шампион от Големия шлем Стан Вавринка по време на мач между двамата на Мастърса в Монреал. Тогава Кирьос каза на Вавринка, че Танаси Кокинакис (бел. ред. - друг от младото поколение австралийски тенисисти) е чукал приятелката му - Дона Векич. Вавринка, по това време на 30 години, вече беше гадже на Векич от известно време, като през същата година официално обяви развода си с предишната си съпруга. Освен този случай, Кирьос на няколко пъти в различни мачове буквално спираше да играе и ги подаряваше на противника - например в срещата му с Ришар Гаске през 2015 година на "Уимбълдън", както и през 2016 година срещу Миша Зверев на Мастърса в Шанхай, където загуби с 3:6, 1:6.

От спортна гледна точка обаче талантът на Кирьос е неоспорим. Той успя да победи още в първия си мач всеки един от тримата най-големи в света на мъжкия тенис през XXI век - Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович! Австралиецът пречупи Федерер на Мастърса в Мадрид, печелейки с 2:1 сета, като и трите сета бяха решени в тайбрек. Двамата имат още един мач - полуфинал на Мастърса в Маями тази година, отново решен с три тайбрека, но този път Федерер спечели. Надал беше победен на осминафинал на "Уимбълдън" от 19-годишния Ник с 3:1 сета, като в това съперничество има още три мача и резултатът е 2:2 победи - последната за Кирьос беше на четвъртфинал на провеждащия се в момента турнир в Синсинати, с 6:2, 7:5. Джокович загуби от Кирьос в Акапулко през тази година, като след това загуби отново от него още в следващия турнир - в Индиън Уелс.

На практика в играта на Кирьос няма слабо място - високият му ръст му помага да сипе непрекъснато бомбастични сервиси, форхендът му е като куршум, като Ник обича да го играе плоско, а от бекхенд обхватът му е достатъчно голям, за да може да се защитава ефективно. Ник, обаче, е известен с шоуменските си изпълнения, особено на мрежа - той много често обича да играе триково, правейки удари между краката си и неведнъж е успявал да реализира страхотни точки по този начин, с което да вдигне адреналина на публиката и да обезкуражи противника. Затова и довечера Григор ще трябва да внимава от тази гледна точка и да не забравя, че триковите изпълнения носят само една точка, както и най-обикновената грешка.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички