Григор се справи с коравия Иснър и е на исторически финал в Синсинати!


Григор се справи с коравия Иснър и е на исторически финал в Синсинати!
Снимка: Getty Images/Guliver

11515 0

Григор Димитров е на първи финал на турнира от сериите "Мастърс" ! Първата ни ракета победи американеца Джон Иснър в полуфиналите в Синсинати със 7:6 (4), 7:6 (10). Така в неделя българинът ще се изправи на финала срещу победителя от Ник Кирьос и Давид Ферер.

Григор извоюва изключително важна и драматична победа над Големия Джон, който показа отлична игра от началото на турнира. Иснър от самото начало започна да вкарва мощни сервиси, което е и най-силното му оръжие. Още във втория си гейм успя да вкара три аса. В шестия гейм Димитров трябваше да спасява две възможности за пробив, първите в срещата, но се справи много добре. Добрият му сервис му помогна да контролира разиграванията и от 15:40 да запише четири поредни точки, с които да изравни за 3:3. В деветия гейм Григор напредна с 15:0, а после влезе в разиграване, но пласира сечен бекхенд в мрежата. Иснър отново поведе след ас, но изгуби следващата точка след сбъркан форхенд. Следващите две точки обаче взе с асове и не оставя никакъв шанс на Григор да реагира при ретур. След няколко бързи гейма се стигна до тайбрек, където безспорно по-добрият беше българинът. Там Григор стигна до минипробив и поведе с 3:2, а бързо след това увеличи преднината си до 5:2. Иснър върна две точки, но още на първия сетбол Димитров натисна бекхенда на опонента си, от което последва пропуск и успя да затвори сета.

Вторият сет се разви по същия сценарий, както и първият - силни сервиси и малко разигравания. Григор леко се позатрудни в откриващия гейм. При 40:30 Димитров изкара форхенд, а след това изпусна нови два геймбола с бекхенд в мрежата и форхенд с рамка, но си заслужи трети, при който не сбърка. След това отново започнаха бързите геймове, които не бяха чак такава голяма радост за окото. В десетия гейм Григор стигна до мачбол, но Иснър се спаси. Световният №19 изостана 0-15, а после сгреши деми воле. При 30-30 обаче форхендът му по обратния диагонал не намери целта и това значеше мачбол за Григор. Отново обаче заради ас американецът остана в двубоя. Така двамата докараха нещата до изключително драматичен тайбрек. Димитров на два пъти дръпваше с минипробиви, но Иснър се връщаше в играта. Американецът отрази още два мачбола, преди в крайна сметка Гришо да се наложи с 12-10 и да затвори мача след малко над 2 часа игра.

Първи сет - 7:6 (4)

0:1 Иснър сервира пръв в двубоя и печели подаването си като даде само точка на Григор.

1:1 Бърз гейм и за българина, който изравнява резултата.

1:2 В гейма Димитров успя да стигне до изравняване 30:30, но Иснър записа 3 аса в актива си, които бяха повече от достатъчни, за да спечели подаването.

2:2 Гейм на 15 за Димитров, като все още двамата не могат да влязат в дълго разиграване.

2:3 Пореден бърз гейм, този път на 0 в полза на американеца.

3:3 Григор бе в изключително деликатна ситуация и трябваше да спаси две точки за пробив, първите в двубоя.  Българинът обаче се съсредоточи върху сервиса си и записа пет поредни точки, спасявайки пробив.

3:4 За разлика от Гришо, американецът отново не срещна трудности и записа експресен гейм в сметката си.

4:4 Леки колебания в сервиса на най-добрия ни тенисист, но въпреки това печели подаването си. 

4:5 Григор напредна с 15:0, а после влезе в разиграване, но пласира сечен бекхенд в мрежата. Иснър отново с ас поведе , но изгуби следващата точка след сбъркан форхенд. Следващите две точки обаче взе с ас и не оставя никакъв шанс на Григор да реагира при ретур.

5:5 Никакви проблеми за Димитров да вземе гейма си и да остане в сета.

5:6 За втори път Григор ще сервира за оставане в сета.

6:6 Гейм на 0 за българина и тайбрек ще реши сета.

7:6 (4) Григор стигна той стигна до мини-пробив и поведе с 3:2, а бързо след това поведе и с 5:2. Иснър върна две точки, но Григор на сетбола натисна бекхенда на опонента си, от което последва пропуск и успя да затвори сета.

Втори сет - 7:6 (10)

1:0 Не особено лесен бе първият гейм във втората част за Григор. При 40:30 Димитров изкара форхенд, а след това изпусна нови два геймбола с бекхенд в мрежата и форхенд с рамка, но си заслужи трети, при който не сбърка.

1:1 Отново бърз гейм за Иснър, а Григор все още не естигал до точка за пробив.

2:1 Без проблем този път и за първата ни ракета, затваря бързо подаването си.

2:2 От 40:15 Григор успя да стигне до изравняване, но Иснър още от първото си предимство се възползва и с ас затовори гейма. 

3:2 По познатия сценарий продължава срещата. Гейм за Григор.

3:3 Поредно изравняване и гейм на 15 за Иснър.

4:3 При 30: 30 Димитров игра неудобен бекхенд от движение, а опонентът му бе покрил мрежата, но стоп волета му падна от грешната страна. При геймбола Григор хвана в крачка американеца, който изкара топката в аут.

4:4 Гейм на 15 за Джон.

5:4 Гейм на 0 за Григор.

5:5 Най-сетне и българинът стигна до точка за пробив и то за мачбол. Световният №19 изостана 0-15, а после сгреши деми воле. При 30-30 обаче форхендът му обратния диагонал не намери целта и това значеше мачбол за Григор. Отново обаче заради ас Иснър се спаси.

6:5 Григор изоставаше с 15:30, но успя да обърне гейма и да поведе в резултата отново.

6:6 Иснър изравнява и тайбрек и във втория сет.

7:6 (10) Димитров на два пъти дръпваше с мини пробиви, но Иснър се връщаше в играта. Американецът отрази още два мачбола, преди в крайна сметка Гришо да се наложи с 12-10 и да затвори мача след малко над 2 часа игра.

Преди мача

Преди това трябва да се изиграе първият полуфинал при жените, който ще противопостави световната №1 Каролина Плишкова и шампионката от "Уимбълдън" Гарбине Мугуруса. Чехкинята и испанката излизат на корта в 19.00 часа.

Димитров стигна до полуфиналите в САЩ, след като елиминира японеца Юичи Сугита след 6:2, 6:1. Българинът се е изправял само веднъж досега срещу Иснър, което се случва на турнира "Маями Оупън" през 2015 г. Тогава американецът печели.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички