Григор Димитров в основната схема в Куинс след рутинен успех: Ще срещне ли Алкарас още в следващия мач?


Григор Димитров в основната схема в Куинс след рутинен успех: Ще срещне ли Алкарас още в следващия мач?
Снимка: Getty Images

11140 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров спечели и втория си мач на трева за сезона. Той победи в двата квалификационни мача в Куинс и си осигури място в основната схема. Както е известно, хасковлията умишлено започна от пресявките, за да натрупа игрова практика.

След победата над Александър Вукич с 6:3, 6:4, сега последва и триумф над французина Артур Риндеркнек в два сета - 6:3, 7:5 в отделните части. Сблъсъкът продължи малко над 1 час и 20 минути игра.

Още в първия си мач в основната схема пък Димитров може да срещне бившия номер 1 в света Карлос Алкарас. Трябва да бъде изтеглен жребият, като е ясно, че испанецът, Франскиско Серундоло, Диего Шварцман и Бен Шелтън ще имат квалификант за опонент.

В мача се стигна до само два пробива - по един в двата сета. Първият дойде още при дебютното подаване за Артур Риндеркнек в срещата. Тогава пред българина се откриха три поредни точки за пробив при 0:40, като той се възползва от втората.

Любопитното е, че съперникът имаше само една точка за пробив в целия мач, като тя дойде още в първия гейм от срещата. Тогава обаче Димитров я неутрализира бързо с директна точка от сервис и повече не позволи на опонента да се доближи до пробив.

Втората част завърши без повече пробиви, въпреки че Гришо на няколко пъти бе близо до по-категорична победа. Вторият сет започна доста по-равностойно и подаването на французина се подобри. Въпреки това той допусна пропкуване в последния възможен момент - в 11-ия гейм на втория сет. Димитров нямаше нужда от втора покана и проби, за да си осигури и сервис-гейм с цената на мача, при който не сбърка!

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Гришо сервира пръв в сблъсъка и се стигна до 30:30 след агресивна игра на съперника, когато съумяваше да се справи с посрещането. Французинът си заслужи и първа точка за пробив с помощта на българина, който пресили топка в аут по дължината на корта. Опасността бе неутрализирана с директна точка от сервис. Убедителна игра сервис-мрежа подсигури следващите две точки да са на сметката на Димитров.

2:0 (пробив) - първите сервиси на Риндеркнек не влизаха, а след двойна грешка осигури преднина от 40:0 за Димитров и три шанса за пробив. Първият бе пропилян след пресилен удар в аут от Гришо, но при втория се стигна до нова двойна грешка и първи пробив в мача.

3:0 - директна точка от сервис и ас дадоха преднина от 30:0 за затвърждаване на пробива. Следващото разиграване бе най-дългото до момента, но бе прекратено след къса от българина, която се оказа недостижима за французина. Геймът бе спечелен след нова директна точка от сервис.

3:1 - ретур в аут, но след това и още една двойка грешка от Риндеркнек за 15:15. Уинър и последвал удар в аут пък осигуриха нови две точки за пробив пред хасковлията. Първата бе неутрализирана след директна точка от сервис, а при втората французинът заложи на сервис-мрежа и въпреки че Григор стигна до трудна топка, последва стоп воле от мрежата и първи гейм за съперника.

4:1 - с помощта на добър сервис и ас Григор си осигури преднина от 40:0, а след още един ас затвори подаването си на 0.

4:2 - след ас и ретур в мрежата французинът поведе с 30:0, а след това бе принуден да играе на втори сервис. Въпреки това последва нов ретур в мрежата и три точки за спечелване на гейма пред Риндеркнек. Първата бе пропиляна, но при втората Димитров прати топката в мрежата - отново от бекхенд.

5:2 - след ас и двойна грешка на сметката на Григор се стигна до 15:15. След още един ас и страхотно проведена двуходова атака се откриха и две точки за спечелването на гейма пред Димитров. Ретур в мрежата при втори сервис оползотвори още първата и сега опонентът ще сервира за оставането си в сета.

5:3 - две двойни грешки поставиха французина в сложна ситуация и 0:30. Комбинация сервис-мрежа и последвал минаващ удар по правата в аут му спечелиха първа точка. Повторение на случилото се, но с последвал бекхенд в мрежата, доведе до 30:30. Контра пие доведе до първи сетбол за Димитров, който бе неутрализиран с добър сервис и директна точка. Последва пресилен удар в аут и нова точка за пробив пред българина, която също бе неутрализирана - с ас. Нов такъв пък осигури предимство за Риндеркнек, който игра сервис-мрежа, но бе прехвърлен с чудесен удар от Гришо за пореден дюс. Ас осигури нов шанс за французина, който бе пропилян с удар в аут за дюс. Две успешни комбинации сервис-мрежа спечелиха завързания гейм за подаващия, който остана в сета. Диитров ще сервира за спечелването на първата част.

6:3 - с убедителен сервис Димитров нямаше проблем да си осигури преднина от 40:0 и нови три точки за спечелването на сета. След дълбок удар по диагонала Григор бе затруднен и прати топката в мрежата. Веднага след това обаче последва ас, с който бе спечелен сетът.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - въпреки че игра на втори сервис, Риндеркнек този път пласира ударите си добре и взе предимство при разиграването, за да завърши с уинър форхенд по правата. Грешка в мрежата, сбъркан ретур и ас пък спечелиха подаването на 0 за френския състезател.

1:1 - Григор записа пореден ас, а в следващата точка се стигна до разиграване, в което българинът първи допусна грешка, пращай топката в мрежата - 15:15. След няколко разменени сечени бекхенд удара последва много остър бекхенд по правата, който бе перфектно пласиран и Димитров не съумя да се справи - 15:30. Въпреки дълбок ретур Григор отвърна с форхенд диагонал, превърнал се в уинър за 30:30. Много техничен втори сервис доведе до ретур в аут, а след това и ас за безпроблемен завършек на гейма.

1:2 - Димитров се размина с прекрасен минаващ удар, който не се превърна в уинър, след като излезе с малко в аут след поредна игра сервис-мрежа от съперника. Резултатът бе изравнен за 30:30 след точка, в която Риндеркнек имаше огромно предимство на мрежата, но пласира удари в частта на корта, в която бе Димитров, който показа добра защита, а след това стигна по чудесен начин до по-къса топка, за да преодолее опонента. Все пак след два удара в аут от Гришо геймът бе на сметката на подаващия.

2:2 - Димитров спечели по-дълго разиграване след постепенно взимаме на надмощие при точката, за да завърши с форхенд уинър за 15:15. Ретур в аут направи резултата в гейма 15:40, а всичко приключи след ас.

2:3 - нова добра комбинация сервис-мрежа измъкна поне за малко французина от трудна позиция за 30:15. Впоследствие обаче ново излизане на мрежата не бе толкова успешно, Григор стигна пусната къса и завърши с минаващ удар за 30:30. Още една добра комбинация, а след това и ас осигуриха гейма за Риндеркнек.

3:3 - агресивна игра от съперника доведе до бекхенд в мрежата на Димитров и 0:15, но последва контра пие за 15:15. При 30:15 се стигна до недоволство у французина заради отсъдена добра топка при най-дълго продължилото разиграване. В крайна сметка се стигна до 40:15. След мощна атака и уинър, а след това и непредизвикана грешка в аут от Димитров - дюс. В по-дълго продължило разиграване Григор показа различен арсенал от удари, за да принуди опонента да сбърка в мрежата, а след това да спечели подаването си с ас.

3:4 - с първия си сервис французинът взимаше предимство при първите две точки, които приключваха в рамките на три удара - 30:0. При третия опит обаче ретурът дойде къс и Риндеркнек не успя да отиграе - 30:15. Стоп воле бе достигнато по атлетичен начин от българина, който отговори с къса по диагонала и изравни за 30:30. След поредна успешна комбинация сервис-мрежа подаващият стигна до геймпойнт, който бе оползотворен след ретур в мрежата.

4:4 - скоростен и безпроблемен сервис-гейм на 0 за Димитров.

4:5 - ас и ретур на втори сервис в мрежата доведоха до 30:0 за сервиращия. Нова директна точка от сервис осигури три геймпойнта за френския тенисист. Първите два бяха неутрализирани, като при втория той отново заложи на сервис-мрежа, но стоп волето му излезе с малко в аут. При третия обаче се стигна до ас и Гришо ще сервира за оставането си в сета.

5:5 - мощен първи сервис осигури добър шанс за уинър пред Димитров, но той пресили изстрела и прати топката в аут - 0:15. При следващото разиграване игра на втори сервис, но умело разходи съперника по корта, за да го принуди да сбърка - 15:15. До края нямаше повече проблеми за хасковлията, който записа и пореден ас.

6:5 (пробив) - напрежението в ръката на Риндеркнек бе видимо и той допусна ключова грешка за 0:30. Все пак намали изоставането си до 15:30 след сервис-мрежа. При следващото разиграване двамата се озоваха на мрежата, където размениха няколко удара, но точката бе за подаващия - 30:30. Удар с рамката на ракетата прати топката далеч в аут и това осигури скрит мачбол за Димитров. Французинът игра на втори сервис, постепенно Гришо взе преимущество в разиграването, излезе по-напред, а накрая завърши майсторски. Българинът ще сервира за мача.

7:5 - методично и майсторски проведена атака завърши със стоп воле на мрежата за 15:0. Ретур в аут направи резултата 30:0, а след бекхенд в мрежата Григор получи три шанса за спечелването на мача. Мачът завърши след нов мощен форхенд, който принуди Риндеркнек да прати топката в мрежата и да загуби срещата.

ПРЕДИ МАЧА

Първата ракета на България реши да започне на този неизменен за него турнир от пресявките, за да натрупа повече мачове на трева преди Уимбълдън 2023. В първия квалификационен кръг той надви австралиеца Александър Вукич с 6-3, 6-4 за 59 минути.

Днешният му съперник пък отстрани испанеца Фелисиано Лопес и попречи битката за място в основната схема да бъде повторение на финала през 2014 година, когато Димитров спечели турнира.

Настоящият сезон може да се нарече успешен за Григор до момента, след като игра полуфинал в Ротердам, финал в Женева и достигна до осминафиналите на "Ролан Гарос".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички