Григор Димитров с най-трудния си мач в Ротердам: Пречупи надъхан младок и е в топ 4 (ВИДЕО)


Григор Димитров с най-трудния си мач в Ротердам: Пречупи надъхан младок и е в топ 4 (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

10957 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за полуфиналите на турнира в Ротердам (ATP 500). 32-годишният хасковлия победи 23-годишния Александър Шевченко с 2:1 сета след два часа игра (7:6(2), 3:6, 6:4 в отделните част).

Това е трето достигане до тази фаза от четирите надпревари, в които Гришо е играл през годината. В предните два случая той стигаше и финала. В опит отново да го стори той ще срещне победителя от двойката Андрей Рубльов - Алекс де Минор.

ЕХА: РУСОТО ИЗКУШЕНИЕ В ЛОЖАТА НА ГРИШО, КОЕТО МУ ДАВА КРИЛЕ В РОТЕРДАМ (ГАЛЕРИЯ)

13-ият в света мина през най-трудния си мач до момента в Ротердам, като срещу себе си имаше много солидно сервиращ съперник. Неслучайно казахстанецът допусна само един пробив в целия мач - той обаче дойде във фатален момент - в последния гейм от третия сет.

Първата част между двамата мина без дори нито една точка за пробив. Естественият изход бе тайбрек, а в него младокът направи елементарна грешка при смач в близост до мрежата, което се оказа ключово. Играта му се разстрои и не вкарваше толкова есрвиса си, като спечели само две точки в тайбрека.

Втората част започна с ранен брейк, след като казахстанецът се възползва от първия си шанс за пробив. До края двамата сервираха убедително, като единственото изключение бе деветият гейм. Тогава Григор отрази два сетбола при 15:40, а след това стигна и до две точки за пробив. Българинът не се възползва от тях и въпреки че отрази общо четири сетбола, накрая бе пречупен.

В последната част и двамата сервираха убедително. Само в един гейм имаше шанс за пробив и това бе при 5:4. Тогава Димитров поведе с 40:0 и се възползва още от първия си шанс. Шевченко игра силно, но не успя да вземе втори голям скалп след този на Холгер Руне.

23-годишният казахстанец се отличи с цели 15 аса срещу 8 на сметката на Григор. Двойните грешки бяха 2:1 за българина. Процентът вкаран първи сервис на казахстанеца спадна в последната част и стигна 63% срещу 71% за Гришо (при 80% спечелени точки на първи сервис от Григор и 76% за Шевченко).

Любопитен факт е, че Гришо имаше по-малко уинъри (18 срещу 25) и повече непредизвикани грешки (6 срещу 5), но въпреки това излезе краен победител.

Григор Димитров на Ротердам

Първи сет

1:0 - Гришо сервира първи и мачът започна с ретур в мрежата от Шевченко. Последва нов добър начален удар, осигурил предимство за Димитров, но при последвалия форхенд филето на мрежата повдигна топката и я изкара в аут - 15:15. Веднага след това последва ретур в аут, но и непредизвикана грешка от форхенд в мрежата (30:30). Още един ретур в аут, а след това геймът приключи с ретур на втори сервис в мрежата.

1:1 - съперникът започна с бомбени сервиси - първият бе ас, а вторият му осигури предимство, но последва форхенд в аут. При следващата точка той излезе на мрежата и отигра хубаво дроп-воле за 30:15. Последва нов ас, а първите му сервиси влизаха все така успешно. Стигна се до първо разиграване, което Григор спечели след форхенд по правата в аут от Шевченко - 40:30. Следващото разиграване обаче бе за казахстанеца след отлично пласирана в ъгъла топка.

2:1 - Димитров настрои мерника и вкара добри първи сервиси, които му осигуряваха предимство и бързо спечели първите две точки в гейма за 30:0. След това обаче се стигна до непредизвикана грешка от сечен бекхенд в аут за българина. Нов хубав сервис и контра-пие за 40:15, а последната точка изправи публиката на крака - Шевченко показа отлична защита, но бе пречупен с дроп-воле от Григор.

2:2 - Гришо излезе успешно на мрежата и матира опонента със стоп-воле, но веднага след това последва и ретур в аут за 15:15. Димитров опита да бъде по-агресивен и се получаваше добре, преди да изкара форхенда си в аут (30:15). Последва нов бомбен сервис, който Григор не успя да отиграе. При 40:30 се стигна до разиграване и Димитров понечи да излезе на мрежата, но едновременно с това сбърка форхенда си по правата, с който искаше да притисне казахстанеца.

3:2 - разиграване приключи с форхенд в аут от Шевченко, но казахстанецът спечели следващото такова след хубав минаващ удар по диагонала - 15:15. Последва важен ас, както и нова бърза точка с мощен сервис, който не бе върнат. Тогава дойде и първата двойна грешка в мача за 40:30, но не се стигна до повече напрежение след отлично изпълнена комбинация сервис-мрежа.

3:3 - геймът започна с ретур в мрежата, а след това и красив бекхенд уинър по правата от основната линия - 30:0. Гришо рискува с ретура си на втори сервис, но прати форхенда в аут по правата, а впоследствие подаването бе спечелено на 0.

4:3 - Гришо вкара хубав сервис и след форхенд по обратния диагонал излезе на мрежата, а Шевченко прати минаващия си удар в аут. Последва и ретур в аут, но след това и двойна грешка - 30:15. Геймът приключи с идентични изпълнения - хубави сервиси, изкарали съперника извън корта, а след това и форхенд уинъри по обратния диагонал.

4:4 - геймът започна с два ретура в аут, а след това и ас за Шевченко. При последната точка се стигна до разиграване, а то приключи с бекхенд по правата в аут от Григор.

5:4 - хубаво разиграване между двамата, приключило с форхенд в аут от много трудна позиция на казахстанеца, който бе близо до красив уинър. След това дойде непредизвикана грешка от сечен бекхенд на Гришо за 15:15. Отлична защита от съперника и непредизвикана грешка в аут от бекхенд на българина го постави в трудна позиция при 15:30. Отличен сервис и плитък ретур, атакуван на мрежата с бекхенд по правата за 30:30. Последва ас, а след това и кратко разиграване, приключило с форхенд в мрежата от казахстанеца.

5:5 - Шевченко потегли с ас, а след това Димитров бе агресивен с ретура на втори сервис и го принуди да сбърка - 15:15. Последва обаче нов ас, а след това и непредизвикана грешка от бекхенда на Григор в мрежата за 40:15. Ретур в аут и подаването бе спечелено.

6:5 - Димитров излезе на мрежата, но волето му не сполучи и не прехвърли топката. След това се стигна до разиграване, при което Шевченко сбърка форхенда си по правата (15:15). Ретур в аут, а след това и ас и Гришо поведе с 40:15. При 40:30 Григор излезе на мрежата след плитък ретур и с плосък бекхенд принуди казахстанеца да сбърка.

6:6 - Григор бе агресивен на втори сервис, но изкара ретура си в аут. Последва и разиграване, което завърши с форхенд по правата от трудна позиция за Димитров, спрял се в мрежата. Шевченко вкара ас за 40:0, а след това Димитров отново не успя да върне топката и подаването бе спечелено на 0.

Тайбрек (7:2)

7:2 - Григор започна с хубав сервис, разходи опонента по двата края на корта и завърши с воле в близост до мрежата (1:0). Шевченко обаче отговори с ас, а при следващата точка бе в перфектна позиция, прехвърлящият удар на Гришо не сполучи, но казахстанецът прати смача си в аут за огромна грешка и първи минипробив - 2:1. Димитров излезе на мрежата при следващото разиграване и минаващият удар на опонента излезе в аут, а след това вкара и много важен ас за 4:1. Смяната на полетата дойде при 4:2 след нов безмилостен сервис от казахстанеца и последвал форхенд уинър по правата.

За първи път в тайбрека Шевченко сбърка първи сервис, стигна се до разиграване, което завърши с грешка от форхенд му в аут за 5:2. Последва нова непредизвикана грешка от казахстанеца, този път от бекхенд по правата (6:2). Ретур в мрежата и още първият сетбол бе оползотворен.

Шевченко срещу Григор Димитров

Втори сет

0:1 - грешка в аут при разиграване от Григор, а след това и ретур в мрежата за 30:0. При 30:15 Шевченко записа и ас, а при следващото разиграване качи топката на външната част от аутлинията - точно в ъгъла, за да спечели подаването си.

0:2 (пробив) - Шевченко натискаше бекхенда на Григор и това в крайна сметка му донесе успех след сечен бекхенд в мрежата от българина. Димитров раши да заложи на къса при следващото разиграване от водеща позиция, но Шевченко я стигна и пласира изключителен минаващ удар, превърнал се в уинър за 0:30. Контра-пие от българина, а след това и ретур в аут, а резултатът бе изравнен. Непредизвикана грешка от Гришо от форхенд в мрежата от добра позиция за атака навътре в корта - първа точка за пробив в мача. След агресивна игра на Шевченко втори сервис тя бе оползотворена.

0:3 - ретур в аут, а след това оспорвана разиграване, приключило след удар с рамката на ракетата от казахстанеца - 15:15. Последва успешно контра-пие от Шевченко, но след това и първата му двойна грешка - 30:30. След ас и непредизвикана грешка от форхенда му в мрежата се стигна и до дюс. Подаващият стигна до предимство след свиреп форхенд по правата, а след това спечели гейма след ретур в аут.

*От началото на втория сет правеше впечатление, че казахстанецът започна често да крещи и да се надъхва - особено след пробива и след като той бе затвърден.

1:3 - геймът започна с ретур в аут, а след това и ас за 30:0. Последва хубава комбинация силен сервис и форхенд по обратния диагонал, а накрая подаването бе спечелено на 0 след ретур в аут.

1:4 - първите две разигравания бяха хубави и по-продължителни, като Григор показа добра защита и в двата случая, но в само единия взе точката след отличен бекхенд в близост до мрежата - 15:15. При 30:15 рискува с ретура на втори сервис, но бекхенд по правата излезе в аут. След това подаването бе спечелено с ас.

2:4 - Григор потегли с ас, а след това Шевченко сбърка ретура си в мрежата - 30:0. След недобро стоп-воле от Димитров опонентът стигна навреме до топката, но пласира минаващият си удар по правата в аут. При 40:15 се стигна до ретур в аут и подаването бе спечелено.

2:5 - Шевченко потегли с ас, а след това излезе неубедително на мрежата, но прехвърлящият удар на Димитров излезе в аут - 30:0. Нов ас, но след това и изключителен ретур, превърнал се в уинър при първи сервис - 40:15. Нова силен сервис обаче и неуспешен ретур от Григор - Шевченко е на гейм от сета.

3:5 - дълбок ретур принуди Григор да сбърка бекхенда си в мрежата, но след това дойде и бомбен сервис, който не бе върнат - 15:15. Шевченко прати топката в аут с форхенд по правата за 30:15, а при следващото разиграване дойде и много силен форхенд уинър от Григор. Подаването бе спечелено след ретур в аут.

3:6 - ретур в аут, а след това и грешка от бекхенда на Димитров за 30:0. Непредизвикана грешка от добра позиция в близост до мрежата за Шевченко - 30:15, но веднага след това ас му осигури два сетбола. Първият не бе оползотворен, а при втория имаше малшанс, след като филето на мрежата върна топката в неговото поле за дюс. Впоследствие дори се стигна до брейкбол след нова непредизвикана грешка - този път в аут. Шевченко обаче се справи след мощен сервис, който не бе върнат. Дойде и непредизвикана грешка от форхенда на Гришо в аут за трети сетбол, но и при него филето на мрежата спря форхенда му и върна топката в неговото поле - нов дюс. Феноменално разиграване, изключителна защита от Григор и той спечели топката след смач - нов брейкбол. И този път обаче българинът не се възползва след бекхенд в аут - нов дщс. Непредизвикана грешка от форхенда на Григор в мрежата, но след това и агресивен дълбок ретур, принудил съперника да сбърка - пореден дюс. Все пак след поредния сетбол Шевченко се възползва след ретур на втори сервис в мрежата.

Трети сет

1:0 - ретур в мрежата за 15:0 при подаване на Григор, но след това българинът бе притиснат и въпреки отличната зашита накрая сбърка форхенда си в аут. При 30:15 Шевченко показа изумителна защита при излизане на мрежата от Григор и стигна до точката. Ретур в мрежата, а след това и ас и Димитров поведе в геймовете.

1:1 - Григор излезе на мрежата, но опонентът пласира хубав минаващ удар. След това пък българинът рискува с бекхенд ретур на втори сервис и го изкара в аут - 30:0. При 40:0 опита и Шевченко сбърка непредизвикано с форхенд по правата в аут, а след това последва и идентично изпълнение за 40:30. След добра защита от Григор и доста агресивни форхенди принуди Шевченко да сбърка в аут по правата за дюс. Все пак казахстанецът пречупи добрата защита на Гришо, а след това и спечели подаването чрез мощен сервис, който не бе върнат.

2:1 - изумителна защита от Шевченко по цялата широчина на корта, но накрая бе пречупен с перфектен смач в близост до мрежата. Григор сбърка непредизвикано форхенд по правата в мрежата за 15:15, но след това дойде и ретур в мрежата. При 40:15 се стигна и до ретур в аут и подаването бе спечелено.

2:2 - геймът започна с ретур в аут, а след това и ас за 30:0. При 30:15 Димитров отново не успя да върне противниковия сервис, но след това последва разиграване, в което българинът пласира добър форхенд по правата и предизвика Шевченко да сбърка в мрежата. Все пак казахстанецът спечели подаването си с ас.

3:2 - дълбок ретур затрудни Григор и той сбърка в мрежата, но след това дойде мощен сервис и безупречен форхенд по обратния диагонал, който нямаше как да бъде отразен. Последва и ретур в мрежата за 30:15, а след това и нова бърза точка с отличен сервис и последвал форхенд уинър по обратния диагонал. При следващата точка Шевченко показа впечатляваща защита, но и Григор отвърна с класни удари, преди да спечели точката с излизане на мрежата и стоп-воле.

3:3 - Димитров затрудни съперника с дълбок ретур и го принуди да сбърка, веднага след това обаче дойде и ретур в аут за 15:15. Последва и ас, но след това Григор свали топката с бекхенд слайс ретур и опонентът не успя да я вдигне над мрежата - 30:30. Нов ретур в аут, а след това и бекхенд в мрежата от българина и подаването бе спечелено.

4:3 - геймът започна с ретур в мрежата на втори сервис, а след това Шевченко показа отлична защита и издържа на мощните форхенд удари на Григор, за да дочака грешката от Димитров - 15:15. Последва ретур в мрежата, а след това и излизане на мрежата от Григор, което не бе успешно след дроп-воле, излязло в аут - 30:30. Бекхенд в аут от казахстанеца, а след това и контра-пие от българина и подаването бе спечелено.

4:4 - Шевченко поведе с 15:0 след ретур в аут, а след това Григор сбърка и бекхенд по правата, а след това записа и нов неуспешен ретур и набързо изостана с 40:0. Още един ретур в аут и геймът свърши за секунди.

Григор Димитров ще опита да продължи със силното си представяне

5:4 - Григор пресили своя форхенд атака при излизане напред и изкара топката в аут, но след това дойде добър сервис и форхенд по обратния диагонал, които принудиха Шевченко да сбърка за 15:15. Последва ретур в мрежата, а след това и ретур в аут за 40:15. Подаването бе спечелено след ас.

6:4 (пробив) - Григор вкара агресивен ретур, а контра-пието от съперника излезе в аут. Превъзходен прехвърлящ удар бе в основата на следващата точка, спечелена от Димитров с нападателна игра - 0:30. Драматично продължително разиграване, приключило с форхенд в мрежата от казахстанеца - 0:40 и три мачбола. Още първият бе реализиран след разиграване, приключило с непредизвикана грешка от форхенд в аут от Шевченко.

Преди Григор Димитров - Александър Шевченко

Сблъсъкът между двамата е втори на централния корт, където програмата започва в 12:00 часа българско време. Първо ще има мач на двойки между Ерлер/Мидлер срещу Коолхоф/Мектич. Мачът на българина ще започне след края на първия двубой, но и не преди 14:00 часа българско време.

Гришо и Шевченко нямат нито един мач до момента и това ще е първи сблъсък между тях. Победителят от тази двойка ще срещне на полуфиналите един измежду втория поставен в схемата Андрей Рубльов (номер 5 в света) и петия в схемата Алекс де Минор (номер 11 в света).

Шевченко е на 57-о място в световната ранглиста, като до момента има 7 победи и 5 загуби. Григор е 13-ти в света. Българинът е състезателят с най-много победи през годината - от 14 мача има 12 победи.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички