Григор Димитров отпадна от Монте Карло, безброй грешки го издъниха срещу чех


Григор Димитров отпадна от Монте Карло, безброй грешки го издъниха срещу чех
Снимка: Getty Images

11231 0

Първата българска ракета Григор Димитров отпадна от турнира в Монте Карло, част от сериите Masters 1000. Гришо имаше малшанса в мач срещу чеха Иржи Лехечка, като вторият успя да се наложи на 1/16-финала с 2:0 сета (6:7[4] и 4:6).

Определено редицата непредизвикани грешки (40 на брой), повечето от които с любимия удар на Димитров - форхендът, му изиграха неприятна шега. Поставеният под номер 42 Лехечка показа чудесна игра и бе по-стабилният от двамата на корта. Разбира се, имаше моменти, в които Григор бе по-добрият, но някои грешни ситуации, като че ли му натежаха психически и го провалиха.

Първият сет започна по чудесен начин за Григор, който успя да пробие в първия гейм, веднага след това обаче Лехечка се върна. По-късно през сета Григор отново проби, но точно преди да затвори сета Лехечка се върна подобаващо с чудесна игра и взе първия сет.

През втория сет Лехечка допусна много по-малко грешки, а Григор Димитров сякаш капитулира. Българинът изглеждаше по-уморен и не се движеше както през първия сет. Лехечка успя да пробие при последното подаване на българина в мача, а след това закономерно не се поколеба и затвори мача.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 (ПРОБИВ) - Григор започна чудесно и стигна до два последователни шанса за пробив и успешно затвори първия гейм на 15 след грешка в последното разиграване на чеха.

1:1 (РИБРЕЙК) - Запазената марка на Гришо - подсеченият бекхенд му помогна след слабия старт на гейма, но след разочароващ форхенд Лехечка стигна до преднина от 30:15. Лехечка получи шанс за рибрейк след няколко страхотни разигравания между двамата тенисисти , а Григор допусна двойна грешка, което материализира рибрейка.

1:2 - Лехечка получи шанс да затвори гейма на 0, но сгреши и удари мрежата след коварен форхенд на Григор. При последващия сервис обаче чехът изненада неприятно родния тенисист, който сбърка и прати топката в аут.

2:2 - Григор не предприемаше излишни рискове и заложи на игра от основната линия. Сервисите му бяха силни и коварни, а българинът успешно затвори гейма на 0.

2:3 - Лехечка показа, че може да играе под напрежение и показа чудесна игра на сервис и на мрежата. Неговите изпълнения затрудниха Григор, който съумя да отбележи едва 1 точка в този гейм.

3:3 - Григор започна гейма с двойна грешка, но имаше късмета, че бекхендът на Лехечка не се получи и той прати топката в мрежата. Последваха няколко разигравания, след които Димитров стигна до геймбол и с фохенд по обратната права затвори подаването си.

4:3 (ПРОБИВ) - Димитров започна чудесно с 30:0 и започна да мисли за пробив, но чехът отново показа колко е силен на сервис и успя да изравни. В крайна сметка, след страхотно отиграване от невъзможна позиция с форхенд по правата родния тенисист проби за втори път в мача.

5:3 - В този гейм можеше да се види тенденция как Лехечка праща топката далеч от обсега на Григор и това даде резултат, след като чехът повече с 30:0. Григор опита висока удар с бекхенд по правата, който за негово нещастие се озова в аут. Последва ас на Гришо, с който стопи изоставането си до 30:40. Григор отрази и втория брейкбол след чудесна комбинация и в крайна сметка затвърди пробива си.

5:4 - След като Григор поведе с 30:0, Лехечка успя да се освободи от напрежението с няколко добри отигравания от форхенд и си спечели подаването успешно. Димитров ще сервира за затварянето на сега.

5:5 (ПРОБИВ) - Разиграването не започна по най-добрия начин за българина. След негови грешки се стигна до изоставане с 0:30, а след това ас стопи дистанцията. Лехечка обаче свърши добра работа по диагонала и получи 2 брейкбола, като се справи от първия път и проби.

5:6 - Григор започна много силно гейма и с много красива точка, използвайки китката си, стигна до преднина 40:15 и два брейкбола. При първия Григор очакваше топка по правата, а чехът го изненада, пращайки я по диагонала. При втория шанс Лехечка реализира ас, а след това стигна и до "advantage". Последва отличен ас и чехът поведе в резултата.

6:6 - Димитров направи още една непредизвикана грешка и започна зле гейма. Последваха обаче 2 непредизвикани грешки от Лехечка, които дадоха преднината в гейма на родния тенисист. Стигна се до страхотно разиграване, което даде 2 геймбола на Григор. Той не сбърка и вкара първия сет в тайбрек.

ТАЙБРЕК (6:7) - Лехечка взе ранна преднина с 3:1 в тайбрека, но започна да действа агресивно, което можеше да му изиграе лоша шега, но Григор успя да вземе само една точка при последвалите си подавания и намали на 3:4. Форхендът на чехът му даде шанс за 3 сетпойнта. Първият шанс Лехечка пропиля след непредизвикана грешка. Топка в аут на Григор след това донесе победата в първия сет за чеха.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Добра игра по правата на Григор и чудесен първи сервис му дадоха преднина, но Лехечка успя да изравни резултата след няколко непредизвикани грешки на българина. Лехечка стигна до преднина, но Гришо наказа неговите грешки със страхотни отигравания на къс диагонал и успя да затвори успешно първия гейм.

1:1 - Лехечка изигра добре гейма и не остави никакви шансове на Григор - благодарение на силните си сервиси и отлична игра по правата.

2:1 - Доминантен Григор изигра страхотен гейм, без да допуска грешка и успешно го затвори на 15. Българинът заложи на силни сервиси право в тялото на своя противник, който не успяваше да реагира подобаващо.

2:2 - Гейм на 0 за Лехечка, изпълнен с редица грешки на Димитров.

3:2 - Нещата вървяха към гейм на 0 за Димитров, но грешки върнаха шансовете на Лехечка. Българинът след това се активизира и и успешно затвори подаването си.

3:3 - Последователни грешки на Григор мотивираха Лехечка да стигне до 3 геймбола. При първия си опит чехът се провали с непредизвикана грешка, а след това последва и такава от българина, която затвори гейма.

4:3 - Безапелационен Григор Димитров показа на какво е способен, щом стане въпрос за игра от основната линия. Българинът нанасяше силни удари, които измориха Лехечка допълнително и успя по чудесен начин за сложи край на гейма.

4:4 - Отново няколко непредизвикани грешки костваха много на Григор. Лехечка набра сериозна скорост и намери нужния ритъм. В крайна сметка, Гришо се върна и стигна до 40 равни. След това чехът можеше да затвори подаването си на два пъти, но предизвикани грешки продължиха да държат Григор в добра ситуация за пробив. Стигна се до отлично разиграване по диагонала, в което Лехечка най-накрая успя да затвори гейма.

4:5 (ПРОБИВ) - Григор Димитров разочарова много с играта си и позволи Лехечка да го пробие на 0.

4:6 - Геймът започна чудесно за Григор, който се възползва от грешка на Лехечка, но чехът бе много успешен на мрежата, а точно това го върна в гейма и му даде 2 последователни мачбола. След директна точка от сервис чехът сложи точка на спора.

ПРЕДИ МАЧА

Григор Димитров си осигури място в тази фаза на турнира, след като победи американеца Бен Шелтън с 2:1 (6:1, 3:6, 6:3) в първия рунд от надпреварата. Неговият опонент Иржи Лехечка пък се справи с финландеца Емил Руусувуори с 2:0 (6:1, 7:5), за да стигне до двубой с Гришо.

Лехечка и Григор Димитров са се срещали два пъти до момента, като са си разделяли по една победа. Гришо надви чеха с 6:4, 4:6, 6:3, 7:5 на Australian Open през 2022 година, а малко по-късно Лехечка взе своето с с 6:4, 1:6, 7:6(5) в Стокхолм.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички