Жилав американец за малко да изненада Григор Димитров, но Гришо продължи напред в Монте Карло


Жилав американец за малко да изненада Григор Димитров, но Гришо продължи напред в Монте Карло
Снимка: Getty Images

5772 0

Първата ракета на България Григор Димитров успя да победи американеца Бен Шелтън в мач от 1/32-финалите на сериите Мастърс 1000 в Монте Карло днес по обяд. Гришо се наложи с 2:1 (6:1, 3:6, 6:3), с което си осигури участие на следващия кръг в надпреварата след 2 часа и 11 минути игра.

През първия сет на корта имаше само един тенисист и това бе Григор Димитров. Българина стигна до два пробива, които отчаяха неговия съперник. Силните сервиси на Гришо бяха убийствени за младия Шелтън, който нямаше никакъв отговор на атаките на българина. 

Следващия сет обаче Шелтън се върна в мача и показа отлични отигравания. Последният гейм от частта бе изключително драматичен. При 3:5 Григор можеше да пробие и да се бори за оставането си в сета, но след слаби 15 минути и слаби, както и неточни отигравания българинът капитулира и даде сета на противника.

Григор обаче бе категоричен в последния сет и заслужено затвори срещата, побеждавайки американеца. В третия сет родният тенисист показа чудесна игра на мрежата, както и методични удари в двата ъгъла, за да си осигури победата.

В следващия рунд Григор Димитров ще срещне представителя на Чехия Иржи Лехечка.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Първата точка бе за Гришо. Шелтън загуби равновесие при един от бекхендовете и българина се възползва чудесно. Сервисите на Димитров също бяха проблем за младия американец. Шелтън обаче се върна и успя да изравни до 30:30. След страхотен ас обаче Гришо затвори гейма.

1:1 - В този гейм се стигна до доста дълги разигравания. Шелтън получи добри възможности за атака по правата, но родният ни тенисист не му се даваше. Американецът имаше късмет и стигна до 40:15, след като стана ясно, че топката е докоснала линията, а след това спечели гейма.

2:1 - Силните сервиси на Григор продължиха да бъдат проблем за Шелтън. Българина насочваше подаванията си право в тялото му, което допълнително затрудняваше опонента му. Комфортен успех за Гришо на 15.

3:1 (ПРОБИВ) - Безапелационен Григор реагираше много бързо в началото на гейма, а ретурите му бяха убийствени. След това се стигна до продължителни разигравания, но Гришо и неговите бекхенд удари не оставиха шанс на Шелтън.

4:1 - Изглежда, че Шелтън няма никакъв отговор на мощните сервиси на Григор. Два аса на българина помогнаха да затвори гейма успешно с 40:15.

5:1 (ПРОБИВ) - Безспорно най-интересният гейм до момента. Шелтън изглеждаше по-дисциплиниран през този гейм, а грешки в играта му не се видяха. Американецът заложи на силен сервис и игра на мрежата, което му спечели няколко точки. Григор обаче успя да стигне до 30:30 с няколко добри отигравания, а след това се добра до точка за пробив, но Шелтън изравни. Последва форхенд в мрежата от Димитров, което даде преднина на американеца, но двойна грешка възстанови 40:40. За пореден път амриканеца стигна до преднина, но отново сам си навреди с грешно отиграване и равенството бе възстановено. В последното разиграване Гришо не сгреши и успя да пробие за втори път.

6:1 - Димитров и концентрацията му на жегата в Монте Карло продължиха. Българинът затвори първия сет на 15.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Шелтън сякаш откри нужната мотивация и започна много силно, затваряйки подаването си на 0 с добри отигравания от основната линия.

1:1 - Ефективните сервиси на Григор сякаш нямат край. При първото си подаване той реализира ас, а след това предизвика грешка на Шелтън, който прати топката извън очертанията. Гришо отговори на предизвикателството, печелейки гейма на 0.

1:2 - Шелтън спечели подаването си, без да изпитва кой знае какви проблеми. Той отново заложи на игра от основната линия, а сечените му топки създадоха сериозни проблеми за Григор, който дори не успя да уцели един лесен пас, който се оказа ключов за развитието на гейма.

2:2 - Григор започна силно с ас и успя да се добере до преднина от 40:0. Той сгреши при един от ретурите си, който можеше да затвори на 0, но топката излезе в аут. При следващото си подаване не сбърка и спечели гейма.

2:3 - Гришо започна гейма с много добра къса топка, до която Шелтън закъсня да стигне и последва безпощадно воле от българина, което американецът нямаше как да отрази. Двойна грешка увеличи преднината на хасковлията до 40:0 и получи три точки за пробив. При първия шанс да затвори сбърка и прати топката в аут. При втората нацели мрежата след солиден първи сервис. Шелтън пък реализира ас и изравни до 40:40. Американският тенисист стигна до преднина, но след грешни отигравания резултатът бе отново изравнен. Последва чудесно разиграване, в което българинът установи натиск, но накрая допусна грешка. Шелдън не сбърка след това и успя да вземе подаването си.

3:3 - Григор стартира с много качествена точка. Търпеливо изчака топката на мрежата, а след това с качествено воле отбеляза. Последва "уинър" от форхенд, който увеличи преднината на българина. Още един форхенд даде преднина с 40:0 на родния тенисист. В края не остави шанс на Шелтън и го затвори на 0.

3:4 - Шелтън отново се пропукваше на моменти и допускаше грешки, но успяваше да намери себе си в най-важните моменти. Сервисите на американеца създавах проблеми на Григор, който отново бе близо до пробив, но няколко грешни отигравания спечелиха гейма на американеца.

3:5 (ПРОБИВ) - Стартът на Григор бе кошмарен, тъй като Шелтън поведе с 30:0, последва ас на българина и грешка на американеца, за да се стигне до 30:30. Стигна се до 40:40, а след това двойна грешка на Григор даде преднина на Шелтън, а по-късно последва първият му пробив в мача.

3:6 - Григор отново обра овациите на публиката със страхотна точка за 40:30 след колеблив старт на гейма, която му даде шанс за пробив. Последва обаче удар в мрежата от българина, която направи резултата 40:40. Двойна грешка обаче даде преднина на Григор, а при последвалото разиграване чудесна игра на мрежата възстанови равенството.

Стигна се до още няколко ситуации за "advantage", но отново отлични отигравания на Димитров възстановяваха ремито. Двамата продължиха да се надлъгват. Чудесна игра на мрежата на американеца му носеше преднината постоянно, но майсторските отигравания на Григор го разочароваха. 

След 15-минутен гейм Шелтън сложи точка на сета, печелейки и изравнявайки резултата.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 - Григор поведе с 30:0, а с красив и бърз форхенд по диагонала Шелтън съумя да върне една точка. Последваха два поредни аса на българина, с които той спечели подаването си.

1:1 - Григор започна чудесно при подаването на Шелтън, повеждайки с 40:0 и получи три шанса да пробие. Американеца веднага реализира ас и осуети плановете на Гришо, при втория шанс пък българина сбърка след силен сервис, а при третия опит отново Гришо сбърка и до пробив в тази ситуация с комфортна преднина не се стигна.

Последва грешка от форхенд на Шелтън, която даде преднина на Григор. Българинът отново не успя да се възползва и американецът спечели подаването си.

2:1 - Без проблеми за родния тенисист. Димитров заложи на силни сервиси, които му осигуриха спечелването на гейма на 15.

3:1 (ПРОБИВ) - Отлична игра на сервис не остави шансове на Григор. Много силни подавания изненадаха българина, а Шелтън продължаваше да трупа увереност. За пореден път се стигна до равенство 40:40. Шелтън избра форхенд ъгъла на Григор и с чудесен втори сервис получи преднина, която бързо се изпари сред поредна негова грешка. Григор отново получи шанс за пробив, но плановете отново бяха осуетени. Българина отново получи възможност за пробив, но след ужасен ретур не се стигна до него.

Драмата на корта продължи. Двойна грешка доведе до нов шанс за пробив на Григор, при който този път той бе безпогрешен и затвори дългото разиграване.

4:1 - Григор стартира силно, но Шелтън успя да стигне до 40:40, след това последва двойна грешка на българина, която даде преднина на опонента му. Добри методични удари по ъглите обаче отказаха американеца, но за пореден път Гришо изпусна преднината, която получи. Стигна се до нов геймбол, но този път родният състезател бе безпогрешен.

4:2 - Два аса на Шелтън му спечелиха преднина от 40:15. А впоследствие американеца затвори гейма след интересно разиграване на мрежата.

5:2 - Страхотен гейм на 0 за Григор. Българинът ще търси пробив, за да затвори мача.

5:3 - Американецът не се даде никак лесно и стигна до два геймбола. Форхендър на Григор го предаде, което доведе до няколко негови грешки. Ас на Шелтън сложи точка на спора и му спечели гейма.

6:3 - Гришо не допусна пропуски при своето подаване и показа класата си, затваряйки сета и печелейки мача.

ПРЕДИ МАЧА

Двамата нямат официален двубой помежду си до момента, като са разделени от 13 позиции в световната ранглиста – Димитров е 26-и, докато американецът е на 39-о място.

Шелтън изгря на тенис сцената в началото на тази година, когато достигна четвъртфиналите на Australian Open. Там той отстъпи на сънародника си Томи Пол в четири сета.

За 20-годишния талант това ще бъде дебютно участие в основната схема в Монте Карло, докато родната звезда е стигал два пъти до полуфиналите на „домашния“ си Мастърс – през 2018 (загуба от Рафаел Надал) и през миналата година (поражение от Алехандро Давидович Фокина).

Победителят от мача между Димитров и Шелтън ще играе в следващия кръг със спечелилия срещата между Иржи Лечехка от Чехия и финландеца Емил Руусувуори, който влезе в основната схема като „щастлив губещ“. Това стана факт след отказването на американеца Франсис Тиафо, който през уикенда стана шампион в Хюстън.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички