Григор Димитров изпусна световния №4 Стефанос Циципас на старта на "Юнайтед Къп"


Григор Димитров изпусна световния №4 Стефанос Циципас на старта на "Юнайтед Къп"
Снимка: Getty Images

2313 0

Първата ракета на България - Григор Димитров (№28 в света), загуби първия си мач на турнира "Юнайтед Къп" от световния №4 от Гърция - Стефанос Циципас! По този начин вече изоставаме с 0:2 от южните ни съседи, след като по-рано днес Изабелла Шиникова също допусна поражение.

До момента двамата бяха играли седем пъти помежду си и Циципас беше записал пет успеха, а днес регистрира шестия си, надделявайки с 2:1 сета за малко повече от 2 часа игра - 4:6, 6:2, 7:6 (4). Това бе победа №250 в неговата кариера!

ПЪРВИ СЕТ

В първите девет гейма нямаше пробиви - и двамата тенисисти взимаха сравнително лесно подаванията си. Единствено при изоставане от 30:40 в третия гейм Григор трябваше да отразява брейк точка и се справи с тази задача. При аванс от 5:4 българинът натисна съперника и въпреки че пропусна три сетбола, успя от четвъртия опит - 6:4 за 42 минути игра.

ВТОРИ СЕТ

Втората част бе решена още по-бързо - за 34 минути, но за съжаление в полза на гърка. Той вдигна оборотите и проби на два пъти сервиса на Димитров, за да поведе с 4:1. В шестия гейм Гришо имаше две възможности, за да върне поне единия брейк, но не се възползва от тях. В крайна сметка Циципас изравни сетовете с 6:2.

ТРЕТИ СЕТ

Заключителната част беше и най-оспорваната! Сетът започна бурно и първата ни ракета трябваше да отразява две точки за пробив още при първия си сервис гейм. Във втория гейм Циципас също имаше проблеми, но този път Григор не успя да вземе брейк точката, която му се откри. 

При аванс от 4:3, Димитров имаше нови два шанса, за да пробие Циципас и след това да сервира за мача, но отново не се справи по най-добрия възможен начин. След това се стигна до 6:6 и така двубоят трябваше да бъде решен от тайбрек...

Той започна много лошо за Гришо, който загуби подаването си, а Стефанос му дръпна с 3-0. След това българинът намали на 2-3, но гърка на свой ред спечели сервисите си за аванс от 5-2, а впоследствие спечели и мача при 4:6, 6:2, 7:6 (4) за 2 часа и 12 минути игра!

*Срещата България - Гърция продължава с двубой между Виктория Томова (№90) и Мария Сакари (№6), който започва в петък сутринта (30 декември), в 04:00 часа българско време. Следващият двубой е между 196-ия в ранглистата Димитър Кузманов и Михаил Перволакис (№504). Ако резултатът стане 2:2 победи, ще се играе решаващ мач на смесени двойки.

На 31 декември в 04:00 ч. започваме битките с Белгия - Изабелла Шиникова се изправя срещу Алисон ван Ойтванк, а след този мач започва срещата на Григор Димитров срещу Давид Гофен!

Статистика от Димитров - Циципас:

Асове - 11:12

Двойни грешки - 1:2

% първи сервис - 63:78

% спечелени точки на първи сервис - 80:78

% спечелени точки на втори сервис - 59:52

Спасени брейк точки - 6 от 8 Димитров, 8 от 9 Циципас

Общо спечелени точки - 90:92

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички