Новак Джокович официално ще играе за 10-а титла от Australian Open


Новак Джокович официално ще играе за 10-а титла от Australian Open
Снимка: Getty Images

1827 0

Новак Джокович беше добре дошъл обратно в Австралия почти година след като беше депортиран заради статуса си на ваксина срещу Covid. Официални лица потвърдиха, че 21-кратният шампион от Големия шлем, на 35 години, е пристигнал в страната за Откритото първенство на Австралия през януари, съобщава Би Би Си. Сърбинът, който е деветкратен победител в турнира, получи автоматична тригодишна забрана за виза, отменена през ноември.

Миналияt януари, когато Джокович пристигна в Австралия за турнира през 2022 г., случаите на Covid рязко нараснаха и правителствените правила изискваха всеки, който влиза в страната, да бъде ваксиниран - освен ако няма валидно освобождаване от лекарства.

Джокович, който беше задържан от австралийските гранични сили при влизане в страната и принуден да остане в имиграционен хотел , твърди, че е получил медицинско изключение, за да защити титлата си, без да е ваксиниран, тъй като наскоро се е възстановил от Covid-19. Въпреки това, след 10 дни правни спорове, правителството реши, че той не отговаря на изискванията за влизане , така че визата му беше анулирана и той автоматично нямаше право да се върне в Австралия до 2025 г.

Задържането на Джокович доминираше в заглавията по време на подготовката за турнира, като тълпи се събираха пред хотела му, агитирайки за и против евентуалното му депортиране. Световният номер пет, каза през ноември, че изпитва облекчение, че може да се върне в Мелбърн.

" [Australian Open] беше най-успешният ми турнир от Големия шлем“, добави той. " Запазих едни от най-хубавите спомени там. Разбира се, искам да се върна там, искам да играя тенис, да правя това, което умея най-добре, надявам се да прекарам страхотно лято в Австралия.

Джокович, който е с една титла от Големия шлем зад рекорда на Рафаел Надал от 22, е планиран да играе в Adelaide International, започвайки в неделя, с Australian Open, който започва в Мелбърн на 16 януари. А ето и последният турнир, на който Джокович взе участие преди паузата и дори триумфира.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички